четвъртък, 27 септември 2012 г.

Сладкиш с пълнеж от ванилов пудинг и маслена глазура

Дълго и описателно наименование, кратко време за приготвяне , отличен и отличаващ се вкус- това е сладкиш, който непременно трябва да опитате.

Необходими продукти:

За блата:

4 яйца;
200 грама захар;
100 грама брашно;
1 пакетче нишесте ( 40-50 грама)
1 ч.л. бакпулвер;
1 ванилия.

За глазурата:

100 грама краве масло;
2 с.л. прясна сметана;
100 грама захар;
1 пакетче ванилия;
около шепа бадемови люспи или стрити орехови ядки, може и семена от чиа.

За пълнежа:

200 мл. сладкарска сметана;
500 мл. прясно мляко;
50 грама захар;
1 пакетчета ванилов пудинг.

Начин на приготвяне:

Разбийте яйцата и захарта на пухкав крем.Добавете ванилията. Пресейте нишестето,брашното и бакпулвера и добавете към яйчената смес на струйка. Изсипваме върху добре омаслен ринг за торта на дъното на който сте поставили хартия. Печем около десетина минути при температура 150 градуса. В това време разтопете продуктите за глазурата и полейте сладкиша. Печете още двадесет минути.


Докато трае печенето, пригответе ваниловият пудинг, както е указано на опаковката. Оставете да поизстине, а през това време разбийте сметаната. Смесете до еднородна смес,като бавно разбърквате.

Изпеченият блат обърнете върху хартия.



Може да го разрежете на две след като изстине, а може да го "инжектирате" с помощта на шприц из целия блат. И това е. За разлика от други сладкиши с пудинг, този не е нужно да престоява за да попие крема, а може да се консумира незабавно. Много вкусно, повярвайте и изпробвайте !:)




Моля за извинение за недоброто качество на снимките, но някак си да оставя публикацията без тях ми се стори постно :)))


неделя, 16 септември 2012 г.

Понички с мая ала "Dunkin Donuts "


Известните и много вкусни понички, съпътстващи кафето на повечето американци, се появяват през 1950 г. Днес, след като съществуват повече от половин век, сладкишите имат почитатели в 40 страни на всички континенти. В забързаното ежедневие поничка с димящо кафе в чашка с надпис "Дънкин Донътс" са добра закуска, която пести много от времето. Вкусните донъти с пълнежи от плодов мармалад, крем и шоколад може да си приготвите и в къши с вариации на оригиналната рецепта. Просто се въоръжете с търпение, че са ви нужни поне ден и половина от приготвянето на тестото през запържването до пълнежа и поръската с пудра захар.

Необходими продукти :

3 яйца;
1 чаена чаша прясно мляко;
1 чаена чаша кристална захар;
3,5 чаени чаши брашно- възможно е да поеме и малко повече;
1 пакетче ванилия;
1 пакетче суха мая;
3- 4 супени лъжици разтопено масло;
щипка сол;
Рапично олио за запържване,
Пудра захар за овалване на поничките.


Пресейте брашното със солта в дълбок и подходящ съд за месене. Изсипете сухата мая в него и го разбъркайте. Яйцата и захарта разбийте на пяна,добавете прясното мляко и маслото и ванилията.Изсипете сместа към брашното постепенно докато разбърквате с лъжица. Омесете твърдо тесто. Покрийте го с фолио и го приберете в хладилник. Нужно е да престои минимум 5 часа. Моят съвет е да се приготви от вечерта. Сутринта си пригответе хартия за печене и поръсете с брашно. Върху нея разточете кора с дебелина около 2 см. и изрежете кръгчета с чаша или формичка за сладки, с диаметър какъвто прецените. Оставете така поне два часа на топличко, докато поничките втасат или удвоят обема си на височина.


Загрейте олиото в дълбок съд, например касерола. Олиото трябва да е достатъчно за да плува поничката в него.



Запържете до ръждив загар за по минута- две,на всяка от страните.Готовите понички вадете върху сито, за да се отцежда ненужната мазнина.






Докато са още топли, обилно ги оваляйте в пудра захар.



Представих ви основната рецепта за понички. Следващата стъпка е пълнеж с крем, с шоколад или конфитюр. След като изстинат поничките правите с шило дупчица през която вкарвате пълнежа. Добър апетит !:)







събота, 15 септември 2012 г.

Палачинки с пълнозърнесто брашно, ядки и плодове


Необходими продукти:

1 чаена чаша бяло пшенично брашно;
1/2 чаена чаша пълнозърнесто брашно;
1/2 чаена чаша фини овесени ядки;
1/2 чаена чаша смляни орехови ядки;
1 чаена чаша прясно мляко;
1 пакетче бакпулвер;
1 супена лъжица пудра захар;
2 яйца;
3 супени лъжици разтопено масло;
1 кафеена лъжичка канела
1 банан.

Начин на приготвяне:

Смесете сухите продукти. При непрекъснато разбъркване добавете яйцата, прясното мляко и маслото. Най-накрая поставете нарязаните банани, а по желание и сухи плодове. Печете палачинките на умерено загрят котлон за минутка от всяка страна. Сервирайте със сладко, мед или поръсени с пудра захар.



вторник, 11 септември 2012 г.

Мини пици с прошуто и круша


Пица,пица, пица...мини пица ! :) Ще заобичате мини- варианта, убедена съм ! Или поне на 90 %;)

И така...

Необходими продукти :

За тестото:

450 грама бяло пшенично брашно и още малко за доомесване при необходимост;
200 милилитра марна вода;
4 супени лъжици зехтин;
1 пакетче суха мая;
щипка сол, щипка захар;

За плънката:

6 резенчета прошуто;
1 топка моцарела;
100 грама настърган пармезан;
1 малка глава лук накълцан на ситно;
1 круша, обелена, почистена и нарязана на малки кубчета;
чер пипер и пресен босилек за поръсване;
20 грама масло




Замесете тестото,като към смесените сухи смеси добавите водата и зехтина. Оставете на топличко да втаса за около 40-50 минути.


Готовото тесто разделете на шест, до осем топки, в зависимост от броя на гостите или големината на пиците, която желаете да постигнете. Разточете го на питки. Загрейте фурната на 250 градуса. Смесете маслото, накълцания лук и пармезана и поръсете от сместа върху всяка пица.Поръсете с чер пипер и сол.




Запечете ги във фурната докато краищата порозовеят. През това време накъсайте по дължина прошутото и моцарелата. Сложете ги върху вече позапечената пица, заедно с крушата и изключете фурната. Извадете след три-четири минути. По желание може да напръскате готовите пици със смес от зехтин и балсамов оцет. Поръсете с прясно накълцан босилек.







неделя, 9 септември 2012 г.

Сладки с локум и маково семе


Необходими продукти:

1 ч.ч. олио;
1 ч.ч. вода;
1 малка щипка сол;
3 ч.ч. брашно;
1 ч.л. сода;
100 гр. локум,
2 супени лъжици маково семе;
За овалване:
150 гр. пудра захар и ванилия

Начин на приготвяне:

Водата и олиото се слагат да заврят. След това се прибавят содата и солта и сместа се отмества от котлона. Прибавя се брашното наведнъж и се бърка с дървена лъжица. Получава се топка тесто, която се оставя да се охлади.


Взимат се топчета тесто и се разстилат леко на дланта. В средата се поставя парченце локум и малко маково семе и се оформя топче. Сладките се подреждат в тава, застлана с хартия за печене.



Пекат на 180 С, докато се зачервят и се изваждат от фурната.


Горещи се овалват в пудрата захар.





събота, 8 септември 2012 г.

Семифредо със сини сливи и бисквити амарети



През лятото сладоледените десерти са истински хит. Само преди век в Северна Италия, в областта Емиля-Романя се ражда вкусното ледено изкушение, наречено семифредо. Някои го сравняват с познатата ни сладоледена торта, други с френското парфе, но семифредото е със специфичен вкус и собствена визия. Основната съставка е крем маскарпоне, приготвен от сирене маскарпоне, яйца, пудра захар, сметана и лимонова кора. Към него е прибавен пандишпан, потопен в ликьор с вкус на кафе, но може натрошени бишкоти Савоярди или парченца козунак Панетоне. Отново пласт крем и за украса – поръсено какао или настъргани шоколадови парченца. Десертът се сипва в специални чаши с капак, които наподобяват кутийки за мини торти. Оставя се във фризера няколко часа и се поднася студен, в комбинация с ароматно италианско кафе.

Варианта, който ще ви предложа, е обогатен със сини сливи и захарен сироп.Вместо маскарпоне, ще използвам заквасена сметана,а вместо пандишпаново тесто- бисквити амарето.Но повярвайте ми няма да останете разочаровани :) Точно напротив :) Вкусно изкушение в края на лятото.

Необходими продукти:

‎450 грама сини сливи;
350 грама захар;
2 белтъка;
300 грама заквасена сметана;
1 с.л. ликьор Дисароно Амарето;
50 грама меки бисквити амарети, едро натрошени.

Начин на приготвяне:

Слагаме сливите в тенджерка с 2 с.л. вода и 150 грама от захарта. Оставяме ги да се задушат за 10- ина минутки, докато омекнат. Като поизстинат ги смиламе с блендер и прецеждаме през сито.

После разтваряме останалата захар в 100 мл. вода на тих огън за около 5-10 минути. Дръпваме от котлона и оставяме да се охлади. През това време разбиваме белтъците на пяна, като на струйка към тях добавяме от захарният сироп до получаване на твърда косистенция.


В отделна купа разбиваме сметаната, добавяме ликьора, пюрето от сливи, бисквитите и битите белтъци.


Пресипваме в плосък съд и слагаме във фризера докато стегне.


Поднася се в чашка,точно преди консумация, тъй като рискуваме да се разтопи.




Buon appetito !:)

петък, 7 септември 2012 г.

Сладкиш със сини сливи


Необходими продукти:

За блата :

250 грама брашно;
75 грама захар;
125 грама студено масло,нарязано на квадратчета;
1 щипка сол;
1 яйце

За плънката:

около 1 килограм сини сливи;
100 грама захар;
1 супена лъжица канела;
1 супена лъжица чиа за поръсване

Омесете тестото в блендера от посочените продукти до сухи трохи. Извадете и доомесете на ръка до меко тесто. Поставете го в хладилника за около 30 минути. През това време измийте и почистете сливите от костилките. Нарежете ги на две половини, а всяка на четири резенчета. Поръсете със захарта,канелата и семенцата от чиа.


Разбъркайте и оставете докато омесете тестото. Тестото разточете с два сантиметра в повече от предвиденият съд за печене, за да може и да се разстели и по стените. Надупчете дъното с вилица .


Наредете отгоре сливите ветрилообразно до изчерпване. Полейте ги обилно със соса,който са отделили.


Загрейте фурната на 180 градуса и печете за около 30- 40 минути.


Изчакайте да изстине добре и чак тогава разрежете . Може да поръсите със пудра захар при поднасяне, и да гарнирате с ванилов сладолед.




неделя, 2 септември 2012 г.

В сезона на прасковите: чийзкейк с прасковен топинг


За приготвянето на чийзкейка има много рецепти и теории. Но безспорно е какво прави този десерт перфектен- качественото крем сирене. Предлагам на вашето внимание вариант на рецепта с печене. За пълнежа използвах маскарпоне. Времето за приготвяну е повече от обичайните рецепти без печене, но пък си струва.

За блата:

250 грама меки бисквити;
120 грама масло;
щипка сол;
ако е необходимо и според вкуса 40 грама пудра захар.

За плънката:

500 грама маскарпоне;
150 грама заквасена сметана;
200 грама пудра захар;
кората и сока на 1 лимон;
4 броя яйца;
1 шушулка ванилия

За топинга:

200 грама пасирани праскови;
100 грама вода;
200 грама захар за конфитюр(препоръчвам австрийската АGRANA,която е с пектин )

Начин на приготвяне:

Блендирайте бисквитите, разтопете маслото и смесете в купа. Аз използвах сладки бисквити и не съм добавяла захар. Пригответе съда за печене, препоръчително е с отделящ се ринг,увийте го добре и плътно с фолио от външната страна. На дъното му поставете бисквитената смес , разстелете я добре и плътно .


Запечете блата за десет минути при 180 градуса. Извадете и оставете да изстине. През това време пригответе пълнежа. Настържете лимоновата кора на ситно,изцедете лимона и добавете яйцата и захарта и разбийте на пяна. По етапно и при непрекъснато бъркане добавете маскарпонето , заквасената сметана и ванилията. Изсипете готовата смес върху бисквитеният блат. Поставете съда за печене в по -голям съд пълен с вода, така, че водата да покрие съда с чийзкейка до половината.


Загрейте фурната на 150 градуса и печете на водна баня за 1,30 минути. След изпичане оставете още пет минути кейка на отворена фурна. Целта е да не спадне и хлътне в средата. Извадете и оставете да изстине. Докато се пече той може да подготвите топинга. Смесете пасираните праскови, захарта и водата и заврете сместта на умерена фурна при непрекъснато бъркане, докато започне да остава следа по дъното.


Полейте чийзкейка с топинга , покрийте с кухненско фолио и оставете в хладилника поне 4-5 часа.



След като е престоял на студено и вече се е стегнал, отделете ринга и сервирайте в подходящ съд. Разрежете и поднесете . Как ви се струва ?:)