неделя, 30 декември 2012 г.

Как да посрещнем Годината на Змията?! Идеи за Новогодишната трапеза или как да угодим на Змията:)




Според китайския календар 2013 е Годината на Змията. Основна характеристика на змията е, че тя се движи тихо, без излишен шум и движение. Затова се препоръчва посрещането на 2013 да стане в тесен семеен кръг или с най-близки приятели. На този хубав празник трябва максимално да се отпуснете и да забравите всички грижи и черни мисли.

Масата и храната

Задължително поставете в средата на масата елхово клонче (да не е от кедър). На Изток то символизира дълголетие. На елхата закачете играчка – по възможност малка змия. Би било целесъобразно присъствието на черно, зелено, сребърно, синьо. Змията се свързва с карнавал и всичко, което блести - сребърни прибори и кристални чаши са отлична идея за декорацията на масата. На трапезата в новогодишната нощ трябва да има много ястия и вино – за да бъде и през цялата година така.

Китайците считат,че змията е любителка на деликатесите и изисканите блюда. При избора на храни за маса Нова година според Източният календар , трябва да имате предвид не само атрибути и предпочитанията на бъдещия талисман, но и стихията му. Знае се,че змията яде месо, риба и яйца, и е склонна на лукс. . Докато се счита за всеядно, то тя никога не посяга на престояла храна, така, че не сервирайте консерви и престояла дори в хладилник храна. На първо място, ще трябва да опитате задушен или печен заек.:)

Десертът също не бива да се забравя. Според Фън Шуй, змията символизира изключително творчески подход. За да се спечели благоволението и, както и да ни носи мъдрост, трябва да се постараете и поднесете най-креативните десерти. Печете баницата във формата на змия, нарежете плодове в причудливи фигурки, или поднесете сладолед вместо на топка в сложна форма.

Обърнете специално внимание на напитките. Не забравяйте да сложите на масата, чиста вода, елемент на следващата година. В избора на алкохолни напитки за сервиране Нова година, не забравяйте, че змията е като дама със сложен и капризен характер, и би предпочела нещо скъпо и с високо качество. Уиски, коняк, вино и шампанско- изборът е голям:)

Не забравяйте в първата минутка на Новата година да си намислите специално желание! Весело посрещане, приятели !:)

сряда, 26 декември 2012 г.

Крем Брюле (Crème Brûlée)




Крем брюле е популярен десерт от 17 век на английската кухня, но считан като ,че ли за френски десерт. Състои се от богата крем база, гарниран с контрастен слой твърд карамел. Рецептата ,която ще ви предложа считам за автентична, защото е в менюто на френски гурме ресторант, гордеещ се,че предлагат този великолепен десерт.

Необходими продукти:


500 мл.течна сметана от животински произход;
185 мл. прясно мляко;
1 шушулка ванилия;
115 гр. пудра захар;
5 жълтъка;
1 белтък;
1 чаена лъжица портокалова есенция/ликьор/;
110 грама кафява захар на кристали.

Начин на приготвяне:

Затоплете предварително фурната на 120 градуса.Смесете сметаната, прясното мляко и половината пудра захар в касерола и загрейте на котлон докато заври.Разбийте в друга купа останалото количество пудра захар заедно с жълтъците, белтъка и ванилията на пяна. При непрекъснато бъркане добавете топлата млечна смес.Добавете и портокаловата есенция. Разпределете готовата смес за крема в купички за печене. Дозата е за шест порции.



Наредете ги в тава с вода, която да е гореща и покрива половината на купичките. Печете така на водна баня при температура 120 градуса около 90 минути. Охладете до стайна температура.



Точно преди сервиране поръсете с кафявата захар, която карамелизирайте с горелка, или предварително на котлон.



Bon appétit.

неделя, 23 декември 2012 г.

Коледни сладки





Коледа е един от най-светлите християнски празници, затова и приготовленията около него винаги са били вълнуващ момент за всяко семейство.
Трапезата винаги е богато подредена с лакомства и вкусотии. Освен традиционните ястия, в моето семейство приготвям и любимите на всички ни коледни сладки- аромат на канела и усещане за уют...


Необходими продукти :

1 пакетче краве масло / 125 гр. /;
1 чаена чаша пудра захар;
2 яйца;
2 с. л. прясно мляко;
1 супена лъжица мед;
2 чаени чаши пресято брашно;
1 чаена лъжичка бакпулвер;
1 ванилия;
настъргана канела и индийско орехче на вкус;
глазура за сладки( по желание).

Оставете маслото на стайна температура. След като поомекне го разбийте с помощта на миксер заедно с пудрата захар и яйцата. Бъркайте до еднородна смес. Добавете меда, подправките и пресятото с бакпулвера брашно. Омесете средно твърдо тесто. Оставете в хладилник за около 30 минути. Разточете на кора с дебелина 0.5 см.
Оформете фигурки с помощта на формички за сладки.



Печете на умерена фурна ( 180 градуса) до готовност.




След като изстинат украсете с глазура или просто оваляйте с пудра захар.





Весела коледа !:)

неделя, 16 декември 2012 г.

Коледен кекс с мая




Необходими продукти:

500 грама брашно ,
500 милилитра краве прясно мляко;
2 броя яйца;
250 гр.пудра захар;
50 гр.стафиди;
50 гр. червени боровинки;
50 гр.бадеми (орехи);
125 гр.масло;
1 ванилия;
1 пакетче суха мая;
щипка сол.

Начин на приготвяне:

Отделете 200 грама пудра захар в дълбока купа.Разбийте я заедно с яйцата и маслото и ванилията до пухкава пяна. При непрекъснато бъркане добавете и прясното мляко. Брашното смесете с маята,солта и добавете и него. Необходимо е да се получи тесто малко по-рядко от като за обичайният кейк. Оставете на топло докато шупне.



Прибавете сушените плодове,както и ядките.



Разбъркайте внимателно и изсипете в предварително намаслен и поръсен с брашно съд. Сложете отново на топло, докато увеличи обема си. Печете на 200 градуса до готовност. Изчакайте да изстине добре, чак тогава извадете от формата. Поръсете обилно с останалата пудра захар.



Украсете по желание и сервирайте.


неделя, 2 декември 2012 г.

Джинджифилови кексчета с пълнеж от млечен шоколад




Декември е . Онзи топъл декември, който всъщност е топъл с аромата на риба и орехи покрай Никулден. Топъл като греяно червено вино пред камина. Топъл като двоен юрган. Топъл като жилетката взета от стола до леглото сутрин и като чехлите, които те отвеждат до топлия аромат от кафеварката на печката. Топли като светлината на коледна украса.
Декември е топъл като моментите с близки хора, които в този месец май са най-много през годината. Топъл като шопинг с близък човек. Топъл като идеалния подарък, който само този човек знае, че искаш и ти прави. Топъл като усмивките и прегръдките на терминал Пристигащи. Топъл като цялото семейство край масата.

За поредната топла декемврийска сутрин е тази рецепта:)

Необходими продукти за 6 броя:

3 яйца;
1 чаена чаша захар;
1 чаена чаша кисело мляко;
1/2 чаена чаша разтопено масло;
2 и 1/2чаена чаша пресято брашно;
100 грама млечен шоколад ( подходящ за глазури);
1 кафеена лъжичка стрит джинджифил;
1 ванилия;
1 бакпулвер
Необходими са ми ви още по супена лъжица разтопено масло за всяка купичка.

Загрейте предварително фурната на долен реотан. Намажете дъното и стените на всяка купичка с масло, поръсете с брашно. Разбийте яйцата и захарта на пяна,добавете последователно, като непрекъснато бъркате киселото мляко,маслото и пресятото брашно смесено с бакпулвера, джинджифила и ванилията. Във всяка купичка изсипете от сместа до 1/3 от обема на купата. Добавете от разтопеният шоколад и отгоре допълнете отново с кейковата смес. Може да гарнирате с бадем.




Поставете кексчетата във фурната и първите пет минути печете на долен реотан. След това печете до готовност на 200 градуса.






Чудесна неделна, декемврийска утрин ви желая :)