събота, 18 май 2013 г.

Fallen chocolate cake

<

Необходими продукти:

За блата:

6 броя яйца;
1/2 чаена чаша масло;
1/3 чаена чаша пудра захар + 2 супени лъжици;
2 супени лъжици слънчогледово олио;
2 супени лъжици какао на прах;
250 грама тъмен шоколад над 60 %;
щипка сол;
ванилия;

За топинга:

1 чаша маскарпоне;
1 чаша заквасена сметана;
3 супени лъжици пудра захар;
малко лимонов сок;
ягоди или други пресни плодове за украса.


Начин на приготвяне:

Загрейте фурната си на 250 градуса. Намажете дъното и стените на форма за печене и ги поръсете с една супена лъжица пудра захар. През това време разтопете на водна баня шоколада. Добавете маслото и олиото, какаото и разбъркайте. Отдръпнете от водната баня. Отделете 4 белтъка от яйцата в подходяща висока купа. Останалите яйца и 1/3 чаена чаша пудра захар разбъркайте на пяна. Върнете се с белтъците, добавете им щипка сол и разбийте на твърда пяна. Сега внимателно смесете яйчената смес заедно с шоколадовата. Разбъркайте бавно докато се поеме шоколада. Добавете разбитите на пяна белтъци. Изсипете във формата за печене и сложете във фурната. Не отваряйте по време на печене. След като печивото се навдигне до ръба на формата, може да отворите и да погледнете дали блата е изпечен. В моята фурна бяха нужни 20-ина минути. Извадете от фурната и поставете на решетка докато изстине. След това поръсете с останалата една лъжица пудра захар. Добрият "паднал "кейк след изваждане се сляга в средата. Разбийте до еднородна смес маскарпонето, заквасената сметана и пудрата захар. Добавете няколко капки лимонов сок, ако ви е на вкус. Нея поставете в средата на кейка и гарнирайте отгоре с ягоди или избраните плодове.
Съвет: Блата става много по-добър, ако го приготвите от предният ден, а гарнирате на следващият.



Да ви е сладко !:)



5 коментара:

  1. Изглежда божествено този десерт. Да си призная, помислих го за торта "Павлова".
    Поздрави, Мария!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Малко само наподобява,и то по ронливата коричка, която се образува на блата !

      Изтриване
  2. Много е красив, сигурна съм и много вкусен! Не съм го правила, но трябва да се опита. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Благодаря, Мари! Опитай го в този вариант, ако не ти допадне наситения шоколадов вкус,използвай млечен шоколад. Кейка, наистина се получава доста добър.

    ОтговорИзтриване
  4. Изглежда великолепно! Блатовете без брашно са ми любими, а в съчетание с ягоди и сметана ще бъде истинска приказка! Поздрави и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване