събота, 25 август 2012 г.

Пъстър кейк


Необходими продукти:

4 броя яйца;
200 мл. прясно мляко;
200 мл. олио( разтопено масло);
200 гр. захар;
300 грама брашно;
3 супени лъжици натурално какао;
1 бакпулвер;
ванилия;
щипка сол.

Начин на приготвяне:

Отделете жълтъците от белтъците в две достатъчно дълбоки купи. Разбийте първо белтъците като постепенно добавяте захарта,докато станат на пяна. Към жълтъците добавете разтопеното масло и разбивайте постепенно добавяйки млякото. Добавете жълтъчената смес към белтъчената докато разбърквате с лъжица. Прибавете към брашното бакпулвера и солта и пак при непрекъснато бъркане го изсипете в яйчената смес. Готовото кексово тесто разделете по равно в двете купи, като в едната добавите какаото и разбъркайте до разтварянето му. Намаслете и поръсете с брашно дъното и стените на съд с големина 24-26 см.в диаметър. Започва интересната част :) В центъра на съда сипете три супени лъжици от бялата смес. Върху нея добавете от какаовата същото количество.



Продължете така до изчерпване на двете смеси. Центъра може да оформите с клечка за зъби фигурки.


Загрейте фурната на 180 градуса и печете при същата температура около 30-40 минути без да отваряте фурната. Извадете готовият кейк и оставете да изстине добре преди да разрежете.



Парченце шарен кейк е много приятна изненада към сутрешното ви или следобедно кафе :)






сряда, 22 август 2012 г.

Крем супа, гарнирана със скариди.


Необходими продукти:

1 неголяма тиквичка;
1 голям картоф;
250 грама скариди;
50 грама сирене чедър;
1 супена лъжичка узо;
1 скилидка чесън;
зехтин;
щипка къри;
пресен копър;
една лъжица заквасена сметана.
сол и бял пипер на вкус;


Начин на приготвяне:

Първо сварете скаридите за максимум пет минути във вряща подсолена вода и ги поставете в купичка.


Заврете около 500 мл. вода и сварете зеленчуците до омекване.


Отцедете сварените зеленчуци и измийте със студена вода. Пасирайте ги заедно със скилидката чесън и сиренето чедър. Добавете отново 500 мл. вода, узото, зехтина, кърито и подсолете на вкус. Оставете на бавен огън докато закъкри. Застройте със заквасената сметана, като добавяте към нея по малко от горещата смес, разбърквате и най-накрая добавяте към супата за да не се пресече.


Добавете и скаридките, поръсете с копър и прясно смлян бял пипер. Сервирайте с крутони или с припечени с масло хлебчета.





събота, 18 август 2012 г.

Френска селска торта




Преди да ви предложа моята вариация на тази торта, която бих определила като безспорен хит в кулинарното интернет пространство, искам да споделя,че доста дълго рових за информация откъде идва рецептата и името. Попадала съм и изпробвала сходни до рецептата варианти и в руската кухня. Тях бих нарекла руска дворянска торта.:)) Но след като в много от рецептите присъстваше масло, реших,че определено е френска:) Може би, непретенционзния и вид я определя и като селска ;) И така... Медени блатове, заквасена сметана и орехи в уникална комбинация прави тази торта с лек и неповторим вкус, който ще задоволи дори най-претенциозните изисквания.

Необходими продукти:

За блата :

3 броя яйца;
70 грама масло;
90 грама мед;
1 чаена чаша кафява захар;
3,5 до 4,0 чаени чаши брашно / около 600 грама / в зависимост от брашното ;
2 чаени лъжички сода

За крема:
600 мл.течна сметана ;
500 грама заквасена сметана;
100 грама пудра захар
1 шушулка ванилия,може и на прах;
около 300 грама смлени орехи са поръсване.

Начин на приготвяне:
В тенджерка смесваме яйцата, меда, захарта и маслото. Слагаме сместа на водна баня, и при постоянно бъркане трябва да достигнем до 2-3 пъти увеличение на обема. Ако използвате миксер, то нека да е на най-ниската степен.
След това добавяме содата и брашното, и отегляме от котлона. Доомесва се твърдо тесто. Оставяме го да се охлади. От тестото разточваме 5 тънки кори (може три или повече, в зависимост от желаната големина), надупчваме ги плътно с вилица, и ги изпичаме до златисто в умерено загрята фурна (около 5-6 минути на блат).




За крема: разбиваме течната сметана със захарта и ванилията. Отделно разбиваме и заквасената сметана. След това ги смесваме и за кратко време поставяме в хладилника.
След изпичане блатовете нареждаме един върху друг и покриваме с кърпа.



След като блатовете са изстинали, започваме да сглобяваме тортата. На първия слой слагаме по-голямо количество крем. Следва отново блат, после крем и така до край.



Оставяме тортата да се стегне леко. След това я намазваме от всички страни. С трохи от блата и смлени орехи, посипваме цялата торта.





Оставяме да престои поне 5 часа в хладилника при температура от 0 до 5 градуса, за да може да се спои.






Сини домати на фурна с кайма и бешамелов сос


За мусаката:

2 средно големи патладжана;
1 домат;
300 грама телешка кайма;
1-2 скилидки чесън;
прясно стрита чубрица;
сол и чер пипер на вкус;
зехтин за запържване;
настърган пармезан за поръсване.

За сос Бешамел:

40 грама брашно;
400 грама прясно мляко;
40 грама масло;
щипка захар;
сол на вкус.


Обелете и нарежете патладжаните на малки кубчета. Оставете ги в студена вода за около половин час за да се изцедят добре от горчивината. През това време може да си забъркате соса: разтопете маслото и запържете брашното в него. При непрекъснато бъркане добавяйте прясното мляко до получаване на гладка еднородна смес. Овкусете със солта и захарта. Връщаме се към патладжановата смес. Загрейте в дълбок тиган зехтина и запържете каймата, домата и патладжаните до омекване. Посолете и добавете настърганите скилидки чесън и чубрицата.


Изсипете сместа в тавичка и полейте с бешамелов сос . Печете около двадесет минути при умерена фурна или докато ястието се сгъсти.


Поръсете обилно с настърган пармезан и оставете при вече изключена фурна да се доопече.




Сервирайте след като изстине с цедено кисело мляко и запечена франзела с масло и билки.





петък, 17 август 2012 г.

Салата с градински домати



Вкусни, чисти, без изкуствени торове, домати от слънчева градина. Каква по-вкусна салата от това ? И то в разгара на лятото.




За салата, която ви предлагам са ви нужни няколко градински домата, средна глава лук, пресен босилек,на вкус - морска сол, балсамов оцет и зехтин. А, да може да добавите и скилидка скълцан чесън. Нарежете на едро доматите, накълцайте на ситно лука и поръсете късчетата домати с него. Поръсете с морска сол, полейте със оцет и зехтин . Най-отгоре прясно накълцан босилек. От градината разбира се :)


ВКУСНО. ПРОСТО .

неделя, 12 август 2012 г.

Блини с пълнеж от сирене


Блините са емблематични за руската кухня. По същество са си вид палачинки, но със заквасено тесто. Може смело да ги определим на нашите катмички. Сега ще ви предложа класическата руска рецепта за блини и една импровизация - с пълнеж и запечени на фурна.


За блини :

500 мл. прясно мляко;
500 грама бяло брашно;
2 броя яйца;
щипка сол;
1/2 кубче прясна мая;
2 супени лъжици разтопено масло

За пълнеж:

100 грама крем сирене;
100 грама заквасена сметана;
1 яйце;
кората на един лимон;
1 супена лъжица лимонов сок;
2 супени лъжици пудра захар;
60 грама разтопено масло.

За гарниране:

Заквасена сметана;
сладко от червени боровинки.

Начин на приготвяне на класическите блини:

Продуктите за тестото се смесват и разбъркват до получаване на гъсто тесто. Оставят се на топличко да втасат за около 30 минути. Трябва да се получат шуплички.


В нагрят предварително тиган се сипва по един черпак от сместа. Пържи се от двете страни на умерен котлон ,точно както палачинките.


Готовите блини можете да намажете с масло, да сервирате със сладко, със сметана или хайвер,както ги консумират и руснаците.


В тази рецепта обаче, няма да ги консумираме веднага:)) Покрийте с кърпа готовите блини и пригответе пълнежа. В купичка смесете сиренето,сметаната,настърганата лимонова кора, пудрата захар,яйцето и лимоновият сок и разбъркайте с лъжичка. Вемете блин, поставете лъжичка- две от сместа и навийте на руло или като плик. Наредете в тавичка за печене. Най- отгоре залейте с разтопеното масло.


Печете за 10-15 минути на 200 градуса.


Готовите блини са със сочен център и хрупкави краища. Гарнирайте със заквасена сметана и сладко от боровинки.




неделя, 5 август 2012 г.

Фокача с маслини и розмарин


Фокача (на италиански - Focaccia) е традиционнен италиански плосък хляб, с добавени към него лук, маслини, подправки като розмарин, мащерка,накълцан босилек и други хранителни съставки. Тя е свързана с град Алтамура намиращ се в Южната италианска област Пулия.

Фокача е сроден с традиционната неаполитанска пица.

И след като споменах,че е сходна с пица, то естествено и продуктите да са идентични.




Необходими продукти:

За тестото:

500 гр. бяло брашно + допълнително за омесване;
3 суп. лъж. зехтин;
1 пакетче суха мая;
1 чаена лъжичка сол;
1 чаена лъжичка захар;
250 мл. хладка вода.

За гарниране:

1 супена лъжица сух розмарин;
около 250 грама обезкостени маслини;
морска сол за наръсване.

Брашното се пресява в купа. В средата се прави кладенче и в него се изсипват зехтина, солта,захарта и маята. Добавя се по малко от водата и се омесва еластично тесто, докато престане да лепне.Поставя се в намаслена със зехтин купа, отгоре също се намазва със зехтин за да не изсъхне тестото и се покрива с прозрачно фолио. Оставя се да втаса около 30-40 мин.
Втасалото вече тесто разделете на две,и се разточват два тънки блата с големина около 25 см. в диаметър. Поставете в тавата и гарнирайте с маслините. Поръсете с размарин, морска сол и зехтин.С върха на пръстите ободете тестото,така,че да прилича на ямички. Печете на 200°C за 15 минути.



Може да гарнирате фукачата с чесън и прясен босилек, само с прясна мащерка или с лук, а също така и като пица.