сряда, 30 май 2012 г.

Клафути с череши


Клафути е френски десерт. Името му идва от глагола klafuti, което буквално означава напълвам. Приготвя се, като в сладко яйчено тесто,което подобава тестото на палачинки се добавят пресни плодове. Класическото клафути е с вишни, на които не се махат костилките, което подсилва аромата им. Това е един от най-вкусните и лесни за приготвяне френски десерти.


Необходими продукти:
300 грама череши ( или едно бурканче сладко от череши);
70 грама пудра захар;
80 грама брашно;
2 средно големи яйца;
60 г разтопено краве масло;
350 мл прясно мляко;
1 ч. л. ванилова есенция


Начин на приготвяне:

Загрейте предварително фурната на 200 градуса. Намажете порцеланови формички за печене с масло и във всяка купичка разпределете черешите. Разбийте яйцата с пудрата захар на пяна. Добавете пресятото брашно на струйка. Без да спирате да бъркате добавете на струйка прясното мляко и разтопеното масло. Изсипете сместа върху черешите,във всяка купа като внимавате да не я препълните. Печете 25-30 минути. Сервирайте топли,като поръсите със пудра захар и сладко от череши. Гарнирайте със стръкче мента.



В сезона на черешите,един чудесен и бърз десерт. Да ви е сладко :)

2 коментара:

  1. Чудо, чудо, обичам клафутис. А при мен с кайсии :)))

    ОтговорИзтриване
  2. Нали ? С доста плодове съм го пробвала, и винаги резултата е топ :) Колкото бързо се приготвя, толкова бързо свършва ;)

    ОтговорИзтриване