събота, 18 август 2012 г.

Френска селска торта




Преди да ви предложа моята вариация на тази торта, която бих определила като безспорен хит в кулинарното интернет пространство, искам да споделя,че доста дълго рових за информация откъде идва рецептата и името. Попадала съм и изпробвала сходни до рецептата варианти и в руската кухня. Тях бих нарекла руска дворянска торта.:)) Но след като в много от рецептите присъстваше масло, реших,че определено е френска:) Може би, непретенционзния и вид я определя и като селска ;) И така... Медени блатове, заквасена сметана и орехи в уникална комбинация прави тази торта с лек и неповторим вкус, който ще задоволи дори най-претенциозните изисквания.

Необходими продукти:

За блата :

3 броя яйца;
70 грама масло;
90 грама мед;
1 чаена чаша кафява захар;
3,5 до 4,0 чаени чаши брашно / около 600 грама / в зависимост от брашното ;
2 чаени лъжички сода

За крема:
600 мл.течна сметана ;
500 грама заквасена сметана;
100 грама пудра захар
1 шушулка ванилия,може и на прах;
около 300 грама смлени орехи са поръсване.

Начин на приготвяне:
В тенджерка смесваме яйцата, меда, захарта и маслото. Слагаме сместа на водна баня, и при постоянно бъркане трябва да достигнем до 2-3 пъти увеличение на обема. Ако използвате миксер, то нека да е на най-ниската степен.
След това добавяме содата и брашното, и отегляме от котлона. Доомесва се твърдо тесто. Оставяме го да се охлади. От тестото разточваме 5 тънки кори (може три или повече, в зависимост от желаната големина), надупчваме ги плътно с вилица, и ги изпичаме до златисто в умерено загрята фурна (около 5-6 минути на блат).




За крема: разбиваме течната сметана със захарта и ванилията. Отделно разбиваме и заквасената сметана. След това ги смесваме и за кратко време поставяме в хладилника.
След изпичане блатовете нареждаме един върху друг и покриваме с кърпа.



След като блатовете са изстинали, започваме да сглобяваме тортата. На първия слой слагаме по-голямо количество крем. Следва отново блат, после крем и така до край.



Оставяме тортата да се стегне леко. След това я намазваме от всички страни. С трохи от блата и смлени орехи, посипваме цялата торта.





Оставяме да престои поне 5 часа в хладилника при температура от 0 до 5 градуса, за да може да се спои.






12 коментара:

  1. Тортата изглежда мнооого вкусна! Харесва ми твоя вариант и смятам да го опитам скоро. Списъкът с нещата, които съм си харесала тук стана много голям, няма да смогна скоро да направя всичко. :)
    Хубав ден, Мария!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Почти като твоята медена пита :)

      Изтриване
  2. О, да, това е любима торта у нас и макар, че твоята е по-различна, съм сигурна, че също е много вкусна. А относно произхода на тортата, нищо чудно да е с френски корени, пренесени в руско чрез камарата френски даскали на руските малки аристократчета :))

    Хубава нова седмица от мен :)

    ОтговорИзтриване
  3. Благодаря, fedora. Може да се нарече съвсем спокойно и торта Медовик;) И съдейки по рецептите,които публикуваш не се съмнявам, че ти се получава страхотно и е любима торта :) Между другото- много си добра в тортите :))

    ОтговорИзтриване
  4. Класика, но винаги прекрасна е тази торта!Харесвам твоето изпълнение,Мария!Поздрави!
    PS zashto ne mahnesh proverkata?

    ОтговорИзтриване
  5. Привет, Соня. Проверката с думи е премахната :) Чувствай се удобно тук. Благодаря за позитивните ти коментари ;)

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен05 юни, 2013 18:24

    Изглежда ми вкусна, от онези леки торти,от които не бълва крем.Ще я изпробвам непременно и ще споделя резултата.

    ОтговорИзтриване
  7. Вкусна е. Ще се радвам, ако я изпробвате и споделите резултата.

    ОтговорИзтриване
  8. Мария, каква течна сметана ще ни е необходима? Сладка или готварска?

    ОтговорИзтриване
  9. При всички случаи да не е растителна, така, че шанса да се намери сметана от мляко е по-голям, ако не е подсладена.Разбира се, най-лесно става с подсладена сметана.

    ОтговорИзтриване
  10. Рецептата е сбъркана, защото тестото се получи много твърдо и невъзможно за работа. Счупих си и пръстите и точилката, но нищо не става. Спазила съм точно пропорциите, дори добавих още масло към топлото тесто, за да стане поне малко годно за работа, но не би. Брашното е твърде много. Засега направеното отива в боклука. Поздрави! Яна

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Съжалявам, но не съм ви подвела. Тестото трябва да е твърдо, тип бисквитено.
      Брашното което използвам за да постигна нужната твърдост е винаги над 600 грама / около 3,5-4 чаени чаши със вместимост по 150 грама /, ще поправя мерилката в чаши.

      Изтриване