неделя, 21 октомври 2012 г.

Бадемови курабийки( Macarons)





Макаронс, тези малки сладки от Франция пробудиха кулинарната ми амбиция от доста време. На пръв поглед изглеждат твърде елементарни за приготвяне, но за да се получат тънкостите са много: температура на белтъците, добре пресято бадемово брашно, педантична точност на грамажа в рецептата, печенето и... За това ще ви предложа един по-непретенциозен вариант на рецепта, и когато свикнете с тестото, може да преминете към класическите рецепти за макаронс. Рецептата е за курабийки с хрупкава коричка отвън и мекички отвътре.

Необходими продукти:

2 белтъка на стайна температура;
1 щипка сол;
бакпулвер на върха на чаена лъжичка;
150 грама пудра захар;
175 грама бадемово брашно;
50 грама пшенично брашно;
2 капки бадемова есенция;
и още пудра захар за овалване;

Разбийте белтъците на пяна, като при непрекъснато бъркане добавете пудрата захар. Разбъркайте до лъскава белтъчна лава,като целувчена смес.Една тънкост- бъркайте само в една посока и на възможно най-ниската степен на миксера.


Смесете бадемовото, пшеничното брашно, бакпулвера и солта и добавете към белтъмната смес пак на струйка. Добавете бадемовата есенция и разбъркайте с лъжица до гъстотат на тесто. Оставете го да престои в хладилник за едни час, за да е по-лесно после приготвянето на топчета.


Загрейте фурната на 180 градуса. Застелете подходящ съд с хартия за печене. Оформете топчета с големина около 2,5 см в диаметър. Оваляйте ги в пудра захар и ги притиснете леко с пръсти. Наредете върху хартията за печене на разстояние около два см.



Печете точно 10 минути, но въпреки това ги наблюдавйте за да не прегорят.




Оставете ги да "починат" поне половин час преди консумация. Много подходящи за кафеени напитки.







2 коментара:

  1. Тези са много вкусни и наистина се правят лесно! Да си призная, обаче, никога не съм опитвала да ги приготвя :-) Благодаря ти за идеята!
    Поздрави

    ОтговорИзтриване
  2. Дени, винаги съм се възхищавала на твоите. А Тези са единствените ми сполучливи френски макарони:)Надявам се засега :)Взаимствах рецептата от френски сайт с рецепти за този вид сладки: http://cuisine.journaldesfemmes.com/recette/347101-macarons-croquants-dehors-moelleux-dedans

    ОтговорИзтриване