събота, 13 април 2013 г.

Козуначета с лимонада



Тези дни си спомних за онези безгрижни детски години, когато малко преди Великден се навъртах около баба ми, която спретваше едни такива хрупкави курайбийки с дъх на лимон. Тестото месеше с лимонада, настъргана лимонова кора и амонячна сода. Хрумна ми,че мога да изпробвам тази комбинация и в тестото с мая. И за да не изневеря на козуначеният вкус, добавих малкоо течна сметана. Само искам да вметна, че тестото стана с дъх на козунак, много по-леко от козуначеното, а печивото се късаше на конци :)))Ето и импровизираната ми рецепта за шест малки козуначета и една стандартна козуначена плитка.

Необходими продукти:

3 броя яйца;
1 чаена чаша бяла кристална захар;
1/2 чаена чаша лимонада;
1/2 чаена чаша течна неподсладена сметана;
1/2 чаена чаша смес от олио и разтопено масло;
около 600 грама брашно;
щипка ванилия;
кората от половин лимон;
1 пакетче суха мая;
1 жълтък за намазване;
1-2 супени лъжици кафява захар за поръсване;
орехи и стафиди или ядки на вкус.

Начин на приготвяне:

Разбийте яйцата и захарта на пяна, добавете към тях ванилията и лимоновата кора. Пресейте брашното, дабавете сухата мая към него и разбъркайте. Направете кладенче и в него изсипете яйчената смес, леко затоплената лимонада и сметаната. Започнете да омесвате тесто, като добавяте по малко от мазнината и така до изчерпванането и . Омесете хубаво и оставете да втаса на топло. След като набухне, добавете ореховите ядки и стафидите и лекичко премесете. Разделете половината от тестото на шест малки топки с големината на топка за тенис. През това време намажете формичките с олио и поръсете с брашно. Топките разтеглете на фитили и от тях вържете възелчета, и поставете във формичките.



Останалата част от тестото оформете както прецените за добре, в подходящ по големина съд. Аз го оформих на плитка в тавичка.

Оставете отново на топло да втасат и докато се навдигнат до средата на формите. Загрейте фурната на долен реотан. Намажете козуначетата с разбитият жълтък и поръсете с захарта. Печете около пет минути на долен реотан, след което настройте фурната на 170 градуса и печете до готовност,като за това проверявате с клечка за зъби.

Извадете от фурната покирйте ги с кърпа и чак след като изстинат извадете и от формите. Да ви е сладко :)


2 коментара:

  1. Чудни са, определено си е сполучлива идея. Изглеждат много апетитни, страхотно.
    Поздрави Мария!

    ОтговорИзтриване