неделя, 12 август 2012 г.

Блини с пълнеж от сирене


Блините са емблематични за руската кухня. По същество са си вид палачинки, но със заквасено тесто. Може смело да ги определим на нашите катмички. Сега ще ви предложа класическата руска рецепта за блини и една импровизация - с пълнеж и запечени на фурна.


За блини :

500 мл. прясно мляко;
500 грама бяло брашно;
2 броя яйца;
щипка сол;
1/2 кубче прясна мая;
2 супени лъжици разтопено масло

За пълнеж:

100 грама крем сирене;
100 грама заквасена сметана;
1 яйце;
кората на един лимон;
1 супена лъжица лимонов сок;
2 супени лъжици пудра захар;
60 грама разтопено масло.

За гарниране:

Заквасена сметана;
сладко от червени боровинки.

Начин на приготвяне на класическите блини:

Продуктите за тестото се смесват и разбъркват до получаване на гъсто тесто. Оставят се на топличко да втасат за около 30 минути. Трябва да се получат шуплички.


В нагрят предварително тиган се сипва по един черпак от сместа. Пържи се от двете страни на умерен котлон ,точно както палачинките.


Готовите блини можете да намажете с масло, да сервирате със сладко, със сметана или хайвер,както ги консумират и руснаците.


В тази рецепта обаче, няма да ги консумираме веднага:)) Покрийте с кърпа готовите блини и пригответе пълнежа. В купичка смесете сиренето,сметаната,настърганата лимонова кора, пудрата захар,яйцето и лимоновият сок и разбъркайте с лъжичка. Вемете блин, поставете лъжичка- две от сместа и навийте на руло или като плик. Наредете в тавичка за печене. Най- отгоре залейте с разтопеното масло.


Печете за 10-15 минути на 200 градуса.


Готовите блини са със сочен център и хрупкави краища. Гарнирайте със заквасена сметана и сладко от боровинки.




Няма коментари:

Публикуване на коментар