събота, 18 август 2012 г.

Сини домати на фурна с кайма и бешамелов сос


За мусаката:

2 средно големи патладжана;
1 домат;
300 грама телешка кайма;
1-2 скилидки чесън;
прясно стрита чубрица;
сол и чер пипер на вкус;
зехтин за запържване;
настърган пармезан за поръсване.

За сос Бешамел:

40 грама брашно;
400 грама прясно мляко;
40 грама масло;
щипка захар;
сол на вкус.


Обелете и нарежете патладжаните на малки кубчета. Оставете ги в студена вода за около половин час за да се изцедят добре от горчивината. През това време може да си забъркате соса: разтопете маслото и запържете брашното в него. При непрекъснато бъркане добавяйте прясното мляко до получаване на гладка еднородна смес. Овкусете със солта и захарта. Връщаме се към патладжановата смес. Загрейте в дълбок тиган зехтина и запържете каймата, домата и патладжаните до омекване. Посолете и добавете настърганите скилидки чесън и чубрицата.


Изсипете сместа в тавичка и полейте с бешамелов сос . Печете около двадесет минути при умерена фурна или докато ястието се сгъсти.


Поръсете обилно с настърган пармезан и оставете при вече изключена фурна да се доопече.




Сервирайте след като изстине с цедено кисело мляко и запечена франзела с масло и билки.





2 коментара:

  1. Здравей, Мария! Видях някои от рецептите ти в svejo.net. Много ми хареса блога ти, а тестените неща, които си направила са страхотни. Ще следя с интерес рецептите, които публикуваш тук. :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря, Светлана ! Надявам се да намериш и рецепти,които да ти допаднат освен "тестени". Истината е ,че много ми допада да работя с тесто и може би затова ми се получават най-добре !:)

    ОтговорИзтриване