събота, 31 март 2012 г.

Шекерпаре




Шекерпаре е сиропиран турски сладкиш. Обожавам кухнята на тази страна, не само защото е близка и до нашата, но най-вече заради всичките им сиропирани вкусотии- баклава, грис халва, реване и т.н.

Има много разновидности на тази рецепта, но аз ви я поднасям по начина по който обикновено я приготвям и я считам за сполучлива.

Необходими продукти :

За сладките :

1 ч.ч.пудра захар;
125 грама краве масло;
1/2 ч.ч.грис
2 ч.ч.брашно;
1 яйце;
1 ванилия;
1 пакетче бакпулвер.

За сиропа:

3 ч.ч. вода;
3 ч.ч. захар;
сок от 1/2 лимон;

Начин на приготвяне:

Първо започнете със сиропа, тъй като той ще е нужно да е изстинал и с него да полеете горещите сладки. Смесете захарта и водата и варете около 10 минути. След като изстине сока изцедете половин лимон в него.
Разбийте яйцето, пудрата захар и маслото на пяна. Добавете смесените грис, брашно, бакпулвер и ванилия и омесете меко тесто. От тестото направете малки топки с големината на орех. Притеснете ги и ги наредете на разстояние в тавичка, чиито дъно е покрито с хартия за печене.



Може да им боцнете по ядка в средата или след като се изпекат да ги поръсите със смлян шам фъстък или кокосови стърготини.
Печете около 40 минути при температура 150 градуса. Още топли ги наредете в подходящ съд. Полейте с помощта на лъжица от изстиналия захарен сироп, докато се уверите ,че са попили добре от него. Изчакайте да изстинат и ги приберете за около час в хладилника преди да сервирате.




Великолепни са, ако ги сервирате с розова вода :)


Картофи с рукола и сирене "Bri"



Не измислих име за тази ми рецепта, която ми хрумна докато приготвях свежа салата с рукола. Реших, че руколата би могла да се сервира и през топлина обработка, след като италианците я запичат в пици :)Комбинацията с картофи ми се стори уместна. Като завършек на тази рецепта и за по изискан вкус и вид , се спрях на сиренето "Bri". Избрах точно това меко сирене заради неговият нежен и каймачен вкус,а ароматът му е силен, но не остър и натрапчив. Всичко, което ви е нужно за това ястие са мининум усилия и посочените продукти.

Необходими продукти:

3 броя едри картофа;
120 грама( едно пакетче) рукола;
120 грама сирене бри;
50 грама масло;
лъжичка зехтин;
1 кафеена чашка вода;
сол и бял пипер на вкус.

Начин на приготвяне :

Обелете и настържете на едро ренде картофите. В тиган с похлупак, разтопете маслото и задушете картофките, като ги разбърквате от време на време докато получат еднороден приятен загар.



Изсипете ги в подходящ съд за печене. На дъното на тигана излейте зехтина и задушете руколата за минутка две.



Изсипете и нея в тавичката. Добавете солта и пипера на вкус. Нарежете сиренето на малки кубчета и добавете към картофите и руколата. Долейте с водата, внимателно разбъркайте.



Изчакайте водата да се попие от сместа, покрийте с фолио и запечете около 20 минути на фурна при температура 200 градуса. Махнете фолиото и доопечете още за 5 минути.


Мммм...мирише вкусно.

Изчакайте да поизстине, нарежете на порции и всяка порция гарнирайте с прясна рукола.







Сервирайте с бяло вино.

неделя, 25 март 2012 г.

Лапад с булгур


Днес е Благовещение- Денят на Благата Вест. В народните представи този ден се свързва с идването на прелетните птици и с окончателното пролетно пробуждане на природата.
Затова на този ден задължително трябва да се яде "нещо зелено" - коприва, спанак, лапад и др. И понеже ценя традициите и ме се иска да ги предавам и на децата си, днес сготвих лапад. Естествено, за де не ми е скучно ястието и за да не го приготвям по инерция реших да заменя традиционният ориз с булгур. И се получи доста добре:) И така ...

Необходими продукти :

1 връзка пресен лапад;
1 връзка пресен зелен лук;
1 чаена чаша булгур;
3 чаени чаши вода;
5 супени лъжици зехтин ;
пресен джоджен;
сол на вкус;
лимон.

Попарете лапада във вряща подсолена вода, изцедете го и след като се охлади нарежете на ситно. Загрейте зехтина в подходяща тенджера, добавете нарязания на ситно лук и булгура. Запържете до златисто. Добавете и лапада леко да се поизпържи и накрая налейте водата. Захлупете и сгответе на бавен котлон докато булгура омекне.
Преди да свалите от котлона, поръсете с пресен и накълцан джоджен и изцедете сока на един лимон вътре. Сервирайте с резенче лимон и сирене !



Шоколадов сладкиш с крема сирене и ягоди



Необходими продукти:

120 грама шоколад,
120 грама масло;
120 грама крема сирене( тип "филаделфия");
100 грама захар на кристали;
100 грама пудра захар;
4 яйца;
1 чаена чаша брашно;
1 бакпулвер;
1 супена лъжица какао;
на върха на чаена лъжичка натрошена ванилия( може и пакетче синтетична);
200 грама почистени и нарязани ягоди.

Начин на приготвяне:

Разбийте кристалната захар с три яйца от общо четирите яйца на пяна. Едното яйце ще ви е необходимо по-нататък. Разтопете на водна баня шоколада и маслото. Изчакайте да поизстине и добавете шоколадовата смес към яйчената. Смесете добре. Добавете предварително пресятото с бакпулвер,какаото и ванилията брашно. Объркайте до еднородна смес като за кейк. Изсипете в подходяща тавичка за печене.Отгоре поставете нарязаните ягоди. Отделете настрани докато плода се смеси с шоколадовата смес. Идва ред на крем сиренето. Смесете го с пудрата захар и оставащото едно яйце и разбийте до пяна.
Тази сирено- яйчна смес изсипете най-отгоре върху шоколадовата. С нож или дървена пръчица, прережете сместа, така, че да се смесят на отделните части двете смеси и да се образува мраморна шарка.

Печете на 175 градуса около 40 минути.
Извадете от съда, след като е изстинал сладкиша, нарежете на парчета и сервирайте.




неделя, 18 март 2012 г.

Бърза шоколадова торта


Необходими продукти :

2 кафеени чаши кисело мляко;
2 кафеени чаши захар;
1 кафеена чаша разтопено масло ( може и олио);
3 супени лъжици какао;
3,5 кафеени чаши брашно.
1 чаена лъжичка хлебна сода.
1 бурканче конфитюр (в тази рецепта използвах от ягоди);
150 грама счукани орехи;
1 кофичка(400 грама) течен шоколад.

Начин на приготвяне:

В подходяща купа измерете киселото мляко и разтворете в него содата. Изчакайте около 5 минутки да се разтвори добре, добавете захарта, разбъркайте и отново изчакайте същото време. Добавете разтопеното масло,като разбърквате внимателно.Брашното пресейте с какаото и прибавете най-накрая към сместта. Разбъркайте до еднородна каша. Загрейте фурната предварително на долен реотан. Намажете дъното и стените на форма за торта с масло и поръсете с брашно. Изсипете половината от шоколадовата смес във формата. Върху нея добавете конфитюра равномерно, а отгоре излейте втората половина от шоколадовата смес.


Най-отгоре поръсете счуканите орехи и поставете във фурната за да се пече.


Печете първите десет минути на долен реотан, а следващите на 200 градуса до готовност. Опитайте с клечка за зъби готовността, ако не остава по нея втечнена смес, то тортата ви е готова.


Оставете да поизстине,и в това време загрейте на водна баня течният шоколад да се поразстопи. Полейте обилно с него тортата( може да покриете цялата, може и да изливате шоколада фигурално за да се показват орехите). Приберете в хладилник до сервирането и.





Много подходящо съчетание с тортата е вишнево вино или плодов ликьор.

неделя, 11 март 2012 г.

Поширани круши


Поширането (думата е чуждица в българският език, от английски poaching) е процес на варене на храна във вода, бульон или вино, с добавени подправки. Обикновено по този начин се обработват крехки храни като яйца, риба, птиче месо или плодове, които лесно могат да се разкашкат или изсушат при термична обработка. Затова е много важно температурата да се поддържа ниска и варенето да става внимателно. Така се запазва и истинския вкус на храната.

Необходими продукти за 6 души:

6 предварително обелени круши;
500 мл. десертно вино( използвах вино от вишни);
500 мл. червено вино ( мавруд, каберне, мерло, пино ноар);
200 мл. прясно изцеден портокалов сок
1 чаена чаша захар;
1 пръчка канела;
2-3 шушулки кардамон;
3-4 зрънца черен пипер;
3-4 зрънца карамфил;
настъргана портокалова кора от 1 портокал;
2 супени лъжици мед.

Начин на приготвяне:

Заврете винената смес заедно със захарта, меда и подправките. Поставете внимателно крушите и намалете котлона на ниска температура.



Варете на тих огън около 50 минути, крушите трябва да са добре напоени и поомекнали, а сосчето гъсто. Извадете внимателно крушите в подходящ съд, отцедете соса през цедка за да се отдели от подправките. Полейте върху крушите, изчакайте да се охладят и приберете в хладилник.



Необходимо е преди да се сервират да са престояли поне два часа на студено.

При сервиране, може да поднесете крушите с ванилов крем, баварски крем, или сладолед.