петък, 8 февруари 2013 г.

Надутки




Това са така неречените бухтички, но в моят край ( Югоизточна България) ги наричат именно така. Вкусът им е спомен от детството, а рецептата се помни от поколенията.

Необходими продукти:


2 броя яйца;
4-5 супени лъжици захар;
1 кофичка кисело мляко;
1 чаена лъжичка хлебна сода;
3-4 чаени чаши бяло пшенично брашно;
щипка сол;
пудра захар за поръсване;
слънчогледово олионеобходимо ви за пърженето.


Начин на приготвяне:

Разтворете хлебната содав киселото мляко.Разбийте яйцата и захарта на пяна. В купа смесете яйчената и млечната смес. Добавете брашното пресято със щипката сол. Омесете меко тесто. Тестото разточете върху добре набрашнена плоскост на кори с дебелина около 0.5 см. Нарежете на ромбоиди или други фигурки.



Загрейте олиото на силна температура. Намалете температурата по време на пърженето.Обръщайте надутките, веднага след като се надуят.



Имайте предвид, че пърженето им става бързо и не се отделяйте от котлона. Още топли ги поръсете с пудра захар. Сервирайте с мед, сладко или кисело мляко.



4 коментара:

  1. Изглеждат много вкусни и пухкави. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И не сa сложни зa приготвяне. Опитaйте, Гери.:)

      Изтриване
    2. И не сa сложни зa приготвяне. Опитaйте, Гери.:)

      Изтриване
  2. Здравей, Мария :) Току що открих и разгледах с интерес твоя блог. Много хубави неща видях и се записах да следя. Много забавно име има тази рецептата :)Но и много и подхожда. Наистина ухаят на онова време, от нашето детство. Получили са се чудесно! Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване