сряда, 30 май 2012 г.

Клафути с череши


Клафути е френски десерт. Името му идва от глагола klafuti, което буквално означава напълвам. Приготвя се, като в сладко яйчено тесто,което подобава тестото на палачинки се добавят пресни плодове. Класическото клафути е с вишни, на които не се махат костилките, което подсилва аромата им. Това е един от най-вкусните и лесни за приготвяне френски десерти.


Необходими продукти:
300 грама череши ( или едно бурканче сладко от череши);
70 грама пудра захар;
80 грама брашно;
2 средно големи яйца;
60 г разтопено краве масло;
350 мл прясно мляко;
1 ч. л. ванилова есенция


Начин на приготвяне:

Загрейте предварително фурната на 200 градуса. Намажете порцеланови формички за печене с масло и във всяка купичка разпределете черешите. Разбийте яйцата с пудрата захар на пяна. Добавете пресятото брашно на струйка. Без да спирате да бъркате добавете на струйка прясното мляко и разтопеното масло. Изсипете сместа върху черешите,във всяка купа като внимавате да не я препълните. Печете 25-30 минути. Сервирайте топли,като поръсите със пудра захар и сладко от череши. Гарнирайте със стръкче мента.



В сезона на черешите,един чудесен и бърз десерт. Да ви е сладко :)

неделя, 27 май 2012 г.

Полезни съвети

В този раздел, ще се опитам да съм ви полезна с няколко наистина практически съвета. Много от тях съм научила от готварски книги и форуми, изпробвала съм и се убедила в полезността им. Надявам се, че ще съм полезна сега, без да претенции за професионални идеи и съвети, а по-скоро на база опит.

1.На много места в рецептите не е определено точното количество брашно или където е определено точно то се приема за "около". Това не е пропуск, а си има причина. Обикновено тя е различната големина на яйцата, относителното тегло на кравето масло, гъстотата на киселото или прясното мляко.
2.Содата бикарбонат се разтваря в кисело мляко или размесва с брашно.
3.Амонячната сода се разтваря с малко оцет или лимонов сок.
4.Корите от цитруси се настъргват на ситно ренде,ако се вкарват в основното тесто.
5.При разбиване на белтъци може да се прибави щипка сол.
6.Ако масленият крем се пресече, то се затопля на водна баня и пак се продължава биенето.
7.Блатовете на тортите, кейка и сладкишите се разрязват след като изстинат.
8.При изпичане на торти,пити, баници и сладкиши фурната винаги трябва да е загрята предварително на желаната температура.
9.Почти всяка печка има различно загряване на фурна. В рецептите обикновено се споменават слаба,то това е около 150 градуса, умерена 200- 230 градуса и силна 250- 300 градуса.
10.Брашното е добре да се пресява винаги.
11.Брашното се прибавя на малки порции в сместа ,а не наведнъж.
12.Крокант се приготвя, като захарта се слага в алуминиев съд с малко вода. Слага се на печката и когато се получи желаният карамелен цвят, се изсипва върху намазнена плоча или дъска. По желание могат да се добавят предварително запечени цели ядки. След като изстине сместа се натрошава с помощта на дървен чук.
13.Бадемите се белят лесно, като се потопят с съд с вряща вода,докато обвивките набъбнат.
14.Преди да нарежете месото го измивайте съвсем бързо, за да не се отмият с водата част от хранителните му сокове.
15.Поставете месото за 1 час в камерата на хладилника, за да го нарежете по-лесно, ако са ви нужни тънки парчета.
16.Сложете месото за 5 минути в кипяща вода, преди да го сложите да се пече, за да не се "свие" и да стане по-вкусно. Ако ще пържите или печете на скара месото, подсушете го в суха кърпа след като го измиете. Така ще запази хубавия си цвят.
17.Нарежете печеното или задушено месо едва когато е изстинало, за да не се рони. Залейте го с топъл сос.
18.За да направите по-меко и сочно месо от по-старо животно, мариновайте го 20 минути с 1 ч.ч. коняк или 1 лъжица ракия. Овчето месо ще загуби специфичната си миризма, а телешкото ще придобие по-пикантен вкус, ако се намаже с тънък слой горчица няколко часа преди да се пече във фурната.
19.Съхранявайте сухите и полусухи колбаси в килер, а не в хладилник, за да не загубят вкусовите си качества. Но внимавайте да се не допират.
20.За да не потъмнее отрязаната повърхност на салама, намажете я с дебел слой краве масло или с белтък.
21.За да отстраните плесен от колбаси, намокрете кърпа в гъст разтвор от сол и вода и с нея изтрийте плесенясалите места. Така ще предотвратите и образуването на нова плесен.
22.Ако сте нарязали колбаси, които са позасъхнали, натопете ги в студено мляко за половин час. След това ги използвайте за пица или топли сандвичи.
23.Измийте рибата за кратко под течаща вода, посолете я, напръскайте я с лимонов сок и я оставете да престои половин час.
24.Когато чистите риба, посолете ръцете си, за да не се плъзга. Ако люспите се чистят трудно, полейте рибата с оцет или я потопете за 1 минута в кипяща вода. Ако варите рибата, за да стане месото по-крехко и бяло, а миризмата на риба по-слаба, прибавете към водата 1 ч.ч. прясно мляко.
25.Ако плачете, като режете лук, ето няколко съвета: Щом обелите лука, сложете го в студена вода или в камерата на хладилника (във вода губи от вкусовите си качества). Вмъкнете дъската и ръцете си в голям найлонов плик с отвори от двете страни. Сложете си очила за плуване.
26.Лукът за салати е най-добре след като се нареже да се раздели на влакна и да се посоли, след което се разбърква хубаво. Може и да се остави за десетина минути преди да се използва за да попие солта.
27.Лукът няма да прегори и ще получи приятен златист цвят, ако се пържи в мазнина, поръсен с брашно.
28.Пресните зеленчуци задушавайте в съвсем малко вода, колкото да не загорят. В противен случай те губят своя вкус, цвят и хранителна стойност.
29.Репичките ще се запазят по-дълго време пресни, ако във водата се потопят листата им. Ако сте ги изрязали като розички за украса, потопете ги в ледено студена вода, за да разцъфтят.
30.Ако салатата от краставици горчи, значи не са обелени правилно. Горчивината е концентрирана във върха. Ако започнете да белите оттам, ножът ще пренесе горчивината по цялата краставица. Затова най-напред отрежете върха, а след това употребете друг нож, за да я обелите.
31.Обелените картофи потъмняват на въздуха, а във водата бързо губят нишестето и витамините си. Ако все пак се налага да ги запазите за 3-4 ч, сложете ги в найлонова торбичка, завържете я добре и я поставете в хладилника.
32.Картофите се варят в плътно захлупена тенджера, на слаб огън в малко вода или на пара.
33.Преди пържене подсушете нарязаните картофи или ги оваляйте в малко брашно. Мазнината трябва да е добре сгорещена и да покрива картофите.
34.Пресните картофи ще обелите по-лесно, ако ги натопите за 10 минути в солена вода. Също така вместо да ги белите може да ги изтъркате с твърда четка.
35.Карфиолът ще запази белия си цвят, ако във водата, в която го варите, прибавите прясно мляко (1/3 ч.ч. на 1 л вода). Съдът не трябва да се похлупва.
36.За да разберете дали карфиолът е пресен, прекарайте леко ръката си по повърхността му. Ако по дланта ви останат дребни бели трохички, карфиолът е стар.
37.Не накисвайте гъбите във вода, а ги измийте колкото е възможно по-бързо под тънка струя. Добре е да се използва четка за гъби.Има видове гъби, като кладницата например,които не се мият а само се почистват с четка.
38.Измитите гъби пускайте във вода с оцет, за да не потъмнеят, ако ястието го позволява.
39.За да освежите увехнали листни зеленчуци, натопете ги в хладка вода, в която сте прибавили лимонов сок.
40.Ако са ви необходими само няколко капки лимонов сок, пробийте кората на лимона с клечка за зъби и изцедете нужното количество.
41.Разрязаният лимон ще се запази по-дълго време свеж, ако го поставите върху порцеланова чинийка, така че разрязаната повърхност да прилепне плътно.
42.Лимоните с ярко жълт цвят на кората и с големи пори са по-кисели.
43.Старият чесън мирише по-слабо, ако от скилидката се отстрани зеленият кълн.
44.При обелване на чесъна, за да не лепнат люспите по ръцете и по ножчето предварително трябва да се пусне в съд със студена вода.
45.Обелени скилидки чесън се съхраняват на студено, ако се поставят в малко бурканче и се залеят с олио, то отнема миризмата и запазва вкусът им.
46.Зеленият грах ще запази цвета си при варене, ако във водата сложите малко захар.
47.Зеленият фасул ще запази цвета си, ако във водата предварително се сложи малко сол.
48.Замразените зеленчуци не се размразяват предварително, а се слагат направо във врящия бульон, вода или ястие, които са подсолени предварително.
49.Морковите за гарнитура ще станат много по-вкусни, ако, докато ги бланширате, сложите във водата щипка захар, 1 лъжичка портокалов или лимонов сок и индийско орехче.
50.За да запазят морковите естествения си цвят и да се сварят по-бързо, във водата сипете щипка сода.
51.Когато искате да овкусите ястието си с каперси, сложете ги в ястието малко преди да е напълно готово, защото в противен случай губят аромата си и стават леко горчиви.
52.Ако искате да обелите доматите по-лесно, трябва да ги полеете предварително с вряла вода или да ги пуснете за секунди в кипяща вода.

Мерки


Когато започнах да експериментирам в кухнята бях тинейджър, и естествено започнах със сладки и кейкове и соленки. Първите стъпки направих с помощтта на баба ми и майка ми, разбира се, а по-късно попаднах на една книжка с автор София Смолницка. Точно там имаше полезни съвети относно приготвянето на всичко това. Наизустени от много опити и практика сега ги ви предлагам тук,като съм сигурна ,че ще сте далеч по-улеснени като тръгнете да приготвяте сладкиши.
И така , започвам от мерките , доверете се !:)

Приблизително

Течност :
1 чаена чаша = 0.200 л.
1 кафеена чаша = 0.100 л.
1 супена лъжица = 0.015 л.

Захар:
1 чаена чаша = 150 гр.
1 кафеена чаша = 75 гр.
1 супена лъжица = 20 гр.

Пудра захар:
1 чаена чаша = 120 гр.
1 кафеена чаша = 60 гр.
1 супена лъжица = 10 гр.

Брашно :
1 чаена чаша = 120 гр.
1 кафеена чаша = 60 гр.
1 супена лъжица = 20 гр.

Орехови ядки( счукани):
1 чаена чаша = 100 гр.
1 кафеена чаша = 50 гр.
1 супена лъжица = 10 гр.

Орехови ядки ( смлени):
1 чаена чаша = 80 гр.
1 кафеена чаша = 40 гр.
1 супена лъжица = 10 гр.

Бадемово брашно:
1 чаена чаша = 80 гр.
1 кафеена чаша = 40 гр.
1 супена лъжица = 10 гр.

Какао:
1 чаена чаша = 100 гр.
1 кафеена чаша = 50 гр.
1 супена лъжица = 20 гр.

Грис:
1 чаена чаша = 150 гр.
1 кафеена чаша = 70 гр.
1 супена лъжица = 10 гр.

Кисело мляко:
1 чаена чаша = 250 гр.
1 кафеена чаша = 125 гр.
1 супена лъжица = 50 гр.

Мед:
1 чаена чаша = 300 гр.
1 кафеена чаша = 150 гр.
1 супена лъжица = 50 гр.

Погача "Цвете"




Необходими продукти:

3 бр. яйца;
1 жълтък;
1 чаена чаша кисело мляко;
1 чаена чаша захар;
1 чаена чаша разтопено масло ;
1/2 чаена чаша леко затоплена вода;
1 пакетче мая ;
1 ванилия;
щипка сол.
брашно, колкото поеме за омесване на меко тесто(пригответе около кг.)

Начин на приготвяне :

Разтворете маята във водата, поръсете с брашно и оставете да се активира. Пресейте в дълбока купа брашното със солта и направете кладенче. Вътре изсипете разбитите със захар яйца, киселото мляко и разтопеното масло, но оставете мъничко от него, което ще ви е нужно за намазване на тестото. Добавете и маята и омесете меко тесто. Оставете да втаса, докато удвои обема си. Отделете топка от тестото с големина на топка за голф, а останалата част разточете на дебела кора. Намажете я с масло и навийте на руло. Нарежете под наклон парчета с широчина около 4 см.




Наредете ги в предварително намазана с масло и поръсена с брашно тава с дм. от около 30 см. Парчетата се редят като венчилистчета на цвете като леко се застъпват. В средата поставете топката, която отделихте предварително.



Оставате отново да втаса и намажете с разбит с вода жълтък.




Печете при темепература 200 градуса до готовност. Изпечената погача поръсете с вода, намажете с масло и покрийте с кърпа до сервирането и .




събота, 19 май 2012 г.

Торта с крем "Нутела"




Много лесна и бърза за приготвяне торта с възможност за импровизации. Блатовете може да са както пандишпанови,така и бишкотени или от бисквити. Във всички варианти може да очаровате семейството си и вашите гости. Рецептата, която ви предлагам е с готови пандишпанови блатове,които използвам обикновено когато нямам достатъчно време. Но когато разполагам с такова, то използвам следната рецепта за пандишпан и за 1 блат :2 яйца;1 ч.ч. захар;1 ч.ч. + 1 с.л.;брашно;7 с.л. вода;1 равна ч.л. бакпулвер; А по-надолу ви представям рецептата в най-лесният и вариант. И така...

Необходими продукти:

3 готови пандишпанови блата;
За крема:
300 мл. течна сметана;
300 гр. маскарпоне;
300 грама течен шоколад "Нутела";
За глазурата :
2 блокчета бял шоколад( по 100 грама);
2 блокчета натурален шоколад;
4 супени лъжици прясно мляко;
2 супени лъжици масло;
За заливка на блатове:
1 кафеена чаша прясно мляко затоплено с 1 лъжичка бейлис;
по желание смлени лешникови ядки за гарниране в страни.




Начин на приготвяне:

Разбийте сметаната до сгъстяване. Смесете маскарпонето и шоколада и разбийте. Прибавете към сметаната и разбъркайте внимателно с дървена лъжица до еднородна смес. Полейте първият блат с млечно-ликьорената смес. Покрийте обилно с крема. Отгоре вторият напоен блат, пак крем и така до третият блат, покрийте с останалото количество крем и загладете. Приберете тортата в хладилник. През това време, в различни купички отделете белият и черният шоколад натрошени на парчета. Добавете към всяка купичка 2 лъжици прясно мляко и 1 лъжица масло. Разтопете на водна баня първо черният шокалад (примерно). Извадете тортата от хладилника и с помощта на шприц украсете. Същото повторете и с белият шоколад. Приберете тортата отново в хладилника мининмум за час.



петък, 18 май 2012 г.

Баница с пълнеж от кайма и картофи


Необходими продукти:

За баницата:

4 яйца ( желтъка на едното се отделя за намазване);
1 чаена чаша хладка вода;
1 пакетче мая;
1 чаена лъжичка сол;
1 чаена лъжичка захар;
Бяло пшенично брашно необходимо за омесване на меко тесто ( около 500 грама)

За плънката:

500 гр. кайма;
2 настъргани картофа;
сол и подправки на вкус( чубрица и черен пипер)
около чаена чашка олио

Начин на приготвяне:

Разтворете маята в половината количество вода заедно със захарта и поръсете с малко брашно. Оставете така докато шупне. Останалото количество вода смесете с разбитите яйца. Пресейте брашното със солта и направете кладенче в него. Изсипете първо яйчената смес и после маята. Омесете меко тесто и оставете да втаса. Напоследък прилагам малък трик по отношение на първото втасване,който ми пести време. Слагам тестото за една минутка в микровълнова, но предварително нагласям на мощност 600 вата. През това време запържете с лъжичка мазнина картофите и каймата. Овкусете ги. И така, след като тестото е втасало за минутка,разделете го на три топки. От всяка топка разточете кора. Намажете я обилно с мазнина и поръсете с плънката. Върху нея втората разточена кора и пак от плънката и така до третата и последното поръсване с плънка. Увийте корите на руло, което усучете добре, за да ви се къса на конци после баничката. Навийте в предварително намаслена тава като охлюв. Оставете да втаса отново, този път на топличко, докато увеличи обема си. Намажете с жълтъка, поръсете по желание със сусам или поръска за хляб.



Печете при температура 200 градуса, до готовност. Извадете от фурната, поръсете с вода и покрийте с кърпа докато изстине.




Сервирайте с охладен айрян.

неделя, 13 май 2012 г.

Лека торта с бишкоти и ананас


Необходими продукти:

1 пакет бишкоти( или според големината на съда,необходими за два реда);
400 грама кисело мляко;
400 грама заквасена сметана;
200 грама пудра захар;
1 консерва от ананас на шайби;
1 пакетче желатин;
1 супена лъжица кристална захар;

Начин на приготвяне:

Отцедете сока от консервата ананас, дабевет супена лъжица захар и заврете докато захарта се разтопи. Разтворете желатина. Киселото мляко, сметаната и пудрата захар разбийте в еднородна смес. Добавете към нея желатина. Бишкотите потопете в ананасовия сок и наредете. Върху тях поставете шайбите ананас, покрийте с половината крем. Наредете следващият ред бишкоти, пак ананас и покрийте с останалото количество крем. Оставете в хладилника за мининум три часа да стегне. Надявам се се убедихте, че това е изключително лесна и бърза за приготвяне торта. Опитайте и ще се убедите колко лека и приятна за небцето е тя.







С тази торта успешно открих сезона на летните сладкиши. Да ви е сладко !:)

събота, 12 май 2012 г.

Талиатели с телешка кайма,тиквички и патладжан




Необходими продукти:

1 пакет талиатели;
300 грама телешка кайма;
1 средно голям патладжан;
1 средно голяма тиквичка;
1 чаена чаша бяло вино;
1 чаена чаша доматен сос;
150 грама пармезан;
пресен босилек;
2-3 стръка пресен чесън и лук;
1 супена лъжица песто;
зехтин и сол на вкус;
вода за варене; няколко чери домата за аранжиране.





Начин на приготвяне:

Обелете, нарежете на кубчета патладжана и тиквичката и поставете в студена подсолена вода. Сварете талиателите според указанията на пакета, но с няколко минути по-малко от предвиденото време. Излейте горещата вода от сварената паста и измийте със студена течаща вода. Отцедете талиателите и ги поставете на дъното на подходящ съд за печене. Запържете каймата със ситно нарязаният лук и чесън в малко зехтин. Добавете отцедените зеленчуци и задушете с капак, като от време на време бъркате. След като поомекнат, добавете доматеното пюре и виното. Овкусете със солта и пресния босилек. Изсипете готовата смес върху талиателите. Настържете пармезана и запечете за 15-ина минути в предварително загрята на 200 градуса фурна. Извадете и нарежете няколко чери доматчета. Пастата е вкусна както топла и така и извадена от хладилника.





Подходящо е бяло охладено вино.

неделя, 6 май 2012 г.


На 6 май честваме паметта на Св. Великомъченик Георги Победоносец.

Св. Георги Победеносец е живял в малоазийската провинция Кападокия по времето на римския император Диоклетиан (284-305). Постъпва съвсем млад във войската и проявява завидни военни способности. На 20-годишна възраст получава чин на военен трибун. Страстен привърженик и защитник на Христовата вяра, Георги е хвърлен в тъмница, подложен е на жестоки изтезания и е обезглавен през 288 г. Според житието, недалеч от гроба му се появявал змей, който опустошавал околността. Светецът успял да порази с копието си чудовището. Оттогава се ползва със славата на един от най-изявените конници в християнството, поради което е избран за светец - покровител на войската - у нас 6 май се почита като Ден на храбростта и празник на Българската армия, когато се извършва ритуален водосвет на бойните знамена. В памет на Свети Георги (на гръцки "земеделец") Гергьовден се почита от народа и като празник на земята, земеделието и животновъдството. Свети Георги е покровител на овчарите и стадата.

За българите Гергьовден е един от най-големите и тържествени народни празници, който поставя началото на лятото и новата стопанска година. На този ден се прави курбан в чест на светеца, пече се агне - всички се събират на празнична трапеза с песни, свирни и танци. Имен ден празнуват носещите имена: Георги, Гергана, Галя, Галина, Галин, Гана, Ганчо, Ганка, Гиргин, Гиргина, Гинка, Гюро, Гюрга...

На всички именници пожелавам да носят името си с чест и достойнство !:)

Днес моето семейство празнува именният ден на съпруга ми Георги! Пожелавам му да е здрав, все така добър съпруг и баща, и много професионални успехи- за него днес е двоен празник !:) Трапезата за негово здраве, около която се събираме семейството и добри приятели е с традиционното печено агне и дроб сърма, зелена салата и домашен хляб.


Желая весел празник на всички- аз свалям престилката и ще посрещам гости :) Наздраве !

OREO'S BROWNIE или брауни с бисквитки "Орео"


Необходими продукти:

165 грама масло;
200 гр. натурален шоколад;
165 грама кафява захар;
3 яйца;
2 жълтъка;
1 шушулка ванилия или пакетче синнетична;
1-2 шушулки кардамон;
2 супени лъжици брашно;
1 супена лъжица какао на прах;
1 чаена лъжица бакпулвер;
щипка сол;
1 кутия бисквити Орео;
пудра захар за поръсване

Начин на приготвяне:

Разтопете маслото и шоколада на водна баня докато се интегрират напълно. Обикновенно вместо на водна баня ги разтопявам в микровълнова фурна на 500 W за 1.30 минути. Разбийте яйцата и жълтъците на пяна, като постепенно добавяте захарта. Изсипете ванилията и стритите семенца от кардамон вътре. Добавете маслено-шоколадовата смес, като внимателно разбъркате с лъжица. Смесете бакпулвера, какаото и брашното и добавете и тях. Блендирайте бисквитките Орео на едри парчета, като отделите няколко бисквитки, които ще поставите цели при печенето. Смлените бисквити добавете към вече готовата смес и разбъркайте докато се поемат напълно. Изсипете сместа в правоъгълна тава върху хартия. Най-накрая украсете с няколко бисквитки.




Сместа изпечете в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 25- 30 минути. Когато проверявате готовността на сладкиша, имайте предвид, че трябва клечицата да не е съвсем суха, като се бодне в браунито.




Изчакайте да изстине преди да се реже. Може преди сервиране да се затопли леко, като се гарнира с топка ванилов сладолед.





Дано ви допадне идеята както допадна на мен, моето семейство и приятели :)

събота, 5 май 2012 г.

Палачинка с картофи и киноа


Необходими продукти:

2 броя сварени предварително средно големи картофа;
2 броя средно големи яйца;
2 супени лъжица смлени семена от киноа ( може да използвате и пшенично брашно);
1-2 стръка зелен лук;
1 супени лъжици разтопено масло;
сол, черен пипер на вкус;
пресен джоджен за наръсване;
за гарниране : сирене котидж или обезсолено краве сирене .

Начин на приготвяне :

Пасирайте сварените картофи още топли, добавете маслото, солта и черния пипер. След като се охладят разбъркайте с яйцата, ситно накълцания лук и брашното от киноа.




Печете като обичайните палачинки в тефлонов тиган предварително намазан с масло.




Подходящи за сервиране като предястие, а и като лека вечеря гарнирана със прясна салата.

вторник, 1 май 2012 г.

Спаначени палачинки с рикота


Необходими продукти:

За палачинките:

4 яйца;
500 мл. прясно мляко ( може и по равно с вода);
250 грама брашно;
200 грама предварително сварен и пасиран спанак;
щипка сол;
зехтин

За пълнежа :

около 250 грама сирене рикота
скилидка чесън по желание;
ситно нарязан пресен копър.

Разбийте яйцата на пяна, добавете млякото, спанака, и пресятото със солта брашно. Изпечете палачинките както обикновено. Вместо обичайното масло за пържене и намазване в случая използвах зехтин. От сместа излизат около 20-ина палачинки в зависимост от големината им. След като изстинат ги напълнете с рикотата , в която сте нарязали копърче и увийте на руло.