неделя, 24 юни 2012 г.

Риба (Хоки ) на тиган





Хоки е вид риба в семейство хек, популярна още с името синя риба. Обитава бреговете на Нова Зенландия и Австралия. Тази риба имат гъста бяла плът, която е богата на омега-3 киселини, което я прави добър хранителен избор. Най-обикновено, Hoki е замразена. Рибата може да се използва при готвене точно като хека или треската. Плътното и месо позволява печене на грил, но може също така да се пече във фурна или на пара. Вкусът е мек и леко сладък, и рибата върви добре с широк асортимент от сосове и зеленчуци.

Предлагам ви една сполучлива рецепта, приготвена на тиган.

Необходими продукти:

1 кг. замразени филета хоки;

За марината:
сок от два лимона;
сол и черен пипер на вкус;
1 супена лъжица зехтин.


Размразете рибата,почистете я добре,измийте и подсушете. Изцедете сок от двата лимона,добавете сол, черен пипер и зехтин. Оваляйте филетата в маринатата и оставете около час в хладилника. Загрейте на умерено силен котлон тефлонов тиган,тиган за сухо готвене или керамичен тиган. Наредете филето върху него,и полейте с маринатата.



Печете по 10- 15 минути за всяка страна. Наредете изпечената риба в подходящ за сервиране съд и поръсете с прясно изсушена мащерка.



Гарнирайте по желание. Много подходяща гарнитура е от сотирани пресни картофки .

Да ви е сладко.





събота, 9 юни 2012 г.

Ябълков сладкиш с локум и орехи



Много лесен, много икономичен и много вкусен сладкиш.

Необходими продукти:

1 ябълка настъргана на едро ренде;
1 чаена чаша кисело мляко;
1 чаена чаша пудра захар;
1/2 чаена чаша олио;
1/2 кутия локум налязан на ситно;
1/2 чаена чаша натрошени орехи;
1,1/2 чаена чаша брашно;
1 бакпулвер.

Начин на приготвяне:

Разбийте киселото мляко, пудрата захар и олиото. Добавете брашното смесено с бакпулвера. Прибавете настърганата ябълка и изсипете върху предварително намазана и поръсена с брашно тавичка. Най- отгоре поръсете локума и орехите. Печете в предварително загрята фурна на 200 градуса до получаване на златист загар.








събота, 2 юни 2012 г.

Панджиало с крем маскарпоне


Панджиало (Pangiallo )е така нареченият жълт хляб и е италиански коледен хляб от област Тоскана. И независимо от името, това е по-торта от хляб и по-кафяв, отколкото жълт. Просто в някои рецепти се добавя шафран за да даде на тестото златен оттенък. Произхода му е от имперската епоха и е демонстрация на богатство. Традиционно се приготвя зимата,когато изобилства от ядки, сушени плодове, мед и подправки. Един елегантен и приятен вкус,който може да предложите независимо от сезона. И ето тук ви предлагам една осъвременена рецепта с богато допълнение от крем.




Необходими продукти за блата:

120 грама краве масло;
100 грама натурален шоколад;
2 броя яйца;
1 чаена чаша захар;
1/2 чаена чаша какао;
1/2 чаена чаша брашно;
1 чаена чаша нарязани орехи;
2 чаени лъжици кафе;
канела на вкус;
стрит кардамон по желание;
две-три листенца шафран;
щипка сол;

Необходими продукти за крема:

1 кутия маскарпоне;
1/2 чаена чаша пудра захар;
2-3 жълтъка;
2 супени лъжица марсала или друго сладко вино,или коняк.

Начин на приготвяне:

Натрошете щоколада и го разтопете заедно с маслото на водна баня. Оставете малко да поизстине,а през това време разбийте яйцата със захарта на пяна. Добавете постепенно подправките,кафето и какаото. Смесете с маслено-шоколадовата смес и разбъркайте. Най-накрая прибавете и брашното смесено с щипка сол и натрошените орехи. Изсипете в предварително намаслена и поръсена с брашно правоъгълна или квадратна тава. Загрейте фурната на 160 градуса и печете при тази температура около 30 минути.Блата трябва да е сочен отвътре и крехка коричка отвън. Докато печете блата, пригответе крема. Разбийте на водна баня жълтъците до побеляване. Внимавайте много да не ги преварите. Докато бъркате,добавете и захарта малко преди да свалите от котлона.


Най-накрая добавете маскарпонето и марсалата. Разбийте до еднородна смес. След като е готов блата, извадете от тавата и оставете да изстине. Вече изстинал разделете на две части.


Покрийте първата част с цялото количество крем и поставете отгоре втората част.



Може просто да нарежете сладкиша на квадрати и да ги сервирате обилно поляти с крем.




Запечена моцарела с пълнеж от патладжанова паста


Необходими продукти за 4 порции:
1 топка моцарела( 400 грама);
1 домат;
сърцевината на два патладжана;
1 глава пресен чесън;
бял пипер, сол,стръкчета пресен босилек и зехтин;
фолио за печене.

Начин на приготвяне:

Издълбайте два средно големи патладжана. Осолете сърцевината и оставете докато се поизцеди горчивината им. Нарежете на много ситни парчета заедно с чесъна в блендер. Нарежете топката моцарела на осем равни части. Нарежете и домата на четири кръгчета.Посолете доматите и моцарелата, а към моцарелата добавете и бял пипер.



Запържете патладжана и чесъна под похлупак в малко зехтин, докато омекне. Вземете парче моцарела, покрийте с пастата, сложете резенче домат и най-отгоре пак моцарела. Полейте с зехтин и увийте във фолиото.






Загрейте фурната на 250 градуса и поставете увитите във фолио порции на скарата. Печете 20 минути. Докато са още топли извадете всяка порция от фолиото, тъй като оставяйки ги да изстинат рискувате фолиото да залепне по моцарелата.В този процес бъдете внимателни за да не изтече сосчето,което се е образувало при печене. Сервирайте с пресен босилек.