събота, 5 януари 2013 г.

Печени ябълки обвити с тесто и с пълнеж от боровинки


Този вкусен десерт е отворен от към импровизация и не е нужно да следвате точна рецепта всеки път. Необходими са почистени ябълки, пълнеж според вкуса и настроението и тесто,което не е нужно да омесите специално, а може да използвате и готово бутер тесто. Сега ще ви предложа конкретна рецепта, все пак е добре да се ориентирате :)

За тестото:

2 яйца;отделете от едното белтък, който ще използвате за намазване в края на рецептата.
1 кафеена чашка захар;
1 кафеена чаша прясно мляко;
1/2 кафеена чаша разтопено масло;
1/2 кубче мая,
кафеена лъжичка ром;
брашно колкото е небоходимо до омесване на средно твърдо тесто като за кифлички.

За пълнежа:

Няколко супени лъжици боровинки, предварително накиснати в ром.

Нужно ви е още :

4 броя ябълки;
1 кафеена чаша захар, смесена с 1 чаена лъжица канела;
лимонов сок.

Начин на приготвяне:

Първо замесете тестото и оставете на топло докато удвои обема си.

Обелете ябълките и отрежете от горната им част капачетата. Издълбайте вътрешността, колкото да се изчисти от семките. Оваляйте ги в канелената захар. Запълнете ги с боровинките.



От вече готовото тесто разточете кора с дебелина 0.5 см. Нарежете на лентички с ширина 2 см. Оформете толкова броя листенца, колкото са ви ябълките.


Вземете ябълка и около нея увийте лентичка или две, докато се покрие цялата ябълка. Прикрепете листенцето с клечка за зъби като дръжка.



Оставете пак на топло за 15 минути. Намажете с разбит на пяна белтък. Печете на умерена фурна (180- 200 градуса) до готовност и приятен загар.





Сервирайте с шампанизирано вино ;)

Няма коментари:

Публикуване на коментар