понеделник, 30 януари 2012 г.

Пълнена тиква с плодове и ядки


За тази рецепта ви е необходима тиква, която да изчистите от семките и плодове и ядки според предпочитанията. Точен грамаж не бих могла да напиша, той като обикновено тиквите са в различна големина и форма. За конкретната рецепта аз използвах двата края на продълговата тиква ( тип цигулка ). Изчстих добре вътрешността им от семките. На дъното на всяко парче сложих по една супена лъжица мед. Добавих следните плодове: нарязана на парченца ябълка, малко дюля, по няколко резенчета мандаринка, сушена кайсия, стафиди . Добавих и ядки от орехи и шам фастък. Поръсих всичко това с една лъжица бадемов ликьор и сложих листенце индрише.


Може разбира се да използвате каквито плодове желаете, вместо бадемов ликьор коняк или ром, а вместо индрише канела- импровизирайте на вкус. :)

След като напълните тиквата овийте я добре във фолио и сложете да се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса.


Времето за печене пак зависи от големината на тиквата и пълнежа и. Тези парчета аз пекох около час. Малко преди да извадите тиквата от фурната, отворете фолиото в горната част поръсете тиквата със захар и отставете да се доопече до приятен карамелен загар.


Извадете от фолиото, като много внимавате да не потече сосчето, което се е отделило при печенето във вътрешността. Сервирайте тиквата цяла, или нарязана на парчета, като всяко е полято със сос.




Много вкусна и сполучлива рецепта подходяща за есенно- зимната ни трапеза. Да ви е сладко ! :)

Салеп


В студените и мразовити дни като днешният, какво по-добро от чаша топла напитка . Горещ шоколад, силен чай, мляко. Даааа, мляко. Към него може да се добави мед, какао, шоколад и да ни сгрее подобаващо. А моето предложение е към млякото да добавите салеп. Хм, салеп ли ?! Вероятно ще се зачудите, но си струва. Открих салепа като напитка за първи път докато бях в Турция. Беше гъста, вкусна, сгряваща и с мек вкус напитка. Попитах как е приготвена и ми отговориха: мляко, нишесте и салеп и поръсено с канела. Естествено се порових веднага за информация. Оказа се корен от вид орхидея, който на всичкото отгоре е и полезен: Грудките съдържат слузни вещества, нишесте, захароза, декстрин, белтъчини, минерални соли и др.
Действа тхрачващо и омекчаващо, дължащо се най-вече на изобилието на слузни вещества. Запарката от салеп облекчава извънредно бързо кашлицата и възпалението на дихателните пътища – дишането се нормализира, кашлицата спира, раздразнената и възпалена лигавица на бронхите се успокоява, секрецията намалява, самочувствието се подобрява. Омекчаващото действие на салепа се разпростира и върху лигавицата на стомашно-чревния тракт. Муцилагинозните вещества на салепа са известни като мощни противоотрови, тъй като увличат и евакуират погълнатите отрови и лекарства.


Много приятно изненадана останах ,когато в едно билкарско магазинче открих и прах от салеп. Консистенцията му е точно на нишесте и внимавайте - сгъстява се като нишесте, дори и във студена вода. Напитката със салеп приготвих така :

1 литър прясно мляко;
1 чаена чаша захар;
1 супена лъжица салеп на прах;
1 чаена лъжичка нишесте;
1 супена лъжица канела на прах.

Начин на приготвяне :

Отделете чаша от млякото, а другото загрейте на котлона до завиране. В купичка изсипете салепа и нишестето и на струйка добавяйте студеното мляко при непрекъснато разбъркване докато се разтвори сместта от прахчетата. Отръпнете прясното мляко от котлона преди да е завряло и добавете пак при непрекъснато бъркане салепено-нешестяната смес. Добавете захарта и върнете отново на котлона докато закъкри.
Може да замените захарта и с мед. Сервирайте гореща напитката, като поръсите с канела.


Огретен с леща


Необходими продукти :

1 чаена чаша почистена и измита леща;
4 средно големи картофа;
2 стръка пресен лук;
1 скилидка чесън;
1 морков;
1 яйце;
200 грама бяло саламурено сирене( аз използвах овче);
по една щипка: чер пипер, смлян сух джоджен и чубрица;
олио за пържене;
сол на вкус.

Начин на приготвяне :

Сварете картофите и ги обелете. Към тях добавете натрошеното сирене и яйцето . с помощта на вилица пасирайте сместа и я отделете на страни.



Сложете лещата да заври за около 15 минути. Изсипете в гевгир и отцедете. Настържете моркова на едро ренде, нарежете лука на ситно и накълцайте скилидката чесън. Загрейте олиото на умерен котлон в подходящ дъблок тиган. Последователно добавете лука, морковчето, лещата и скилидката чесън. Запържете докато омекнат зеленчуците. Овкусете със сол и подправките.


В подходящ съд за печене изсипете на дъното запържените зеленчуци и лещата. Покрийте с картофената смес равномерно и загладете. Нужно е с картофите да покриете добре лещената смес.


Запечете във фурна предварително затоплена на 200 градуса. Печете докато се получи приятен загар и коричка.


Сервирайте топло. Много подходящо съчетание е порция огретен да се сервира с цедено кисело мляко.
Този огретен може да надграждате според вкуса ви: да поръсите със стъргано сирене или кашкавал, да полеете с млечно-яйчена смес или просто да запечете яйца върху него. Въпрос на вкус, фантазия и предпочитания. Да ви е сладко !:)

неделя, 29 януари 2012 г.

Кекс с портокалови корички



Днес ми хрумна, че не съм публикувала рецепта за сладкиш, който е толкова популярен и обичан и всъщност често приготвяме. За него има и виц: Първобитните хора открили брашното и започнали да приготвят...кекс :). Неговата история във вида, в който го познаваме датира от средновековна Европа, но раждането му се губи из дълбините на хилядолетията. Можете ли да си представите следобедния английски чай без парченце кекс? А неангажиращо гостуване на 2-3 приятелки в поспаливите часове на съботно неделните почивки без един бърз кекс ? Изпробвала съм (естествено) мнооооого рецепти за кекс, но сега ще ви представя тази с продукти, които считам задължителни и основни за приготвянето му. Есенцията в този кейк са портокаловите корички и шареното с какао тесто.

Необходими продукти:

6 броя яйца;
1, 1/2 чаена чаша захар;
1 кафеена чаша топла вода;
1 кафеена чаша олио;
2,5 чаени чаши бяло пшенично брашно;
1 пакетче бакпулвер;
1/2 чаена лъжичка настъргана портокалова кора
1 ванилия;
1 пълни супена лъжици какао.

Начин на приготвяне :

Пригответе подходяща форма, намажете с масло и поръсете с брашно. Пуснете фурната да загрява на 200 градуса.Разбийте яйцата и захарта на гъст сняг.
Добавете портокаловата кора, водата и олиото и отново разбийте с миксера до получаване на гладка смес.
Смесете брашното, ванилията и бакпулвера и започнете да прибавяте към яйчената смес постепенно и разбийте идеално. Отделете една чаена чашка от сместа и към нея половината от бялата смес, после сложете какаовата и отгоре останалата бяла смес.
Сложете да се пече, като първите пет минути печете само на долна фурна. После пак върнете на двеста градуса и наблюдавайте, докато кекса е напълно готов. Проверете с клечица дали тестото е изпечено и отвътре. Кейка оставете да изстине върху влажна кърпа, така се обръща и вади по- лесно от формата му. Поръсете обилно с пудра захар и сервирайте .



Подходящи съчетания:
Чай;
кафе;
прясно мляко, кисело мляко , сладко.


Бисквити със сирене ементал и копър


Необходими продукти:

2 чаени чаши брашно;
1 чаена чаша настърган ементал;
1 супена лъжица бакпулвер;
1 чаена лъжичка сол;
1/2 чаена лъжичка чер пипер;
1 супена лъжица прясно нарязан копър;
3 супени лъжици разтопено масло;
3 супени лъжици заквасена сметана;
3 супени лъжици прясно мляко.

Начин на приготвяне :

Смесете настърганото сирене,сметаната, маслото ,прясното мляко, черният пипер и настъргания копър и леко разбъркайте. Добавете брашното смесено със солта и бакпулвера. Омесете меко тесто, като внимавате да не стане много сбито. Разточете кора с дебелина около 2 см. и разрежете с подходяща формичка или чаша. От посочените продукти трябва да се получат 12 бисквити.


Намажете хартия с масло и наредете върху нея оформените бисквити. Запечете в предварително загрята фурна на 220 градуса докато се зачервят.


Изпечените бисквитки сервирайте топли с масло. Подходящи за закуска, за предястие или като хлебчета към основно ястие.


сряда, 25 януари 2012 г.

Шоколадова торта с пълнеж от бисквити и крем с маскарпоне




Днес синът ни навърши 15 години.:) Тортата, която приготвих съобразих с неговите предпочитания- основно шоколадови:) Приготвянето и беше пълна импровизация, но се получи доста добре.

Необходими продукти :

1 готов пандишпанов блат какао;
200 грама меки какаови бисквити;
100 грама разтопено масло;
100 грама счукани орехи;
100 грама сушени боровинки;
5 супени лъжици пудра захар;
5 супени лъжици какао;
3 супени лъжици кондензирано мляко;
3 супени лъжици петмез от черница( с него се снабдих от Турция), но може да се използва и друго сладко.
500 грама маскарпоне;
1 пакетче желатин;
200 грама шоколад;
шоколадови бисквити във формата на пурички.

Начин на приготвяне :

Започнете от пълнежа- стрийте бисквитите, добавете към тях натрошените орехи, разтопеното масло и петмеза. Объркайте внимателно докато сместа се сбие,т.е да се получи като еднородна смес, без да се пръскат трохичките, макар, че все пак се запазва ронлива.


Разтворете пликчето желатин с малко вода и го загрейте на водна баня да се разтопи. През това време смесете маскарпонето, кондензираното мляко, какаото и пудрата захар .Добавете вече разтопения желатин и разбийте. Прибавете и боровниките.


Поставете блата върху подходяща поставка. Намажете с част от крема маскарпоне. Загладете. Върху крема изсипете бисквитената смес, а най- отгоре останалата част на крема. Загладете добре и оформете.




Натрошете шоколада на парченца и разтопете на водна баня. Може да добавите и лъжичка масло. Полейте тортата с него и с помощта на шпатула загладете. Тортата обгърнете с шоколадовите пурички. Може да завържете с панделка :) За да стегне добре тортата е нужно за престои няколко часа в хладилник.


неделя, 22 януари 2012 г.

Понички с мая

След близо едномесечната ми почивка,която волно си дадох покрай Коледните и Новогодишни празници си дадох сметка ,че блогчето ми опустя. Почивката ми всъщност се изрази в това, че именно в този период, когато приготвянето на вкусни ястия за близки кипеше с пълна сила, аз умишлено си спестих качването на рецептите тук, за да мога да съм повече време с моето семейство. Днес е типична неделна януарска сутрин. Студена, леко снежна, но пък уютна. Реших да спретна любима закуска като начало на мързеливата ни неделя, като количеството което ще видите по-надолу в рецептата е повече от нужно за закуска, така,че цял ден да посягаме към купата с понички :)



И така...

Необходими продукти за тестото :

650 гр. брашно;
300 мл. прясно мляко;
100 гр. разтопено масло;
1 пакетче суха мая;
2 яйца;
8 с.л. захар;
1/2 ч.л. сол;
1 ч.л. стрити лимонови корички.

Поничките може да приготвите и с пълнеж от шоколад или крем. Аз приготвих ванилово кремче, и използвах шоколадови мидички ( с тях се сдобих от сладкарски цех, които са суровина за шоколадова глазура), но можете да използвате и течен шоколад.

Необходими продукти за крем :

3 жълтъка;
400 мл. прясно мляко;
4 с.л захар;
4 с.л брашно;
100 гр. масло;
1 пакетче ванилия.

Приготвя се, като половината от прясно мляко се слага в дълбок съд и завира на умерен котлон. През това време се разбиват жълтъците с брашното, захарта, ванилията и остатъка от прясното мляко. Добавят се към топлата млечна смес на тънка струйка при непрекъснато бъркане. Когато кремът се сгъсти се маха от котлона, добавя се маслото и се оставя да изстине.

Начин на приготвяне на тестото:

В случая аз се изхитрих и го омесих в машина за хляб, на програма тесто, но, ако не разполагате с такава, го омесете ръчно, като го оставите около час да втаса.



Разточете тестото с дебелина на кората около 1 сантиметър, като кората да е с овална форма. Разделете я леко с нож, но без да я разрязвате на две приблизително равни части. В едната част с чашка очертайте кръгчета колкото позволява половината кора. Върху тях поставете крем или шоколад, както е показано на снимките по-долу.



Покрийте вече разпределените кръгчета с останалата част на кората и изрежете вече оформени понички.


Готовите понички оставете около десетина минути на топло, да почине тестото преди да се запържат.


В дълбок съд налейте олио и го поставете да загрее върху котлон при температура 180- 200 градуса. Запържете поничките бързо до приятно зачервяване.



Извадете върху памучно платно, или плътна хартиена салфетка за да може излишната мазнина да попие от вече готовите понички. Подредете в подходящ съд и поръсете със пудра захар или с глазура. Сревирайте с кафе, прясно мляко, чай като сутришна или следобедна закуска.