неделя, 25 март 2012 г.

Лапад с булгур


Днес е Благовещение- Денят на Благата Вест. В народните представи този ден се свързва с идването на прелетните птици и с окончателното пролетно пробуждане на природата.
Затова на този ден задължително трябва да се яде "нещо зелено" - коприва, спанак, лапад и др. И понеже ценя традициите и ме се иска да ги предавам и на децата си, днес сготвих лапад. Естествено, за де не ми е скучно ястието и за да не го приготвям по инерция реших да заменя традиционният ориз с булгур. И се получи доста добре:) И така ...

Необходими продукти :

1 връзка пресен лапад;
1 връзка пресен зелен лук;
1 чаена чаша булгур;
3 чаени чаши вода;
5 супени лъжици зехтин ;
пресен джоджен;
сол на вкус;
лимон.

Попарете лапада във вряща подсолена вода, изцедете го и след като се охлади нарежете на ситно. Загрейте зехтина в подходяща тенджера, добавете нарязания на ситно лук и булгура. Запържете до златисто. Добавете и лапада леко да се поизпържи и накрая налейте водата. Захлупете и сгответе на бавен котлон докато булгура омекне.
Преди да свалите от котлона, поръсете с пресен и накълцан джоджен и изцедете сока на един лимон вътре. Сервирайте с резенче лимон и сирене !



Няма коментари:

Публикуване на коментар