неделя, 18 март 2012 г.

Бърза шоколадова торта


Необходими продукти :

2 кафеени чаши кисело мляко;
2 кафеени чаши захар;
1 кафеена чаша разтопено масло ( може и олио);
3 супени лъжици какао;
3,5 кафеени чаши брашно.
1 чаена лъжичка хлебна сода.
1 бурканче конфитюр (в тази рецепта използвах от ягоди);
150 грама счукани орехи;
1 кофичка(400 грама) течен шоколад.

Начин на приготвяне:

В подходяща купа измерете киселото мляко и разтворете в него содата. Изчакайте около 5 минутки да се разтвори добре, добавете захарта, разбъркайте и отново изчакайте същото време. Добавете разтопеното масло,като разбърквате внимателно.Брашното пресейте с какаото и прибавете най-накрая към сместта. Разбъркайте до еднородна каша. Загрейте фурната предварително на долен реотан. Намажете дъното и стените на форма за торта с масло и поръсете с брашно. Изсипете половината от шоколадовата смес във формата. Върху нея добавете конфитюра равномерно, а отгоре излейте втората половина от шоколадовата смес.


Най-отгоре поръсете счуканите орехи и поставете във фурната за да се пече.


Печете първите десет минути на долен реотан, а следващите на 200 градуса до готовност. Опитайте с клечка за зъби готовността, ако не остава по нея втечнена смес, то тортата ви е готова.


Оставете да поизстине,и в това време загрейте на водна баня течният шоколад да се поразстопи. Полейте обилно с него тортата( може да покриете цялата, може и да изливате шоколада фигурално за да се показват орехите). Приберете в хладилник до сервирането и.





Много подходящо съчетание с тортата е вишнево вино или плодов ликьор.

2 коментара:

  1. Привет, Мария! Блогът ти е чудесен :-)!
    А тази ягодово-шоколадова торта е просто фантастична. Мога да си представя каква страхотна добавка е към някакво десертно вино :-).
    Поздрави

    ОтговорИзтриване