сряда, 25 юли 2012 г.

Хрупкави патладжани по гръцки





Защо по гръцки ? Сигурно сте опитвали в гръцките ресторанти, онези пържени патладжани с хрупкава коричка ? Толкова хрупкава, че наподобява чипс:) И гарнирани със сосче, което е чесново, но и с още нещо... В рецептата, която сега ще ви предложа няма как да съм сигурна, че точно това е технологията,нито,че точно това са съставките на соса, на това популярно ястие, но съм сигурна, че много ще ви допадне. Или се надявам да е така :)

Необходими продукти:

За патладжаните:

2 средно големи патладжана;
сол на вкус;
3 супени лъжици царевично брашно;
3 супени лъжици пшенично брашно;
купа студена вода с лед;
олио за пържене.

За соса:

1/2 чаена чаша орехи;
1/2 чаена чаша вода;
1-2 супени лъжици зехтин;
2-3 скилидки чесън;
сол и оцет на вкус.

Измийте и подсушете патладжаните. Нарежете ги по дължина на тънки филийки.


Готовите резени поставете в купата с вода и лед.


Смесете царевичното и пшеничното брашно. Загрейте олиото в дълбок съд. Извадете няколко резенчета патладжан от ледената вода, оваляйте в брашното и веднага запържете в силно нагрятото олио. Пържете до златисто от всяка страна.




Изпържените патладжани поставяйте върху хартиена салфетка или мека кухненска кърпа, за да поеме излишната мазнина. След това поставете в подходяща купа.



Патладжаните са готови и пристъпете към соса. Поставете всички съставки с блендер и разбъркайте.



И соса е готов :) Гарнирайте :)




Сервирайте патладжаните докато са топли, полят със сос и с прясно изпечен хляб .Ето ви една особено подходяща рецепта:
http://tastywithmaria.blogspot.com/2012/02/blog-post_12.html


Вкусно, нали ?! :) Добър апетит :)

Няма коментари:

Публикуване на коментар