неделя, 6 май 2012 г.


На 6 май честваме паметта на Св. Великомъченик Георги Победоносец.

Св. Георги Победеносец е живял в малоазийската провинция Кападокия по времето на римския император Диоклетиан (284-305). Постъпва съвсем млад във войската и проявява завидни военни способности. На 20-годишна възраст получава чин на военен трибун. Страстен привърженик и защитник на Христовата вяра, Георги е хвърлен в тъмница, подложен е на жестоки изтезания и е обезглавен през 288 г. Според житието, недалеч от гроба му се появявал змей, който опустошавал околността. Светецът успял да порази с копието си чудовището. Оттогава се ползва със славата на един от най-изявените конници в християнството, поради което е избран за светец - покровител на войската - у нас 6 май се почита като Ден на храбростта и празник на Българската армия, когато се извършва ритуален водосвет на бойните знамена. В памет на Свети Георги (на гръцки "земеделец") Гергьовден се почита от народа и като празник на земята, земеделието и животновъдството. Свети Георги е покровител на овчарите и стадата.

За българите Гергьовден е един от най-големите и тържествени народни празници, който поставя началото на лятото и новата стопанска година. На този ден се прави курбан в чест на светеца, пече се агне - всички се събират на празнична трапеза с песни, свирни и танци. Имен ден празнуват носещите имена: Георги, Гергана, Галя, Галина, Галин, Гана, Ганчо, Ганка, Гиргин, Гиргина, Гинка, Гюро, Гюрга...

На всички именници пожелавам да носят името си с чест и достойнство !:)

Днес моето семейство празнува именният ден на съпруга ми Георги! Пожелавам му да е здрав, все така добър съпруг и баща, и много професионални успехи- за него днес е двоен празник !:) Трапезата за негово здраве, около която се събираме семейството и добри приятели е с традиционното печено агне и дроб сърма, зелена салата и домашен хляб.


Желая весел празник на всички- аз свалям престилката и ще посрещам гости :) Наздраве !

Няма коментари:

Публикуване на коментар