неделя, 29 юли 2012 г.

Месеница със сирене и кашкавал



Необходими продукти:

За тестото:

4 броя яйца;
1 чаена чаша хладка вода;
4-5 чаени чаши бяло пшенично брашно;
1 чаена лъжица сол;
1 чаена лъжица захар;
1 супена лъжица олио;
1 пакетче мая.

За плънката :

100 грама настъргано овче сирене;
100 грама настърган овчи кашкавал;
1 пакетче разтопено масло.

Начин на приготвяне:

Пресейте брашното със солта в дълбок съд. Направете кладенче в него. От яйцата отделете 1 жълтък, а останалите разбийте. Изсипете ги в кладенчето. Във водата разтворете маята и захарта. Добавете към яйцата. Омесете меко тесто добавейки и олиото и оставете да втаса докато удвои обема си. Втасалото вече тесто разделете на три топки. От всяка една разточете дебела кора. Не се притеснявайте, ако точенето не ви се отдава,тук не е нужно майсторство:) Всяка кора намажете обилно с масло и поръсете с сместа от кашкавал и сирене.


Наредете ги една върху друга и завийте на руло.


Рулото осучете добре и навийте на охлюв. Поставете в предварително намаслена тава и оставете отново да втаса за около половин час.


Вече удвоила обема си, намажете месеницата с отделения предварително жълтък. Поръсете по желание с настърган на ситно кашкавал, с маково или сусамово семе.



Печете в умерена фурна до готовност. Извадете от фурната, поръсете с водичка и покрийте месеницата с кърпа докато изстине. Сервирайте с айрян. Поднесена с мед и пъпеш е неустоимо удоволствие :)



Няма коментари:

Публикуване на коментар