събота, 28 април 2012 г.

Торта с бишкотен блат, крем с маскарпоне и ягоди




Вкусотия! :) Ето така възкликна сина ми след като опита тази торта. Не е трудоемка, но не е и от най-лесните за приготвяне. Но времето което ще отделите за нея си струва :)




Необходими продукти:

За блата:

6 бр.белтъци;
225 грама захар;
щипка сол;
175 грама фино смлени бадеми( бадемово брашно);
75 грама пудра захар;
1 шушулка ванилия;
40 грама брашно;
1 кафеена лъжичка бакпулвер;
2 супени лъжици плодов ликьор;

За крема :

500 мл. сладка сметана;
250 грама маскарпоне;
1 кафеена чашка пудра захар;

За поръската:

300 грама ягоди;
2 супени лъжици стрити или филирани бадеми;
1 чаена лъжичка чиа;

Начин на приготвяне :

За бишкотеният блат: разбийте белтъците на сняг, след това добавяйте постепенно захарта, щипка сол и продължете разбиването до твърдост. Смесете фино смлените бадеми с пудрата захар, а сърцевината на шушулката ванилия с брашното така, че да няма бучици. Към белтъците добавете първо бадемите със захарта и разбъркайте внимателно с шпатула. След това добавете пресятото брашно с ванилия. Разбъркайте внимателно, отделяйки сместа от стените и дъното на купата, за да не останат несмесени продукти. Пресипете сместа в пош и върху постлана с хартия за печене тава оформете кръгъл блъг. Изпечете за 15 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна. Докато е топъл отделете от хартията и оставете да изстине.
За крема : Разбийте сладкарската сметана до сгъстяване. Разбийте също така маскарпонето и пудрата захар на пяна. Смесете внимателно със сметана и объркайте с помощта на дървена лъжица.
Вече изстиналият блат разрежете по средата с помощта на тел за рязане, остър нож или конец. Поръсете долната част с ликьора( аз използвах домашно приготвен ягодов )Изсипете половината сметанова смес. Покрийте с тънко нарязани шайбички от ягоди. Поставете вторият блат, полейте с ликьора и след като попие покрийте с останалата сметанова смес. Поръсете с бадемите и семената от чиа и украсете с ягоди. Оставете тортата в хладилник минимум три часа.




Много подходяща за следобедно кафе с приятели или с ягодов сайдер .


четвъртък, 26 април 2012 г.

Бърз млечен десерт с плодове и чиа





Чиа и е от семейството на градинския чай, който е по-известен като салвия- супербилка в Европа и Азия. В древността е била толкова ценена, че е използвана като разменна монета. Тези уникални мънички семенца имат изключителни хранителни и структурни предимства. Векове наред чиа семената са били използвани като основна храна от индианците, обитаващи югозапада и Мексико. Известна като „храната за бягане”, масова е употребата й като високо енергийна храна, даваща издръжливост още от времето на древните ацтеки. Чиа семената съдържат повече Омега-3 от всеки друг природен източник; те са пълни с калций, протеини, фибри и др. Прибавянето само на 2 с.л. чиа семена на ден в храната, дава приблизително: 7 гр. фибри, 4 грама протеин, 205 милиграма калций и 5 гр Омега-3!
Чиа семената съдържат бор – минерал, който спомага за придвижването на калция към костите и според някои проучвания подобрява умствената работоспособност. Можете да похапвате семената директно от пликчето, както да я смесвате с чай и безалкохолни напитки. Да я добавяте към сутрешното мюсли или овесени ядки, салати или да прибавете към десерт.
Чиа има и желиращи свойства. И точно заради тях изпробвах този млечен десерт.

Необходими продукти:

1 чаена чаща заквасена сметана;
1 чаена чаша кисело мляко;
1 чаена чаша пудра захар;
1 супена лъжица мед;
2-3 супени лъжици семена от чия;
1 банан нарязан на малки кубчета( може всякакви плодове)

За гарниране: бисквитки

Начин на приготвяне :

Разбийте сметаната, пудрата захар и киселото мляко на пяна. Добавете нарязаният плод и семената от чия. Разбъркайте внимателно с лъжица и изсипете в купички или подходящи чаши за сервиране. Можете да поставите бисквитка на дъното, да отлеете от сместта, после пак бисквитка и пак от сместа.



Можете просто да гарнирате с бисквитка отгоре. Въпрос на фантазия и предпочитание. Десерта ви е почти готов. Оставете в хладилник да стегне поне за минимум 30 минути. Сервирайте охладен.




неделя, 22 април 2012 г.

Охлюви по Бургуньон или Бургунски


Охлювното месо съдържа 81,6% вода, 16,3% белтъчини, 0,8% мазнини и 1,3% минерални вещества. Съпоставяйки го с месото от другите животни се вижда, че освен неговата диетичност по отношение на мазнините, то е най-хранителното по отношение съдържанието на белтъчини.Охлювите са една великолепна диетична и лечебна храна при различните заболявания, но тяхното още по-голямо достойнство е, че поддържа здравето на тези, които се чувстват добре. Италианската и френската кухня предлагат най-голямо разнообразие от охлювни рецепти. Вкусът на охлюва най-добре се изявява, когато се поднася топъл.Най-прочутата, най-разпространената и не са малко гастрономите, които я определят, като най-добрата е рецептата “Ескарго ала Бургуньон” или “по Бургунски”. Това типично, вкусно и традиционно блюдо на френското кулинарно изкуство задоволява не само изтънчения вкус на французите, но и на хората по света.
Прочетох доста вариации на тази рецепта и сега ви представям продуктите и начина на приготвяне.

Необходими продукти:

50 броя охлюви;
1/2 глава кромид лук;
1-2 стръкчета пресен чесън;
1-2 стръкчета целина;
връзка магданоз;
1-2 листа дафинов лист;
сол и черен пипер на вкус;
250 мл. бяло сухо вино;
1 филийка настърган стар хляб;
100 грама краве масло.

Начин на приготвяне:

Ако охлювите сте брали вие, то оставете ги под похлупак поне едно денонощие. По този начин те ще се освободят от храната която са приели по време на паша. Добре измитите охлюви се пускат във врящата вода за около 15 минути. След като се сварят измийте със студена подсолена вода. Извадете телцата от черупките.Заврете около 1/2 литър вода заедно с бялото вино. Вътре поставете целината и дафиновият лист и охлювите. Нека поврят на бавен огън около час,като почти към края на варенето поставете сол и черен пипер на вкус. Докато врят охлювите пригответе пълнежа. Разтопете маслото и в него запържете ситно нарязаният лук, чесън, настърганият хляб и магданоза.




Измийте черупките на охлювите и подсушете. Във всяка от подсушените черупки най-напред се пъхва малко от хомогенната смес, след което се вмъква охлювното телце, леко се натиска и повърхноста най-отгоре се запечатва със същата смес. Подредете охлювите в подходящ съд и запечете за 10-15 минути при температура 180 градуса. В някои рецепти се споменава реденето и печенето върху едра сол. Опитайте :)





Французите препоръчват :) :
Сервира се като второ ястие с шампанско или се препоръчват белите сухи или розови вина.

Тарта с круши и крем сирене


Необходими продукти :

За блата :

1 чаена чаша бяло пшенично брашно;
2 супени лъжици мътеница;
3 супени лъжици ледена вода;
4 супени лъжици меко несолено масло;
2 супени лъжици кафява захар;
1 щипка сол

За пълнежа:

2 средно големи круши, почистени и нарязани на филийки;
1 пакетче крема сирене (125 грама);
1 яйце;
1-2 стрити карамфилчета;
1 лъжичка бадемов ликьор;
3 супени лъжици кафява захар;

За глазурата:

1 супена лъжица мед + 1 супена лъжица топла вода

Начин на приготвяне :

Пресейте брашното със солта в дълбока купа. Прибавете кристалната захар и разбъркайте. Смесете ледената вода и мътеницата, нарежете маслото на малки кубчета и добавете в купата. Омесете средно твърдо тесто, което оставете за 15 минути в хладилника. През това време пригответе пълнежа: разбийте яйцето със захарта на пяна и добавете крем сиренето и ликьора. Разбийте до еднородна смес. Извадете от хладилника тестото и разточете с диаметър на съда в който ще печете. За тази доза ви е необходим съд с диаметър до 26 см.



Разточеното тесто надупчете с вилица. Върху него изсипете сместта, като внимавате да не се разлива извън тестото. Отгоре наредете нарязаните круши като витрило.


Завийте краищата ,като ги застъпвате. Поставете тартата в предварително намазана с мазнина и наръсена с брашно тава.


Печете във фурна на 250 градуса до готовност. Приблизително време за печене 40 минути. Преди да извадите тартата от съда, в който сте пекла ,полейте със сместа за глазура и покрийте с кърпа докато изстине.Поръсете с пудра захар.




Сервирайте с топка сладолед или крем.




петък, 13 април 2012 г.

Великденски козунак



Великден (Възкресение Христово) е денят, в който християните празнуват възкресението на сина Божи Иисус Христос.
Великденските символи са главно: боядисването на яйца,месенето на козунак. В България традиция е яйцата да се боядисват на Велики четвъртък или Велика събота, а също така да се замеси обредният хляб. Обредните хлябове са неотменна част от традициите на Великден. Обикновено се правят в кръгла форма и се украсяват с плетеници, като в средата им се слага червено яйце.Някоя от тези пити се прави сладка и това е великденският козунак. За първи път козунак се приготвя през 17 век във Франция. Има толкова много разновидности на рецепти за приготвяне на козунаци, но по Великден обикновено приготвям този, който приготвяха баба ми и майка ми.

Преди да спомена необходимите продукти и начина на приготвяне, бих искала да ви дам няколко съвета, които ще са особено полезни, ако правите козунак за първи път:

* използвайте отлежало брашно. Пресейте го два пъти със сол, за да се насити с кислород и го оставете на топло;
* всички продукти трябва да са затоплени до телесна температура;
* много важна съставка за добри козунаци е маята. Ако продължително време сте я съхранявали тя може да е изгубила качествата си. Сложете парченце мая в топла вода. Ако изплува значи е годна.
* когато сипете шупналата мая в брашното, поръсете я с малко брашно и я оставете да се надигне пак. Така маята става по силна;
* мазнината която използвате е от голямо значение. Най- подходяща е смес от равни части течна и твърда мазнина. Например олио и масло или олио и свинска мас.
* месете тестото колкото се може по дълго време, за да стане на конци. Трябва да се получат мехурчета по тестото. То увеличава обема си два пъти.
* за да не прегори и да не се изсуши козунака, сложете във фурната малък съд с вода.
* не бързайте, въоръжете се с търпение. Втасването става бавно. Понякога 4-5 часа.
* за да са по усезаеми конците, усуквайте фитилите;
* когато оставяме да втасва тестото, го намажете с мазнина, за да не хване коричка;
* козунака за печене в тавата не трябва да заема повече от 1/3 от обема;
* печенето става за около час на 170-190 градуса;
* след като се извадят от фурната, готовите козунаци се завиват в памучна кърпа;
* за да не превтасат другите козунаци, докато печете първите, може да ги сложите в хладилника. Така втасването се намалява.

Необходими продукти:

За тестото:

6 яйца плюс 1 жълтък за намазване;
400 грама захар;
300 мл. хладко прясно мляко;
250 мл. мазнина( равно количество свинска мас и олио);
от 1,200 кг до 1, 500 кг. бяло брашно добре пресято с 1/2 чаена лъжичка сол;
сок и кора от 1 лимон;
1 чаена лъжичка коняк;
2 кубчета мая за хляб;

За пълнежа: локум, стафиди, сушени смокини или други сушени плодове,орехи, маково семе, шипков мармалад.

Начин на приготвяне :

Разтворете маята в около 100 мл. прясно мляко, добавете 1 ч.л. захар и малко брашно. Разбъркайте на гладка каша с гъстотата на палачинково тесто. Поръсете брашно отгоре и оставете на топло да втаса. Яйцата разбийте със захарта, добавете хладкото прясно мляко, лимоновата кора,половината от мазнината и вече шупналата мая.
В голяма съд сипете 1 кг брашно. Оформете кладенче и сипете яйчната смес вътре. Започнете да месите тестото като постепенно си прибавяте по малко от останалото брашно и по малко от мазнината. Месете докато получите да получите меко и гладко тесто, което да не лепне по ръцете ви.
Продължете месенето дотогава, докато усетите как тестото става жилаво и започват да се получават въздушни мехури. Има легенди за това месене- 100 пъти удряне в масата,дори последно четох в един форум, че се слага в центрофуга на перална машина :).Намирам логика, за да може да поеме повече въздух тестото,но няма да се налага да използвате тези методи, ако омесите добре тестото си;)
Покрийте готовото тесто с кърпа и го оставете на топло да втаса. Обикновено това отнема 2-4 часа. След като тестото е втасало( тогава почти удвоява обема си ) може да направите козунак с най-различна форма, на плитка, на охлюв, дори на руло с пълнеж. От тази доза излизат от 4- 6 козунака, в зависимост от формите им,и ако не разполагате с толкова време за приготвянето им и печенето може да намалите дозата на половина.

Аз оплетох класически козунаци на плитки, като във всеки фитил за плитките поставих стафиди и сушени боровинки. Фитилите усучете добре преди да оплетете .


Готовите плитки поставете в съд за печене, като аз ви препоръчвам като най- подходящ за това продълговатата кексова форма .


Оставяте готовата плитка да втаса още веднъж, за около половин час. Намажете с предварително разбит с олио жълтък и поръсете с захар.В случая аз използвах филирани бадеми, но може да използвате маково семе или сусам.


Печете в в предварително загрята фурна на 170 градуса. Първите пет минути печете само на долен реотан,след това върнете на 170 градуса. Не забравяйте за купичката вода във фурната :)Проверете за готовност на печивото с клечка за зъби- не бива да остава тесто по нея. Ето го и резултата :




Готовите козунаци напръскайте с водичка и покрийте с кърпа. Трайността им е голяма и са еднакво вкусни още докато са топли, така и престоели няколко дни.








Скъпи приятели, пожелавам Светли Великденски празници! Бъдете здрави, съхранете вярата си и традициите и ги предавайте на поколенията!


понеделник, 9 април 2012 г.

Сладък хляб с козуначено тесто





Тази рецепта е като предварителна подготовка преди голямото месене на козунаци за Великден. Приготвих хляба като прословутият сладък хляб на американците, но тестото е козуначено. Резултата е вкусен и ароматен с карамелизирана коричка хляб.

Необходими продукти :

3 яйца;
1 чаена чаша прясно мляко;
1 чаена чаша захар;
1/2 чаена чаша олио;
настъргана кора от 1 лимон;
настъргана кора от 1/2 портокал;
1 кубче мая за хляб;
около 400 грама бяло пшенично брашно;
1 чаена чаша кафява захар;
50 грама разтопено масло;
шепа стафиди;
шепа едро смлени орехи.

Начин на приготвяне:

Разбийте яйцата със захарта на пяна. Изсипете ги в предварително пресятото брашно. Затоплете млякото до телесна температура и разтворете маята в него. Изсипете към яйчената смес,добавете настърганите кори от цитрусите и започнете да месите тестото. По време на месенето си добавяйте от олиото и така докато оформите топка меко и еластично тесто. Покрийте с кърпа и оставете на топло да втаса. След като е втасало разделете на равни топки, големи долу- горе като топки за тенис на маса. Оставете малко тестото да си почине и през това време намажете с разтопено масло и поръсете с брашно кексова форма. Всяка топка от тестото омажете в разтопеното масло и оваляйте с кафявата захар. Редете във формата за кекс като всеки нареден ред поръсвайте със стафиди и орехи.



Оставете отново да втаса на топло около 15-20 минути. Печете на 190 градуса в предварително затоплена фурна.

След като е готов хляба извадете веднага от формата и покрийте с кърпа докато изстине . Да ви е сладко !:)







неделя, 8 април 2012 г.

Великденски кифлички "Зайче"





Необходими продукти:

3 броя яйца +1 жълтък за намазване;
1 чаена чаша прясно мляко;
1 чаена чаша кисело мляко;
1/2 чаена чаша олио;
1,5 чаена чаша захар (като половинката използвате за поръсване)
1 пакетче суха мая;
настъргана лимонова кора;
1 ванилия;
няколко зрънца карамфил;
брашно колкото поеме около 3- 5 чаени чаши

Начин на приготвяне :

Разтворете маята в прясното мляко мляко и лъжичка захар и оставете да стане на шупли. През това време пресейте брашното в подходящ за месене съд, направете кладенче и в него добавете яйцата,разбити със захарта, останалото прясно мляко, киселото мляко, ванилията и настърганата лимонова кора. Добавете разтворената мая и омесете. По време на омесването добавяйте от мазнината поетапно за да може да се поеме от тестото. Оставете да втаса на топличко.



След като е готово тестото разделете на топки, като за всяко зайче са ви нужни по три топки голяма, средна и малка за опашчица. Голямата разточете на фитил и от него овийте като охлюв телцето на зайчето. От средната направете ушичките като с помощта на остър нож я срежете по средата за да се оформят ушетата. Малката оставете за опашчица.


Наредете зайчетата в тава за печене , чиито дъно е покрито с хартия. Нека има разстояние между тях:)Намажете със жълтък и поръсете със захар. В муцунката поставете по едно карамфилче за оче.


Оставете още 15-на минути да почине тестото и печете в предварително нагрята на 200 градуса фурна до готовност.




Идеята за оформянето на зайчета взаимствах от vesi4ka от блога "Сладко и солено" ето тук:

http://sladkoisoleno.blogspot.com/2012/03/blog-post_30.html

събота, 7 април 2012 г.

Ябълков щрудел с точени кори


Има много разновидности на рецепти за ябълков щрудел. Тази сутрин се събудих с идеята да се опитам да го приготвя като виенските сладкари :) С хрупкава точена коричка, с плънка, която е плътна и богата и да го гарнирам с мнооооого пудра захар и сладолед. И се заех . Импровизирах най- вече с плънката, но се получи страхотно. Решихте ли да го опитате? Следвайте рецептата :)

Необходими продукти :

2 броя големи ябълки;
3 броя точени кори ( за предпочитане са ръчно точени, а аз използвах турски );
125 грама масло;
1 чаена чаша кристална захар;
1 чаена чашка грис;
1/2 чаена чашка овесени ядки;
1/2 чаена чаша пудра захар;
1 чаена лъжичка желатин;
щипка канела;
щипка ванилия;
орехови ядки ;
ванилов сладолед за гарниране.

Начин на приготвяне:

Обелете, почистете и нарежете на малки кубчета (като за мусака) ябълките. Маслото разтопете в дълбок тиган и след като се разтопи отделете 3 супени лъжици от него в чашка. В останалото масло изсипете гриса и овесените ядки и запържете лекичко около минутка, добавете ябълките. Бъркайте непрекъснато до омекването им. Добавете кристалната захар и пак бъркайте докато се разтопи. Разтворете желатина с малко водичка и го добавете към ябълковата смес. Отдръпнете от котлона, изсипете ванилията и канелата и пак разбъркайте .


Разстелете първата кора. Поръсете я с лъжичка от маслото, което отделихте. Върху нея поставете втората кора, пак поръсете с масло и най-накрая третата кора. Върху нея изсипете ябълковата смес, поръсете с орехите и навийте на руло. Поставете го в подходяща тавичка за печене, на дъното на която сте поставили хартия за печене. Може да го поставите право, сгънато като петала или както прецените. Най-отгоре поръсете пак с масло.


Загрейте фурната на долен реотан и печете първите 15 минути на него. Настройте след това на 170 градуса и печете до готовност или докато придобие приятен загар.


Изчакайте да поизстине и преместете в съда в който ще го съхранявате. Поръсете обилно с пудрата захар.


Сервирайте парче от щрудела, гарнирано с ванилов сладолед. Подходящ е сервиране както топъл така и студен :) Невероятно удоволствие за небцето !:)



Ако не разполагате със сладолед в къщи, то ви препоръчвам още едно изкусително предложение за гарниране на ябълковият щрудел, а именно крем " Англез ". Ще си позволя да препоръчам една много успешна рецепта, която и аз използвам когато се отнася до гарниране :

3 жълтъка
3 с.л. захар
150 мл прясно мляко
1 с.л. масло
ванилия
1 с.л. ром или ликьор(по желание)

1. Загрейте млякото до завиране.
2. Разбийте жълтъците, като прибавяте захарта малко по малко. Бийте, докато сместа увеличи обема си, стане пухкава, побелее (стане бледо жълта на цвят) и започне да образува лентички.
3. Започнете да добавяте към яйчената смес капка по капка врялото прясно мляко. Разбивайте непрекъснато. Яйцата трябва да се затоплят постепенно, иначе ще се пресекат.
4. Върнете сместа в тенджерата и я сложете на не много силен котлон. Продължете да разбърквате, вече с шпатула или дървена лъжица, като обирате добре дъното на съда, за да не загори крема. Той трябва да е горещ, но да не завира, защото ще се пресече. Ако видите, че кремът се сгорещява много, дръпнете го от котлона за кратко, като не спирате да бъркате, и после го върнете пак на огъня.
Постепенно ще забележите, че пяната започва да изчезва и кремът се уплътнява. Кремът е готов, когато покрие гърба на лъжицата с плътен слой.
5. Дръпнете го от котлона. Добавете ванилията, маслото и рома по желание). Маслото обогатява вкуса му и пречи при изстиването му да се образува коричка на повърхността. Друг трик е да се охлади веднага в купа с лед и при непрекъснато бъркане изстива пак без коричка :)



Добър апетит !:)