четвъртък, 26 април 2012 г.

Бърз млечен десерт с плодове и чиа





Чиа и е от семейството на градинския чай, който е по-известен като салвия- супербилка в Европа и Азия. В древността е била толкова ценена, че е използвана като разменна монета. Тези уникални мънички семенца имат изключителни хранителни и структурни предимства. Векове наред чиа семената са били използвани като основна храна от индианците, обитаващи югозапада и Мексико. Известна като „храната за бягане”, масова е употребата й като високо енергийна храна, даваща издръжливост още от времето на древните ацтеки. Чиа семената съдържат повече Омега-3 от всеки друг природен източник; те са пълни с калций, протеини, фибри и др. Прибавянето само на 2 с.л. чиа семена на ден в храната, дава приблизително: 7 гр. фибри, 4 грама протеин, 205 милиграма калций и 5 гр Омега-3!
Чиа семената съдържат бор – минерал, който спомага за придвижването на калция към костите и според някои проучвания подобрява умствената работоспособност. Можете да похапвате семената директно от пликчето, както да я смесвате с чай и безалкохолни напитки. Да я добавяте към сутрешното мюсли или овесени ядки, салати или да прибавете към десерт.
Чиа има и желиращи свойства. И точно заради тях изпробвах този млечен десерт.

Необходими продукти:

1 чаена чаща заквасена сметана;
1 чаена чаша кисело мляко;
1 чаена чаша пудра захар;
1 супена лъжица мед;
2-3 супени лъжици семена от чия;
1 банан нарязан на малки кубчета( може всякакви плодове)

За гарниране: бисквитки

Начин на приготвяне :

Разбийте сметаната, пудрата захар и киселото мляко на пяна. Добавете нарязаният плод и семената от чия. Разбъркайте внимателно с лъжица и изсипете в купички или подходящи чаши за сервиране. Можете да поставите бисквитка на дъното, да отлеете от сместта, после пак бисквитка и пак от сместа.



Можете просто да гарнирате с бисквитка отгоре. Въпрос на фантазия и предпочитание. Десерта ви е почти готов. Оставете в хладилник да стегне поне за минимум 30 минути. Сервирайте охладен.




Няма коментари:

Публикуване на коментар