събота, 2 юни 2012 г.

Панджиало с крем маскарпоне


Панджиало (Pangiallo )е така нареченият жълт хляб и е италиански коледен хляб от област Тоскана. И независимо от името, това е по-торта от хляб и по-кафяв, отколкото жълт. Просто в някои рецепти се добавя шафран за да даде на тестото златен оттенък. Произхода му е от имперската епоха и е демонстрация на богатство. Традиционно се приготвя зимата,когато изобилства от ядки, сушени плодове, мед и подправки. Един елегантен и приятен вкус,който може да предложите независимо от сезона. И ето тук ви предлагам една осъвременена рецепта с богато допълнение от крем.




Необходими продукти за блата:

120 грама краве масло;
100 грама натурален шоколад;
2 броя яйца;
1 чаена чаша захар;
1/2 чаена чаша какао;
1/2 чаена чаша брашно;
1 чаена чаша нарязани орехи;
2 чаени лъжици кафе;
канела на вкус;
стрит кардамон по желание;
две-три листенца шафран;
щипка сол;

Необходими продукти за крема:

1 кутия маскарпоне;
1/2 чаена чаша пудра захар;
2-3 жълтъка;
2 супени лъжица марсала или друго сладко вино,или коняк.

Начин на приготвяне:

Натрошете щоколада и го разтопете заедно с маслото на водна баня. Оставете малко да поизстине,а през това време разбийте яйцата със захарта на пяна. Добавете постепенно подправките,кафето и какаото. Смесете с маслено-шоколадовата смес и разбъркайте. Най-накрая прибавете и брашното смесено с щипка сол и натрошените орехи. Изсипете в предварително намаслена и поръсена с брашно правоъгълна или квадратна тава. Загрейте фурната на 160 градуса и печете при тази температура около 30 минути.Блата трябва да е сочен отвътре и крехка коричка отвън. Докато печете блата, пригответе крема. Разбийте на водна баня жълтъците до побеляване. Внимавайте много да не ги преварите. Докато бъркате,добавете и захарта малко преди да свалите от котлона.


Най-накрая добавете маскарпонето и марсалата. Разбийте до еднородна смес. След като е готов блата, извадете от тавата и оставете да изстине. Вече изстинал разделете на две части.


Покрийте първата част с цялото количество крем и поставете отгоре втората част.



Може просто да нарежете сладкиша на квадрати и да ги сервирате обилно поляти с крем.




Няма коментари:

Публикуване на коментар