неделя, 21 октомври 2012 г.

Бадемови курабийки( Macarons)





Макаронс, тези малки сладки от Франция пробудиха кулинарната ми амбиция от доста време. На пръв поглед изглеждат твърде елементарни за приготвяне, но за да се получат тънкостите са много: температура на белтъците, добре пресято бадемово брашно, педантична точност на грамажа в рецептата, печенето и... За това ще ви предложа един по-непретенциозен вариант на рецепта, и когато свикнете с тестото, може да преминете към класическите рецепти за макаронс. Рецептата е за курабийки с хрупкава коричка отвън и мекички отвътре.

Необходими продукти:

2 белтъка на стайна температура;
1 щипка сол;
бакпулвер на върха на чаена лъжичка;
150 грама пудра захар;
175 грама бадемово брашно;
50 грама пшенично брашно;
2 капки бадемова есенция;
и още пудра захар за овалване;

Разбийте белтъците на пяна, като при непрекъснато бъркане добавете пудрата захар. Разбъркайте до лъскава белтъчна лава,като целувчена смес.Една тънкост- бъркайте само в една посока и на възможно най-ниската степен на миксера.


Смесете бадемовото, пшеничното брашно, бакпулвера и солта и добавете към белтъмната смес пак на струйка. Добавете бадемовата есенция и разбъркайте с лъжица до гъстотат на тесто. Оставете го да престои в хладилник за едни час, за да е по-лесно после приготвянето на топчета.


Загрейте фурната на 180 градуса. Застелете подходящ съд с хартия за печене. Оформете топчета с големина около 2,5 см в диаметър. Оваляйте ги в пудра захар и ги притиснете леко с пръсти. Наредете върху хартията за печене на разстояние около два см.



Печете точно 10 минути, но въпреки това ги наблюдавйте за да не прегорят.




Оставете ги да "починат" поне половин час преди консумация. Много подходящи за кафеени напитки.







неделя, 14 октомври 2012 г.

Сочен пай с тиква




Необходими продукти:

За блата:
125 грама меко масло;
250 грама брашно;
1 яйце;
щипка сол.

За пълнежа:
200 мл. готварска сметана ( течна, несладка)
200 гр. пюре от тиква
1 чаена чаша захар;
3 яйца;
1/2 чаена лъжичка канела;
1 ванилия.

Начин на приготвяне :

Омесете меко тесто и оставете да престои в хладилник за около половин час.



Разточете с големина съобразена с големината на съда, желателно е тестото да е с дебелина 3-5 милиметра и да покрие не само дъното, но и стените на съда.



Запечете го за десет минути, при температура 200 градуса. Извадете и оставете да изстине.



През това време пригответе пълнежа: разбийте жълтъците със захарта, добавете пюрето от тиква,сметаната и подправките.



Изсипете върху тестеният блат и върнете обратно във фурната. Печете отново при 200 градуса,около половин час или до пълна готовност. Във варианта ,който съм снимала тук, допълних печивото малко преди готовност със смес от 1 чаена чаша кондензирано мляко,орехи и 1 чаена чаша тиквено пюре.




Паят се сервира охладен и е много сочен. Да ви е сладко !:)





събота, 13 октомври 2012 г.

Киш с бекон, гъби и сметанова заливка




Ястието с това име е извънредно популярно във Франция. Само с една забележка – то няма претенциите да принадлежи на висшата френска кулинария, а по-скоро е слабост на забързаната делова французойка, която не разполага с достатъчно свободно време.

Кишът обаче не е патент на френски кулинар. Неговата родина е средновековна Германия и по-точно областта Лотарингия (Lothringen). А причината за неговата поява на бял свят е прословутата немска практичност. На германците сърце не им давало да изхвърлят остатъците от тестото, замесено за хляб, и те решили да ги използват за приготвянето на „отворена“ баница с плънка от пушен бекон, залята със смес от яйца и сметана. Най-високо тази гениална идея била оценена от французите. Само че те като хора, почитащи сиренето, бързо съобразили, че основният недостатък на немската “мързелива” баница е липсата на сирене. Другото, което променили французите, било името на ястието. На тях им се сторило прекалено трудно да произнасят Lothringer Kuchen. И в крайна сметка тромавото немско словосъчетание било заменено с мелодичното френско quiche lorraine (киш лорен). След време хлебното тесто било заменено от пясъчно или многолистно, а плънките варирали от леки зеленчукови и рибни до месни с плътен вкус.

Тук ще ви предложа стандартния вариант на рецептата, като разбира се винаги може да импровизирате с планката, но спазвайте съотношението за тестото и заливката винаги.

За тестото:

250 грама брашно;
125 грама масло;
1 яйце;
3 супени лъжици вода;
1 щипка сол.

За плънката:

250 грама пушен бекон нарязан на кубчета;
1 супена лъжица разтопено масло;
1 щипка червен пипер.

За заливката:

3 яйца;
200 мл. сметана (масленост поне 33%)
200 грама настъргано сирене грюйер, но можете да използвате и други сирена или кашкавал.
щипка настъргано индийско орехче.

За гарниране:

5 средно големи гъбки.

Начин на приготвяне:

С брашното, маслото, солта, яйцето и водичката се омесва тесто, което се увива в готварско фолио и се оставя в хладилника за около 30 минути. Тестото се разточва с дебелина от три до пет милиметра. Диаметъра трябва да е съобразен със съда за печене,така, че да не покрива само дъното,но и стените до горе.




Беконът се запържва до приятно зачервяване с маслото за няколко минути и се поръсва с червен пипер.



Разбийте с пасатор всички продукти за заливката- сметана,яйцата, сиренето и стритото индийско орехче.




Загрейте фурната на 200 градуса и за пет минути запечете само тесто. Покрийте го с планката от запърженият в масло бекон и най-накрая добавете заливката. В средата поставете едната гъба с пънчето нагоре, а после наредете в кръг останалите, като предварително сте срязали на две всяка от тях.



Печете около 25 минути или до готовност. Извадете, покрийте с кърпа и оставете да изстине.


Сервирайте в подходящ съд и разрежете :)




Всяко парчнеце от киша, може да съхранявате във фризер, като го увиете във фолио. Размразете и поднесете с чаша вино :)