сряда, 4 април 2012 г.

Ябълков сайдер





Вече се затопли и първите слънчеви дни ни напомнят, че лятото идва. Слънце, приятели, разходки навън и разбира се освежителни напитки. Преди известно време бях попаднала на рецепта за квас, онази супер полезна и охлаждаща типично руска напитка.Благодаря на vesi4ka от "Сладко и солено" http://sladkoisoleno.blogspot.com/. Помислих си, че мога да приготвя чудесен плодов сайдер използвайки технологията. И понеже все още няма достатъчно пресни плодове го сътворих с ябълки.


Необходими продукти:

2-3 броя средно големи ябълки;
2 фили сух ръжен хляб;
5-6 супени лъжици захар;
1 чаена лъжичка суха мая;
2 литра вода;
5-6 едри стафиди.


Начин на приготвяне:

Преварете водата и охладете до 35 градуса. Налейте в бутилка с широк отвор или в буркан един литър вода, добавете маята и захарта. Ябълките настържете заедно с корите и костилките,т.е не ги почиствайте предварително. Сложете ги с помощта на лъжичка в бутилката.Филийките изпечете на слаб тостер и после ги стрийте. Изсипете трохите в бутилката и долейте с останалото количество вода. Завийте капачката и оставете на топличко или на слънце едно денонощие.





На следващият ден прецедете сместа и върнете обратно в същата бутилка. Добавете няколко нарязани парчета ябълка и ако е необходимо още захар. Внимавайте със захарта- тя качва алкохолният градус. Затворете бутилката и оставете още два три дни. Прецедете още веднъж сместа и върнете обратно в бутилката. Добавете стафидите,затворете бутилката и приберете в хладилник. Съхраняван така на другият ден ябълковият сайдер се избистря. На дъното остава утайка, която маже да използвате при следващата доза. Наливайте внимателно в чашите за да има в тях само от бистрата течност.

Много внимавайте в процеса на приготвяне, когато отпушвате бутилката, тъй като се образува газировка, която може и да избухне.




Наздраве :)

2 коментара:

  1. Анонимен12 юни, 2015 14:20

    Чудесна рецепта, благодаря Ви!

    ОтговорИзтриване
  2. Много се радвам, че ви е допаднала . И това ме подсети да изпробвам с ягоди :)

    ОтговорИзтриване