понеделник, 8 април 2013 г.

Лешникова торта




Необходими продукти:

За блата:
6 яйца,
1,5 чаена чаша захар,
1 чаена чаша смлени лешници;
100 грама галета;
1/2 пакетче бакпулвер;
щипка настъргана лимонова кора;
За сиропиране на блата: равно количество вода и ром или бренди и лъжица мед.

За крема:
10 супени лъжици смлени лешници;
10 супени лъжици пудра захар;
100 мл. прясно мляко;
200 грама масло;

За глазурата:
150 грама блокче шоколад ( според вкуса бял или тъмен)
5 супени лъжици течна сметана;
1 супена лъжица масло.
около 100 грама настърган бял и кафяв шоколад.


Начин на приготвяне:

Разбийте много добре до твърда пяна яйцата и захарта на водна баня. В купа смесете смлените на брашно лешници, галетата, бакпулвера и лимоновате корички. Добавете към яйчената смес, докато разбърквате с лъжица. Сипете тестото в тортена форма 20-24 см, предварително намаслена или облепена с хартия за печене. Печете предварително загрята на 170 градуса фурна за около 25 - 30 минути. Докато блата се пече пристъпете към крема- сварете за няколко минути на умерен огън смлените лешници и прясното мляко до гъста смес. Оставете да изстине. В отделна купа разбийте маслото заедно с пудрата захар на пухкав крем. Смесете лешниковата маслена смес и разбъркайте с лъжица отново.
Срежете вече готовият и добре изстинал блат на две. Сиропирайте долната част, покрийте добре с крем и поставете отгоре втората част, като сиропирате отново. Оставете да се стегне на хладно. През това време пригответе глазурата. Смесете продуктите в подходящ за водна баня съд, като шоколада натрошите на малки парчета. Стопете на водна баня при неперкъснато баркане до получаване на еднорадна смес. Покрийте тортата с глазурата.



Разнесете глазурата с помощта на шпатула. Поръсете с настърган шоколад и гарнирайте с лешници. Оставете да престои около два часа в хладилник преди да я срежете.



6 коментара:

  1. Ех, че вкусна и богата торта. Със сигурност всички са останали доволни.
    Поздрави, Мария!

    ОтговорИзтриване
  2. ммм едно парченце за сутрешното кафе ще ми дойде добре!
    поздрави Мария

    ОтговорИзтриване
  3. О, това ще е нещо разкошно! Много ми харесва! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. Благодаря, момичета ! Надявам се да опитате и ще се убедите колко лека и вкусна е тази торта :)

    ОтговорИзтриване
  5. Много обичам ядки, а тази торта определено ме плени - чудесна рецепта и изпълнеие, Мария, поздравления :)

    ОтговорИзтриване
  6. A aз блaгодaря зa поощрителните думи, Fedora:)

    ОтговорИзтриване