неделя, 12 май 2013 г.

Домашни еклери




Еклерите са популярен и обичан десерт от парено тесто. Рецептите за тесто са различни- с прясно мляко и вода или само с вода, но като и да ги приготвите не бихте сгрешили. Защо определих моите еклери като домашни?! Ами защото е така, в домашни условия, бъркани на ръка, без да са шприцовани,а оформени с лъжичка и печени в обикновенна фурна- непретенциозни на вид, но адски вкусни.

За тестото:

125 мл. вода;
125 мл. прясно мляко;
1 чаена лъжица захар;
1/2 чаена лъжица сол;
110 грама масло, със стайна температура;
140 грама брашно;
4 яйца със стайна температура;
за поръска по желание- ситно стрити ядки или семенца от чия.


За крема:

250 мл. прясно мляко;
3 жълтъка;
80 грама захар;
40 грама брашно;
1 шушулка ванилия или 2 пакетчета синтетична;
1 супена лъжица краве масло;
3 супени лъжици маскарпоне;

Начин на приготвяне:

За тестото: В тенджера се смесват водата, млякото, захарта, солта и маслото.След като сместа заври, в нея наведнъж се изсипва брашното.Разбърква енергично с дървена лъжица докато започне да се образува топка тесто.



Тестото трябва да се отлепя от стените на тенджерата.Готовото тесто се оставя да се поохлади преди да се добавят яйцата към него, но трябва да бъде все още топло.

Яйцата се добавят едно по-едно към свареното тесто, като след всяко добавяне тестото се разбърква хубаво докато яйцето се поеме и сместа стане еднородна. Продължава се с добавянето на яйцата докато тестото стане гладко и лъскаво, не е твърдо, нито се разтича.Може да прецените колко точно яйца да поставите, защото това зависи и от големината им.Може да ви са достатъчни само три.



От вече готовото тесто с помощта на супена или чаена лъжичка/ в зависимост от големината на еклерите, която искате да постигнете/, поставете върху тава, покрита с предварително намазана с масло хартия. Поръсете ги с със семенцата или ядки. Загрейте фурната на 200 градуса.



Поставете във фурната и печете при 200 градуса около двайсет, двасет и пет минути. Изключете фурната и оставете още 10-ина минути при лекичко отворена врата. Еклерите трбява да са със приятен златист до карамелен цвят.



Оставете в тавата до пълното им изстиване. През това време се заемете с крема.

За крема: Разбийте жълтъците със захарта, малко от прясното мляко, брашното и ванилията. Добавете към врящото мляко и бъркайте енергично с дървена лъжица, докато се сгъсти крема. Накрая отместете от котлона и добавете лъжичка краве масло. Оставете го да поизстине и добавете маскарпонето бъркайки непрекъснато с дървената лъжица.

Идва ред на сглобяването. Най-лесният начин е да направите разрез помощта на остър нож и с чаена лъжичка крем ги запълнете. Поръсете с пудра захар и сервирайте.


1 коментар:

  1. Вкусно, креместо и сочно... Чуден десерт, Мими!
    Хубава вечер ти желая. =)

    ОтговорИзтриване