понеделник, 2 април 2012 г.

Пица " Monkey Bread"




Сигурно сте попадали на рецепти за този прословут сладък хляб, особено популярен в щатите. Хлябът е направен на топки, които са залети с божествен карамелен сос от масло, канела, ядки и стафиди, мариновани в коняк. Името всъщност идва от приликата на хляба с плодовете на африканското дърво баобаб. Тези плодове са много хранителни и вкусни и вероятно са били и част от менюто на местните маймуни. Оттам идва и името на огромното дърво и респективно на хляба.
Днес аз ви предлагам една импровизация на този хляб. Вместо сладък, той ще е солен, а топките ще са с пълнеж като за пица . Обещавам да ви приготвя и сладък :)

Необходими продукти:

За тестото:
240 мл. прясно мляко;
500 грама бяло брашно;
1 пакетче суха мая;
1 супена лъжица зехтин;
1 чаена лъжичка сол;
1 чаена лъжичка захар;

За плънката:
200 грама варено-пушен свински врат ( може да използвате всякакъв друг колбас);
50 грама доматено пюре;
50 грама маслинена паста;
Разбира се, можа да използвате каквото прецените за плънката.

Начин на приготвяне :

За мое улеснение омесих тестото в машината за хляб. Ако не разполагате с такава, то разтворете маята с топла водичка и захарта. След като "кипне" я добавете в предварително пресятото брашно със сол. В него направете кладенче където да излеете млякото, както вече споменах маята и омесете. По време на месенето добавете и зехтина. Тестото ви трябва да се получи мекичко. Оставете го на топло докато удвои обема си.


Разделете тестото на равни топки с големината на топки за тенис на маса. Във всяка една направете кладенче и поставете вътре от дометеното пюре( редувайте с маслинената паста) и парченца от колбаса.



Увийте топките добре и ги поставете една до друга в предварително намаслена и набрашнена форма за кекс. Желателно е формата да е с дупка в средата. След като наредите първия ред започнете с вторият.


Оставете отново на топло докато втаса още веднъж. Загрейте фурната на долен реотан и първите 10 минути печете само на него. След това включете на 200 градуса и печете до готовност.


Готовият хляб намажете с масло и покрийте с кърпа. След като изстине извадете от формата и обърнете върху подходящ съд.


Сервирайте топъл, но уточнявам, че е вкусен и на другият ден, ако остане :)


Няма коментари:

Публикуване на коментар