петък, 18 май 2012 г.

Баница с пълнеж от кайма и картофи


Необходими продукти:

За баницата:

4 яйца ( желтъка на едното се отделя за намазване);
1 чаена чаша хладка вода;
1 пакетче мая;
1 чаена лъжичка сол;
1 чаена лъжичка захар;
Бяло пшенично брашно необходимо за омесване на меко тесто ( около 500 грама)

За плънката:

500 гр. кайма;
2 настъргани картофа;
сол и подправки на вкус( чубрица и черен пипер)
около чаена чашка олио

Начин на приготвяне:

Разтворете маята в половината количество вода заедно със захарта и поръсете с малко брашно. Оставете така докато шупне. Останалото количество вода смесете с разбитите яйца. Пресейте брашното със солта и направете кладенче в него. Изсипете първо яйчената смес и после маята. Омесете меко тесто и оставете да втаса. Напоследък прилагам малък трик по отношение на първото втасване,който ми пести време. Слагам тестото за една минутка в микровълнова, но предварително нагласям на мощност 600 вата. През това време запържете с лъжичка мазнина картофите и каймата. Овкусете ги. И така, след като тестото е втасало за минутка,разделете го на три топки. От всяка топка разточете кора. Намажете я обилно с мазнина и поръсете с плънката. Върху нея втората разточена кора и пак от плънката и така до третата и последното поръсване с плънка. Увийте корите на руло, което усучете добре, за да ви се къса на конци после баничката. Навийте в предварително намаслена тава като охлюв. Оставете да втаса отново, този път на топличко, докато увеличи обема си. Намажете с жълтъка, поръсете по желание със сусам или поръска за хляб.



Печете при температура 200 градуса, до готовност. Извадете от фурната, поръсете с вода и покрийте с кърпа докато изстине.




Сервирайте с охладен айрян.

Няма коментари:

Публикуване на коментар