неделя, 29 юли 2012 г.

Сладкиш от ронливо тесто с праскови



Чудих се как всъщност да нарека този сладкиш, дали тарта, дали кростата, дали пай...Както и да го кръстите и вие, това по същество е сладкиш с маслено тесто и пресен плод праскови, който е вкусен и летен десерт.

Необходими продукти:

За тестото:

1 жълтък;
3 супени лъжици прясно мляко;
125 грама меко масло;
1 пакетче бакпулвер;
1 чаена чаша брашно ( ако е необходимо добавете или отнемете от количеството);
щипка сол;
щипка захар;

За плънката:

З броя праскови,нарязани на малки кубчета с големина на зарче;
1 супена лъжица кафява захар;
1 чаена лъжичка амарето;
50 грама ситно натрошени бадеми.
Загрейте предварително прасковите заедно със захарта и амаретото за три минути в микровълнова фурна.

Смесете брашното, солта,захарта и бакпулвера. Добавете нарязаното на малки парченца масло, прясното мляко и жълтъка и омесете мекичко тесто. Тестото трябва да не лепне по ръцете и да може да се разстила на дъното на тавичката. Отделете 1 четвърт от тестото и омесете с още малко брашно- то ви е нужно малко по-твърдо за да може да се настърже.

Основната топка тесто разстелете на дъното на тава с диаметър около 25 см. В случая аз използвах две по- малки алуминиеви форми за сладкиш. Поставете прасковите. Поръсете ги с бадемите и най-отгоре настържете тестото така,че да покрие пълнежа.


Загрейте фурната на 180 градуса. Печете докато сладкиша порозовее. Сервирайте го поръсен с пудра захар. Може да се гарнира и с топка сладолед.







Месеница със сирене и кашкавал



Необходими продукти:

За тестото:

4 броя яйца;
1 чаена чаша хладка вода;
4-5 чаени чаши бяло пшенично брашно;
1 чаена лъжица сол;
1 чаена лъжица захар;
1 супена лъжица олио;
1 пакетче мая.

За плънката :

100 грама настъргано овче сирене;
100 грама настърган овчи кашкавал;
1 пакетче разтопено масло.

Начин на приготвяне:

Пресейте брашното със солта в дълбок съд. Направете кладенче в него. От яйцата отделете 1 жълтък, а останалите разбийте. Изсипете ги в кладенчето. Във водата разтворете маята и захарта. Добавете към яйцата. Омесете меко тесто добавейки и олиото и оставете да втаса докато удвои обема си. Втасалото вече тесто разделете на три топки. От всяка една разточете дебела кора. Не се притеснявайте, ако точенето не ви се отдава,тук не е нужно майсторство:) Всяка кора намажете обилно с масло и поръсете с сместа от кашкавал и сирене.


Наредете ги една върху друга и завийте на руло.


Рулото осучете добре и навийте на охлюв. Поставете в предварително намаслена тава и оставете отново да втаса за около половин час.


Вече удвоила обема си, намажете месеницата с отделения предварително жълтък. Поръсете по желание с настърган на ситно кашкавал, с маково или сусамово семе.



Печете в умерена фурна до готовност. Извадете от фурната, поръсете с водичка и покрийте месеницата с кърпа докато изстине. Сервирайте с айрян. Поднесена с мед и пъпеш е неустоимо удоволствие :)



сряда, 25 юли 2012 г.

Хрупкави патладжани по гръцки





Защо по гръцки ? Сигурно сте опитвали в гръцките ресторанти, онези пържени патладжани с хрупкава коричка ? Толкова хрупкава, че наподобява чипс:) И гарнирани със сосче, което е чесново, но и с още нещо... В рецептата, която сега ще ви предложа няма как да съм сигурна, че точно това е технологията,нито,че точно това са съставките на соса, на това популярно ястие, но съм сигурна, че много ще ви допадне. Или се надявам да е така :)

Необходими продукти:

За патладжаните:

2 средно големи патладжана;
сол на вкус;
3 супени лъжици царевично брашно;
3 супени лъжици пшенично брашно;
купа студена вода с лед;
олио за пържене.

За соса:

1/2 чаена чаша орехи;
1/2 чаена чаша вода;
1-2 супени лъжици зехтин;
2-3 скилидки чесън;
сол и оцет на вкус.

Измийте и подсушете патладжаните. Нарежете ги по дължина на тънки филийки.


Готовите резени поставете в купата с вода и лед.


Смесете царевичното и пшеничното брашно. Загрейте олиото в дълбок съд. Извадете няколко резенчета патладжан от ледената вода, оваляйте в брашното и веднага запържете в силно нагрятото олио. Пържете до златисто от всяка страна.




Изпържените патладжани поставяйте върху хартиена салфетка или мека кухненска кърпа, за да поеме излишната мазнина. След това поставете в подходяща купа.



Патладжаните са готови и пристъпете към соса. Поставете всички съставки с блендер и разбъркайте.



И соса е готов :) Гарнирайте :)




Сервирайте патладжаните докато са топли, полят със сос и с прясно изпечен хляб .Ето ви една особено подходяща рецепта:
http://tastywithmaria.blogspot.com/2012/02/blog-post_12.html


Вкусно, нали ?! :) Добър апетит :)

сряда, 11 юли 2012 г.

Патладжани по цариградски



Необходими продукти:

За кюфтенцата:
500 грама кайма;
1 яйце;
1 филия стар хляб;
магданоз
царевично брашно.

За соса:
2 бр. средно големи патладжана;
2 бр. моркови;
2 бр. зелени пиперки;
1 кг. домати;
1 глава кромид лук;
5 скилидки чесън;
1 чаена лъжичка червен пипер;
прясна чубрица;
сол на вкус;
зехтин.

Омесете каймата заедно с яйцето, старият хляб, накълцаният магданоз и сол на вкус. Оформете кюфтенца с големината на топка за тенис на маса и оваляйте в царевично брашно.


Изпържете ги до златисто.


Прецедете мазнината в която са се пържили в подходящ и достатъчно дълбок съд, в който ще се готви ястието. Подгответе зеленчуците. Обелете и накълцайте на ситно доматите, чушките нарежете на колелца, настържете на едро морковите,лукът и скилидките чесън. Патладжаните обелете и нарежете на кубчета, осолете ги и оставете да се отцедат. Измийте ги с хладка вода и върнете при останалите зеленчуци.



Загрейте мазнината и добавете всички зеленчуци. Оставете котлона на ниска температура, за да се готви ястието с къкрене.



След като омекнат зеленчуците и соса е готов, посолете на вкус, добавете изпържените кюфтенца и оставете още 15 минути да къкрят. Готовото ястие поръсете с прясна чубрица и сервирайте.








Ястието е много вкусно и може да бъде приготвено и на фурна. Да ви е сладко !