неделя, 29 юли 2012 г.

Сладкиш от ронливо тесто с праскови



Чудих се как всъщност да нарека този сладкиш, дали тарта, дали кростата, дали пай...Както и да го кръстите и вие, това по същество е сладкиш с маслено тесто и пресен плод праскови, който е вкусен и летен десерт.

Необходими продукти:

За тестото:

1 жълтък;
3 супени лъжици прясно мляко;
125 грама меко масло;
1 пакетче бакпулвер;
1 чаена чаша брашно ( ако е необходимо добавете или отнемете от количеството);
щипка сол;
щипка захар;

За плънката:

З броя праскови,нарязани на малки кубчета с големина на зарче;
1 супена лъжица кафява захар;
1 чаена лъжичка амарето;
50 грама ситно натрошени бадеми.
Загрейте предварително прасковите заедно със захарта и амаретото за три минути в микровълнова фурна.

Смесете брашното, солта,захарта и бакпулвера. Добавете нарязаното на малки парченца масло, прясното мляко и жълтъка и омесете мекичко тесто. Тестото трябва да не лепне по ръцете и да може да се разстила на дъното на тавичката. Отделете 1 четвърт от тестото и омесете с още малко брашно- то ви е нужно малко по-твърдо за да може да се настърже.

Основната топка тесто разстелете на дъното на тава с диаметър около 25 см. В случая аз използвах две по- малки алуминиеви форми за сладкиш. Поставете прасковите. Поръсете ги с бадемите и най-отгоре настържете тестото така,че да покрие пълнежа.


Загрейте фурната на 180 градуса. Печете докато сладкиша порозовее. Сервирайте го поръсен с пудра захар. Може да се гарнира и с топка сладолед.







Няма коментари:

Публикуване на коментар