сряда, 26 декември 2012 г.

Крем Брюле (Crème Brûlée)




Крем брюле е популярен десерт от 17 век на английската кухня, но считан като ,че ли за френски десерт. Състои се от богата крем база, гарниран с контрастен слой твърд карамел. Рецептата ,която ще ви предложа считам за автентична, защото е в менюто на френски гурме ресторант, гордеещ се,че предлагат този великолепен десерт.

Необходими продукти:


500 мл.течна сметана от животински произход;
185 мл. прясно мляко;
1 шушулка ванилия;
115 гр. пудра захар;
5 жълтъка;
1 белтък;
1 чаена лъжица портокалова есенция/ликьор/;
110 грама кафява захар на кристали.

Начин на приготвяне:

Затоплете предварително фурната на 120 градуса.Смесете сметаната, прясното мляко и половината пудра захар в касерола и загрейте на котлон докато заври.Разбийте в друга купа останалото количество пудра захар заедно с жълтъците, белтъка и ванилията на пяна. При непрекъснато бъркане добавете топлата млечна смес.Добавете и портокаловата есенция. Разпределете готовата смес за крема в купички за печене. Дозата е за шест порции.



Наредете ги в тава с вода, която да е гореща и покрива половината на купичките. Печете така на водна баня при температура 120 градуса около 90 минути. Охладете до стайна температура.



Точно преди сервиране поръсете с кафявата захар, която карамелизирайте с горелка, или предварително на котлон.



Bon appétit.

1 коментар:

  1. Честита Коледа и весело посрещане на новата година!
    Нека 2013 е благодатна и успешна за теб и семейството във всяко едно отношение!@@

    П.С.
    много ме мъчи проверката с думи :(

    ОтговорИзтриване