събота, 7 април 2012 г.

Ябълков щрудел с точени кори


Има много разновидности на рецепти за ябълков щрудел. Тази сутрин се събудих с идеята да се опитам да го приготвя като виенските сладкари :) С хрупкава точена коричка, с плънка, която е плътна и богата и да го гарнирам с мнооооого пудра захар и сладолед. И се заех . Импровизирах най- вече с плънката, но се получи страхотно. Решихте ли да го опитате? Следвайте рецептата :)

Необходими продукти :

2 броя големи ябълки;
3 броя точени кори ( за предпочитане са ръчно точени, а аз използвах турски );
125 грама масло;
1 чаена чаша кристална захар;
1 чаена чашка грис;
1/2 чаена чашка овесени ядки;
1/2 чаена чаша пудра захар;
1 чаена лъжичка желатин;
щипка канела;
щипка ванилия;
орехови ядки ;
ванилов сладолед за гарниране.

Начин на приготвяне:

Обелете, почистете и нарежете на малки кубчета (като за мусака) ябълките. Маслото разтопете в дълбок тиган и след като се разтопи отделете 3 супени лъжици от него в чашка. В останалото масло изсипете гриса и овесените ядки и запържете лекичко около минутка, добавете ябълките. Бъркайте непрекъснато до омекването им. Добавете кристалната захар и пак бъркайте докато се разтопи. Разтворете желатина с малко водичка и го добавете към ябълковата смес. Отдръпнете от котлона, изсипете ванилията и канелата и пак разбъркайте .


Разстелете първата кора. Поръсете я с лъжичка от маслото, което отделихте. Върху нея поставете втората кора, пак поръсете с масло и най-накрая третата кора. Върху нея изсипете ябълковата смес, поръсете с орехите и навийте на руло. Поставете го в подходяща тавичка за печене, на дъното на която сте поставили хартия за печене. Може да го поставите право, сгънато като петала или както прецените. Най-отгоре поръсете пак с масло.


Загрейте фурната на долен реотан и печете първите 15 минути на него. Настройте след това на 170 градуса и печете до готовност или докато придобие приятен загар.


Изчакайте да поизстине и преместете в съда в който ще го съхранявате. Поръсете обилно с пудрата захар.


Сервирайте парче от щрудела, гарнирано с ванилов сладолед. Подходящ е сервиране както топъл така и студен :) Невероятно удоволствие за небцето !:)



Ако не разполагате със сладолед в къщи, то ви препоръчвам още едно изкусително предложение за гарниране на ябълковият щрудел, а именно крем " Англез ". Ще си позволя да препоръчам една много успешна рецепта, която и аз използвам когато се отнася до гарниране :

3 жълтъка
3 с.л. захар
150 мл прясно мляко
1 с.л. масло
ванилия
1 с.л. ром или ликьор(по желание)

1. Загрейте млякото до завиране.
2. Разбийте жълтъците, като прибавяте захарта малко по малко. Бийте, докато сместа увеличи обема си, стане пухкава, побелее (стане бледо жълта на цвят) и започне да образува лентички.
3. Започнете да добавяте към яйчената смес капка по капка врялото прясно мляко. Разбивайте непрекъснато. Яйцата трябва да се затоплят постепенно, иначе ще се пресекат.
4. Върнете сместа в тенджерата и я сложете на не много силен котлон. Продължете да разбърквате, вече с шпатула или дървена лъжица, като обирате добре дъното на съда, за да не загори крема. Той трябва да е горещ, но да не завира, защото ще се пресече. Ако видите, че кремът се сгорещява много, дръпнете го от котлона за кратко, като не спирате да бъркате, и после го върнете пак на огъня.
Постепенно ще забележите, че пяната започва да изчезва и кремът се уплътнява. Кремът е готов, когато покрие гърба на лъжицата с плътен слой.
5. Дръпнете го от котлона. Добавете ванилията, маслото и рома по желание). Маслото обогатява вкуса му и пречи при изстиването му да се образува коричка на повърхността. Друг трик е да се охлади веднага в купа с лед и при непрекъснато бъркане изстива пак без коричка :)



Добър апетит !:)

Няма коментари:

Публикуване на коментар