неделя, 5 август 2012 г.

Фокача с маслини и розмарин


Фокача (на италиански - Focaccia) е традиционнен италиански плосък хляб, с добавени към него лук, маслини, подправки като розмарин, мащерка,накълцан босилек и други хранителни съставки. Тя е свързана с град Алтамура намиращ се в Южната италианска област Пулия.

Фокача е сроден с традиционната неаполитанска пица.

И след като споменах,че е сходна с пица, то естествено и продуктите да са идентични.




Необходими продукти:

За тестото:

500 гр. бяло брашно + допълнително за омесване;
3 суп. лъж. зехтин;
1 пакетче суха мая;
1 чаена лъжичка сол;
1 чаена лъжичка захар;
250 мл. хладка вода.

За гарниране:

1 супена лъжица сух розмарин;
около 250 грама обезкостени маслини;
морска сол за наръсване.

Брашното се пресява в купа. В средата се прави кладенче и в него се изсипват зехтина, солта,захарта и маята. Добавя се по малко от водата и се омесва еластично тесто, докато престане да лепне.Поставя се в намаслена със зехтин купа, отгоре също се намазва със зехтин за да не изсъхне тестото и се покрива с прозрачно фолио. Оставя се да втаса около 30-40 мин.
Втасалото вече тесто разделете на две,и се разточват два тънки блата с големина около 25 см. в диаметър. Поставете в тавата и гарнирайте с маслините. Поръсете с размарин, морска сол и зехтин.С върха на пръстите ободете тестото,така,че да прилича на ямички. Печете на 200°C за 15 минути.



Може да гарнирате фукачата с чесън и прясен босилек, само с прясна мащерка или с лук, а също така и като пица.

Няма коментари:

Публикуване на коментар