събота, 24 ноември 2012 г.

Милинки поръсени с кашкавал и с черен камион



Необходими продукти:

20 грама жива мая за хляб;
200 мл. мътеница( по сто мл.кисело мляко и вода);
1 чаена лъжичка захар;
1 чаена лъжичка сол;
400- 450 грама брашно;

За заливката:

120 грама масло;
2 супени лъжици брашно;
1 яйце;
100 мл. прясно мляко.

За поръсване:

150 гр. настърган кашкавал;
чер кимион,
сол.

Разтворете маята с малко вода, щипка захар и щипка брашно докато шупне. Пресейте брашното в подходящ дълбок съд, направете кладенче и последователно добавете маята, мътеницата, солта и останалата захар. Омесете твърдо тесто. Ако е необходимо добавете още брашно. Покрийте го с кърпа и оставете на топло за около час, час и половина, докато удвои обема си. Намаслете дъното на тава и поръсете с брашно. От вече втасалото тесто направете топки с големината на топка за тенис на маса( може и по- малки). Наредете ги в тавата на разстояние около един пръст една от друга. Оставете тавата на топло отново до удвояване на обема им. През това време разтопете маслото, запържете брашното и отдръпнете от котлона да изстине. Разбийте прясното мляко и яйцето. Добавете към маслено- брашняната смес до получаване на еднородна кашичка. След като тестото в тавата е втасало, полейте със заливката.


Загрейте фурната на двеста градуса. Поръсете милинките с настърганият кашкавал, кимиона и солта и печете до готовност и златиста коричка.



Сервирайте топли с айрян или чаша прясно мляко с мед :)








Няма коментари:

Публикуване на коментар