понеделник, 9 април 2012 г.

Сладък хляб с козуначено тесто





Тази рецепта е като предварителна подготовка преди голямото месене на козунаци за Великден. Приготвих хляба като прословутият сладък хляб на американците, но тестото е козуначено. Резултата е вкусен и ароматен с карамелизирана коричка хляб.

Необходими продукти :

3 яйца;
1 чаена чаша прясно мляко;
1 чаена чаша захар;
1/2 чаена чаша олио;
настъргана кора от 1 лимон;
настъргана кора от 1/2 портокал;
1 кубче мая за хляб;
около 400 грама бяло пшенично брашно;
1 чаена чаша кафява захар;
50 грама разтопено масло;
шепа стафиди;
шепа едро смлени орехи.

Начин на приготвяне:

Разбийте яйцата със захарта на пяна. Изсипете ги в предварително пресятото брашно. Затоплете млякото до телесна температура и разтворете маята в него. Изсипете към яйчената смес,добавете настърганите кори от цитрусите и започнете да месите тестото. По време на месенето си добавяйте от олиото и така докато оформите топка меко и еластично тесто. Покрийте с кърпа и оставете на топло да втаса. След като е втасало разделете на равни топки, големи долу- горе като топки за тенис на маса. Оставете малко тестото да си почине и през това време намажете с разтопено масло и поръсете с брашно кексова форма. Всяка топка от тестото омажете в разтопеното масло и оваляйте с кафявата захар. Редете във формата за кекс като всеки нареден ред поръсвайте със стафиди и орехи.



Оставете отново да втаса на топло около 15-20 минути. Печете на 190 градуса в предварително затоплена фурна.

След като е готов хляба извадете веднага от формата и покрийте с кърпа докато изстине . Да ви е сладко !:)







Няма коментари:

Публикуване на коментар