неделя, 23 юни 2013 г.

Тирамису


Тирамису е един от пополярните италиански десерти.Най-разпространената легенда разказва, че през XVII в. Великият дук на Тоскана Козимо III де Медичи решава да посети Сиена за няколко дни. В негова чест е създаден сладкиш - разкошен и апетитен, но с обикновени продукти и лесен за приготвяне. Десертът става особено популярен и много бързо се разпространява в двореца. Точно тук получава, според тази версия, своето наименование, защото започват да му предписват качества на афродизиак и да го наричат “tirami su”, което буквално означава “вземи ме, дръпни ме”, може би от комбинацията от продукти и най-вече от захарта и кафето.
Също така италианците приготвят десерта в купи, въпреки, че при нас е пополярен като торта, то те казват : Тирамису, което не се яде с лъжица не е тирамису. Т.е, десерта трябва да е добре напоен .

Основните продукти са бишкоти савоярди и сирене маскарпоне. Добавките са: силно кафе, жълтъци, марсала или амарето за аромат. Основно правило е на сто грама сирене да се добави един жълтък.

Необходими продукти:

1 опаковка бишкоти "Savoiardi";
400 до 500 грама маскарпоне;
100 грама пудра захар. Захарта може да е по-малко, ако искате тирамисуто да има по горчив вкус.;
4 броя желтъци;
250 милилитра силно кафе еспресо;
2 супени лъжици амарето или марсала;
1 супена лъжица натурално какао.


Разбийте маскарпонето с пудрата захар, като при непрекъснато бъркане добавяте един по един жълтъците докато се поемат добре от сиренето. Ако сте предубедени за пресните жълтъци, може да ги заместите със сметана, или да ги разбъркате предварително на топла водна баня. Сварете силно кафе. В него добавете марсала или амарето. Пригответе си стъклена купа с диаметър от 24 до 30 см. Потапйте бишкотите в кафеената смес и след това наредете в купата. След първият ред добавете от маскарпонения крем. Отново ред бишкоти, и пак крем. Най-отгоре поръсете през сито с какао. Оставете торта в хладилник за една нощ. Преди сервиране може да доръсите с какао, ако е необходимо.
Няма коментари:

Публикуване на коментар