вторник, 6 ноември 2012 г.

Един слънчев ноемврийски ден в Одрин, или какво от турската кухня реших да приготвя...

Обожавам еднодневните пътувания до южната ни съседка и по-конкретно гр. Одрин. Ако пътуванията са и с добра компания се получава чудесно. Така се случи и тази неделя, организирано още преди два седмици пътуване с добри приятели. Слънчев и топъл ноемврийски ден, което ни даде възможност да се потопим в атмосферата на Ориента.



Чудесни домакини са комшиите,гостоприемни и отлични търговци. А, бе с кеф да си дадеш парите :))))) Идеята на това пътуване беше точно такава- пазар. Естествено не пропуснахме и обяда с прословутите одрински джигер и одрински кюфтенца- всичко от телешко и овче месо. При това наистина месо :) За подправките, които си набавих, ще споменавам и в следващите си публикации.



А сега ще ви предложа една семпла рецепта, която обаче изисква майсторлък, а именно приготвяне на пилаф от ориз. Тънкостите- подходящ ориз, слаб огън и готвене без разбъркване.





Пилаф

Необходимите продукти за две порции :

¾ чаена чаша ориз за пилаф( дългозърнест ориз);
1 чаена чаша гореща вода;
3 с.л. масло;
1 ч.л. сол;
1 ч.л. сумак;
чер пипер на вкус.

Начин на приготвяне:

Измиваме ориза със студена вода и прецеждаме.Заливаме го със гореща вода докато се покрие и го оставяме за десетина минути. Отново го отцеждаме в гевгир. Загряваме тигана на средно силен котлон и разтопявяме маслото. В него запържваме ориза до прозрачност. Посоляваме го и добавяме чашата гореща вода. Намяляваме котлона на минимум, добавяме подправките сумак и чер пипер и оставяме да къкри на слаб огън, докато водата се поеме от ориза. Отделете от котлона и открийте капака. Оставете така около пет минути, после отново покрийте с капака и оставете до сервиране. НЕ БЪРКАЙТЕ ОРИЗА ПО ВРЕМЕ НА ГОТВЕНЕ.

Пилафа може да е основно ястие, да е гарнитура към други основни ястия. Много е вкусен гарниран с кисело мляко.




2 коментара:

  1. И аз обожавам турската кухня, има много интересни рецепти, които задължитебно трябва да се пробват. Успех на теб и на блога.
    Поздрави

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря, Даниела ! За мен беше удоволствие, че посети блога ми :) Както вече сигурно си установила,аз съм чест гост на твоя,и съм сред феновете ти :)) Успех и удовлетворение от свършеното и на теб !:)

    ОтговорИзтриване