събота, 8 септември 2012 г.

Семифредо със сини сливи и бисквити амарети



През лятото сладоледените десерти са истински хит. Само преди век в Северна Италия, в областта Емиля-Романя се ражда вкусното ледено изкушение, наречено семифредо. Някои го сравняват с познатата ни сладоледена торта, други с френското парфе, но семифредото е със специфичен вкус и собствена визия. Основната съставка е крем маскарпоне, приготвен от сирене маскарпоне, яйца, пудра захар, сметана и лимонова кора. Към него е прибавен пандишпан, потопен в ликьор с вкус на кафе, но може натрошени бишкоти Савоярди или парченца козунак Панетоне. Отново пласт крем и за украса – поръсено какао или настъргани шоколадови парченца. Десертът се сипва в специални чаши с капак, които наподобяват кутийки за мини торти. Оставя се във фризера няколко часа и се поднася студен, в комбинация с ароматно италианско кафе.

Варианта, който ще ви предложа, е обогатен със сини сливи и захарен сироп.Вместо маскарпоне, ще използвам заквасена сметана,а вместо пандишпаново тесто- бисквити амарето.Но повярвайте ми няма да останете разочаровани :) Точно напротив :) Вкусно изкушение в края на лятото.

Необходими продукти:

‎450 грама сини сливи;
350 грама захар;
2 белтъка;
300 грама заквасена сметана;
1 с.л. ликьор Дисароно Амарето;
50 грама меки бисквити амарети, едро натрошени.

Начин на приготвяне:

Слагаме сливите в тенджерка с 2 с.л. вода и 150 грама от захарта. Оставяме ги да се задушат за 10- ина минутки, докато омекнат. Като поизстинат ги смиламе с блендер и прецеждаме през сито.

После разтваряме останалата захар в 100 мл. вода на тих огън за около 5-10 минути. Дръпваме от котлона и оставяме да се охлади. През това време разбиваме белтъците на пяна, като на струйка към тях добавяме от захарният сироп до получаване на твърда косистенция.


В отделна купа разбиваме сметаната, добавяме ликьора, пюрето от сливи, бисквитите и битите белтъци.


Пресипваме в плосък съд и слагаме във фризера докато стегне.


Поднася се в чашка,точно преди консумация, тъй като рискуваме да се разтопи.




Buon appetito !:)

Няма коментари:

Публикуване на коментар