събота, 24 ноември 2012 г.

Кичфлички от тесто омесено с тиква и поръсени с маково семе.


Необходими продукти:

1 кафеена чаша прясно мляко;
1/2 кафеена чаша разтопено прясно масло;
1/2 кафеена чаша захар;
1/2 кафеена чаша прясно изцеден сок от портокал;
1 супена лъжица мед;
1 кафеена чаша пюре от предварително печена тиква;
3,5 кафеени чаши брашно( ако е необходимо добавете още)
2 броя яйца( в тестото използвайте само едното заедно с белтъка от другото.Жълтъкът се отделя за намзване);
1 пакетче суха мая;
1 чаена лъжичка сол;
ванилия и портокалови корички за аромат и маково семе за поръсване.


Смесете продуктите в машина за омесване на тесто. Настройте на програма до втасване.
След като тестото е готово разделете го на толкова равни топки, колкото броя са формите ви за мъфини. В моят случай и при този грамаж, разделих тестото на три равни части , а всяка част на съответно три по-малки.
Намаслете ръцете си и от всяка топка разточете фитил, който после завийте на възел. Всяко възелче поставете във формичката за печене. Оставете да удвоят обема си и намажете със жълтък разтворен с малко вода.


Поръсете с маковото семе и по желание с пудра захар загрейте фурната на 180 градуса.


Печете до златисто.Може да сервирате както топли така и студени.







Милинки поръсени с кашкавал и с черен камион



Необходими продукти:

20 грама жива мая за хляб;
200 мл. мътеница( по сто мл.кисело мляко и вода);
1 чаена лъжичка захар;
1 чаена лъжичка сол;
400- 450 грама брашно;

За заливката:

120 грама масло;
2 супени лъжици брашно;
1 яйце;
100 мл. прясно мляко.

За поръсване:

150 гр. настърган кашкавал;
чер кимион,
сол.

Разтворете маята с малко вода, щипка захар и щипка брашно докато шупне. Пресейте брашното в подходящ дълбок съд, направете кладенче и последователно добавете маята, мътеницата, солта и останалата захар. Омесете твърдо тесто. Ако е необходимо добавете още брашно. Покрийте го с кърпа и оставете на топло за около час, час и половина, докато удвои обема си. Намаслете дъното на тава и поръсете с брашно. От вече втасалото тесто направете топки с големината на топка за тенис на маса( може и по- малки). Наредете ги в тавата на разстояние около един пръст една от друга. Оставете тавата на топло отново до удвояване на обема им. През това време разтопете маслото, запържете брашното и отдръпнете от котлона да изстине. Разбийте прясното мляко и яйцето. Добавете към маслено- брашняната смес до получаване на еднородна кашичка. След като тестото в тавата е втасало, полейте със заливката.


Загрейте фурната на двеста градуса. Поръсете милинките с настърганият кашкавал, кимиона и солта и печете до готовност и златиста коричка.



Сервирайте топли с айрян или чаша прясно мляко с мед :)








вторник, 6 ноември 2012 г.

Един слънчев ноемврийски ден в Одрин, или какво от турската кухня реших да приготвя...

Обожавам еднодневните пътувания до южната ни съседка и по-конкретно гр. Одрин. Ако пътуванията са и с добра компания се получава чудесно. Така се случи и тази неделя, организирано още преди два седмици пътуване с добри приятели. Слънчев и топъл ноемврийски ден, което ни даде възможност да се потопим в атмосферата на Ориента.



Чудесни домакини са комшиите,гостоприемни и отлични търговци. А, бе с кеф да си дадеш парите :))))) Идеята на това пътуване беше точно такава- пазар. Естествено не пропуснахме и обяда с прословутите одрински джигер и одрински кюфтенца- всичко от телешко и овче месо. При това наистина месо :) За подправките, които си набавих, ще споменавам и в следващите си публикации.



А сега ще ви предложа една семпла рецепта, която обаче изисква майсторлък, а именно приготвяне на пилаф от ориз. Тънкостите- подходящ ориз, слаб огън и готвене без разбъркване.





Пилаф

Необходимите продукти за две порции :

¾ чаена чаша ориз за пилаф( дългозърнест ориз);
1 чаена чаша гореща вода;
3 с.л. масло;
1 ч.л. сол;
1 ч.л. сумак;
чер пипер на вкус.

Начин на приготвяне:

Измиваме ориза със студена вода и прецеждаме.Заливаме го със гореща вода докато се покрие и го оставяме за десетина минути. Отново го отцеждаме в гевгир. Загряваме тигана на средно силен котлон и разтопявяме маслото. В него запържваме ориза до прозрачност. Посоляваме го и добавяме чашата гореща вода. Намяляваме котлона на минимум, добавяме подправките сумак и чер пипер и оставяме да къкри на слаб огън, докато водата се поеме от ориза. Отделете от котлона и открийте капака. Оставете така около пет минути, после отново покрийте с капака и оставете до сервиране. НЕ БЪРКАЙТЕ ОРИЗА ПО ВРЕМЕ НА ГОТВЕНЕ.

Пилафа може да е основно ястие, да е гарнитура към други основни ястия. Много е вкусен гарниран с кисело мляко.