понеделник, 27 февруари 2012 г.

Торта от моркови



Сигурно мнозина от вас като чуят това лакомство се сещат за онзи виц :
Горска сладкарница. Баба Меца е съдържателка и всеки ден сменя асортимента.
Влязал един заек и попитал:
-Имате ли торта с моркови?
-Нямаме!- отговорила Меца.
На другият ден заекът пак отишъл в сладкарницата и попитал:
-Имате ли торта с моркови?
-Не,съжалявам !- отвърнала пак Меца.
На третият ден Меца станала рано решила да приготви торта с моркови на заека! Когато той дошъл попитал пак :
-Имате ли торта с моркови ?
-Дааааааааа!- отвърнала заадъхана от много работа Баба Меца.
-Много е гадна нали ?- попитал заекът.

Та тази торта, може за някои да се окаже трудоемка, за други не толкова вкусна, но аз ви съветвам да я опитате. Определено си заслужава :)И Зайо Байо греши :)

Необходими продукти :

За блата:

3 яйца;
1 чаена чаша бяла захар;
1/2 чаена чаша тъмна захар;
2 чаени чаши брашно;
1/2 чаена чаша олио;
2 и 1/2 чаени чаши настъргани моркови( около 450 грама);
200 грама ананас нарязан на кубчета.
1,5 чаена чаша орехи едро смлени.
1 1/2 ч.л. бакпулвер;
щипка сол ;
1 щипка ванилия;
1 ч.л. канела;
1 ч.л. смляно индийско орехче;
1 ч.л. смлян карамфил;
настъргана портокалова кора на вкус.

За крема :

350 грама сирене Филаделфия( 2 пакетчета );
200 грама пудра захар;
100 грама меко краве масло.

Начин на приготвяне :

Настържете морковите на ситно ренде. Към тях добавете ананаса, ореховите ядки и подправките.



Разбиваме яйцата със захарта на пяна. Прибавяме олиото и продължаваме да разбъркваме. Брашното пресяваме с бакпулвера и солта и прибавяме на струйки и при непрекъснато бъркане към яйчената смес. Най- накрая изсипваме морковената смес. Разбъркваме внимателно. В подходяща тавичка разстиламе хартия и намазваме дъното и стените с масло. Печем около половин час при температура 170 градуса на фурната. С клечица проверяваме дали печивото е готово.


Докато се охлади блата приготвяме крема. Смесваме сиренето, маслото и пудрата захар и разбиваме до еднородна пухкава смес.


След като се охлади блата го разделяме на две равни части. Част от крема намазваме върху едната половина, а с останалата покриваме тортата отгоре и страни. Според предпочитанията може да поръсите с кафява захар или портокалови корички.


неделя, 26 февруари 2012 г.

Баница със сирене




Православната църква тази неделя отбелязва Неделя Сиропустна (Сирни заговезни) или Неделя на всеопрощението.Сирни заговезни (Прошка) е важен пролетен празник в народния календар. Празникът се чества седем седмици преди Великден (винаги в неделя) и трае една седмица, в която се изпълняват различни обреди и обичаи. На трапезата се слагат млечни и яйчни продукти. В моето семейство винаги е имало на трапезата варени яйца, сирене, мляко с ориз и баница. Баницата- със сирене и домашна, разбира се. Точенето на корите не е моя сила, но когато става въпрос за традиции, които искам да съхраня и предам на децата си, това не е проблем. Днес сутринта станах рано, замесих тесто и разточих кори за баницата. Искам прошка... Давам прошка !

Необходими продукти :

1 чаена чаша затоплено прясно мляко, в което е разтворено пакетче мая и чаена лъжичка захар;
1 чаена чаша кисело мляко, в което е разтворена чаена лъжичка сода, предварително "угасена" с оцет;
1 пакетче разтопено масло ( 120- 150 грама);
250 грама сирене;
1 яйце ;
3 чаени чаши пресято с чаена лъжичка сол брашно, и още малко за доомесване.

Начин на приготвяне:

Пресятото брашно сипете в дълбок съд. Добавете първо прясното, после киселото мляко и замесете средно твърдо тесто. Тестото разделете на шест равни топки. Поставете ги в разтопеното масло за около пет минути. След това ги слепете две по две ( три топки ) и оставете върху набрашнена плоскост още десетина минути да почине тестото. Омесете с брашно всяка топка поотделно и разточете на тънка кора. Кората поръсете с маслото и предварително строшеното и смесено с яйцето сирене. Навийте на руло и поставете в тава увито като охлюв в средата. С рулото от следващата кора до увийте охлюва и така докато се изчерпат корите. Оставете баницата на топло да втаса около половин час. Запечете в предварително нагрята на 200 градуса фурна. След изпичането напръскайте баницата с водичка и покрийте с кърпа докато изстине.

събота, 25 февруари 2012 г.

Салата с червено цвекло





Необходими продукти:

1 малка глава червено цвекло;
1 морков;
1 къдрава маруля;
2 броя домати;
2 стръкчета пресен лук;
4-5 супени лъжици сладка царевица;
зехтин,сол и светъл оцет балсамико на вкус;
майорана за наръсване.

Измийте и обелете цвеклото. Настържете го в подходяща купа, добавете настъргания морков, нарязаната на лентички маруля, нарязаните на кубчета домати, ситно накълцания лук и царевицата. Овкусете със сол ,зехтин и балсамико. Разбъркайте. Поръсете с майорана и сервирайте .


Крамбъл със сладко от вишни



Хубавато на този британски сладкиш" crumble" е, че може да се приготвя в различни варианти и винаги е сполучлив и вкусен.Може да използвате конфитюри и смес от пресни плодове. Вероятно е да го свържете с американският "crisp" и ще бъдете абсолютно прави. И така, за днешната съботна закуска аз избрах да го приготвя с домашно сладко от вишни.

Необходими продукти:

1 бурканче сладко от вишни ( 350 грама);
2 с.л царевично нишесте;
2 с.л лимонов сок;
1 и 1/4 ч.ч овесени ядки;
1/2 ч.ч брашно;
1/3 ч.ч кафява захар;
1/2 ч.л канела;
1/2 ч.ч разтопено масло;
1 ч.л бакпулвер.
Може да добавите няколко стрити чаени бисквити и ядки.

Разтопете маслото. На дъното на тавичката, в която ще се пече излейте една супена лъжица. Разтворете нишестето с лимоновия сок и смесете със сладкото. Изсипете сместа на дъното на тавичката.



В отделна купа смесете брашното, овесените ядки, захарта, канелата и бакпулвера. Разбъркайте и добавете разтопеното масло.



Намачкайте до получаване на трохи и ги поръсете върху плодовата смес. Загладете с лъжица и запечете в предварително загрята на 170 градуса фурна.


Печете докато трохите придобият хубав загар.



Сервирайте топло с пудра захар. Сладкиша е вкусен и студен, като гарнирате с топка сладолед, например или полеете със шоколадов топинг.


петък, 24 февруари 2012 г.

Фусили (Fusilli) на фурна




Фусили (Fusilli) е вид италианска паста със спираловидна форма и може да бъде използвана с всеки сос, на супи (счупена на 2), на салати или печена с късчета месо.
Тази моя рецепта е пълна импровизация по отношение на продуктите, но се получи много добре и се надявам да ви хареса.

Необходими продукти:

1 пакет фусили - 500 грама;
предварително сварени пилешки гърди;
100 грама шунка;
200 грама гъбки;
100 мл. прясно мляко;
300 мл. готварска сметана;
2 яйца;
зехтин и сол на вкус;
босилек;
150 грама настърган пармезан.

Начин на приготвяне:

Сварете фусилите във вряща подсолена вода за десет минути. Отцедете в гевгир и измийте със студена вода. Изсипете ги в тавичка и към тях прибавете нарязаното на късчета пилешко месо, и нарязаните шунка и гъбки. Поръсете с босилек и сол на вкус и разбъркайте. В отделен съд разбийте яйцата със сметаната и прясното мляко и полейте пастата.



Запечете в тавичка до приятен загар и поръсете с пармезана преди да извадите пастата от фурната.


Гарнирайте със зелени маслинки.


Подходящи съчетания:
Бяло вино.

неделя, 19 февруари 2012 г.

Ръжени хлебчета с босилково песто и зелени маслини


Необходими продукти:

200 мл.хладка вода;
1 супена лъжица зехтин;
по щипка сол и щипка захар;
2 чаени чаши пшенично брашно;
1 чаена чаша ръжено;
1 пакетче суха мая;
2 супени лъжици босилково песто;
30-ина зелени маслини без костилки.

Смесете маята и захарта и разтворете в хладката вода . Добавете пресятото брашно и солта и започнете да месете. В процеса на месене добавете и зехтина. Ако е необходимо добавете и още брашно. Оставете тестото на топло докато увеличи обема си. Отделете тестото на две равни части и разточете кора с дебелина 2 см. Намажете с боислковото песто и поставете 15-ина маслини.


Навийте на руло. Рулото може да запазите цяло, но може да нарежете на хапки. Обикновено като приготвям тези хлебчета, едната част запазвам на цяло руло, а другата нарязвам на хапки, които притискам в средата с помощта на дървена пръчица както ще видите на снимката.


Наредете хлебчетата в тава, покрита с хартия за печене. Оставете около петнадесет минути да почине тестото преди да се сложи във фурната за печене.


Печете в предварително загрята фурна на двеста градуса до готовност. След като извадите готовият хляб поръсете го с вода и покрийте с памучна кърпа докато изстине.

Хлебчетата са подходящи самостоятелно като закуска, така и като предястие или към салати.



събота, 18 февруари 2012 г.

Бисквитки с крем сирене


Необходими продукти:

240 грама крем сирене;
240 грама краве масло;
3,5 чаени чаши бяло пшенично брашно;
1 чаена лъжичка бакпулвер;
50 грама кристална захар;
50 грама бадемово брашно( ситно смлени бадеми)

Начин на приготвяне :

Смесете кристалната захар и бадемовото брашно и отделете настрани. Сместта ще ви е нужна за овалване. Пресейте брашното заедно с бакпулвера в подходяща купа. Към него добавете маслото( предварително размекнато до стайна температура)и крем сиренето.



Омесете до меко тесто и оформете топчета с големината на орех. Всяко топче оваляйте в захарно бадемовата смес. Притеснете леко. Наредете топчетата върху хартия за печене.



Отгоре може да поставите сушен плод, настъргани ябълки с канела, или шоколадови парчета. Загрейте фурната на 180 градуса и печете докато порозовеят.





Сладките са от онези, които просто се топят в устата :)

неделя, 12 февруари 2012 г.

Пълнозърнести питки с пушено овче сирене.




Необходими продукти:

1 чаена чаша настъргано овче сирене(пушено);
1 чаена чаша кисело мляко;
1 чаена чаша пълнозърнесто брашно ;
1,5 чаена чаша бяло пшенично брашно;
1 чаена лъжичка сода бикарбонат;
1 шипка сол;
1 чаена лъжица зехтин.

Начин на приготвяне:

Настърганото сирене смесете с киселото мляко. Към тях добавете содата и разбъркайте. Оставете да стане на шупли и добавете постепенно смесените брашна. Разбърквайте първоначално с лъжица докато се оформи топка в съда, в който сте поставили продуктите. Доомесете на ръка като добивите зехтина и от останалото брашно. Направете топки с големина на топка за голф и ги наредете върху хартия за печене на около три пръста разстояние една от друга. С тъпъта страна на нож притеснете в средата хлебчетата така ,че да се образува кръст. Загрейте фурната на долен реотан и поставете за печене. Печете така около пет минути след това доопечете на двеста градуса до готовност.





Много подходящи за крем супи, салати, зеленчукови каши.

петък, 3 февруари 2012 г.

Хляб със сода



Има една кулинарна групичка Cooking With Friends в популярна социална мрежа, в която членувам от доста време. С поне 40% от групата сме си реални познати, с които се чуваме в ежедневието, а с останалите ги чувствам като такива. Защото чудесни идеи и рецепти, които споделяме ни карат да се чувстваме така- уютно и като добри приятели.
Та именно там взаимствах тази идея. Както споделих и на авторката и Надя Борисова, бях предубедена в началото защото не съм фенка на содените пити. Но хляба е адски вкусен. Благодаря, Наде ! Няма по-лесен начин и бърз начин да приготвиш вкусен хляб. Опитайте:)

Необходими продукти :

4 чаени чаши брашно;
2 чаени чаши кисело мляко;
1 чаена лъжичка сода бикарбонат;
1 чаена лъжичка сол.
За доомисане аз добавих и лъжичка зехтин.

Брашното пресейте със содата и солта. Към него добавете киселото мляко( може да разтворите содата в киселото мляко). С помощта на вилица объркайте тестото постепено. Накрая го доомесете с ръка до средно твърдо тесто. Точно тук добавих и зехтина. Оформете хляба на франзела или кръгла форма.



Загрейте фурната на двеста градуса. В тавата или формата която ще печете разстелете хартия, намажете с мазнина и поръсете с брашно. Поставете оформеният хляб върху хартията и печете около 30-ина минути.


Готовият хляб е вкусен още докато е топъл, както и на другият ден, ако е останал ;)


четвъртък, 2 февруари 2012 г.

Сладък салам



Необходими продукти:

260 гр. бели бисквити ( две пакетчета маслени бисквити на Житен дар);
100 гр. накълцан суров шам фъстък;
100 гр. накълцани орехи;
1/2 пакетче локум нарязан на ситно;
100 гр. меко масло;
120 мл. течна сметана;
100 гр. стопен шоколад;
3 с.л. какао;
1-2 чаени лъжички ром или ликьор по избор;
пудра захар за овалване .

Начин на приготвяне:

В голяма купа натрошете бисквитите на дребни парченца и ги смесете с ядките и накълцания локум. Загрейте сметана и в нея поставете шоколада начупен на малки парчета да пълното му разтапяне и добавете маслото и какаото. Разбъркайте до еднородна консистенция и оставете да изтине. Прибавете сместа в купата с натрошените бисквити и смесете всички продукти. Омесете като тесто и оставете да почине малко.



През това време отрежете лист фолио и го намачкайте - гънките ще предадат на салама автентичен вид. Сложете тестото върху фолиото, придайте му форма на салам и го завийте на стегнато руло.


Може да направите повече от едно руло, въпрос на преценка. Приберете в хладилника за няколко часа да стегне добре. Извадете го преди сервиране. Отстранете фолиото внимателно и оваляйте салама в пудра захар. Нарежете на парчета.





От тестото може да приготвите и бонбони,или да го използвате като основа за коктейлни сладки,като го украсите със сметана или сушени плодове.