неделя, 21 юли 2013 г.

Какаов сладкиш с крем от извара






Необходими продукти:

За блата:
400 гр.брашно;
250 гр.масло;
3 супени лъжици какао;
150 гр. кафява захар;
1/2 капачка коняк или бадемов ликьор.

За крема:
500 гр. обезсолена извара;
150 гр.захар;
100 гр.заквасена сметана;
4 яйца;
2 супени лъжици брашно;
кората и сока на 1 лимон.

За поръсване:
1 супена лъжица какао;
1 супена лъжица пудра захар.

Начин на приготвяне:

Настържете маслото на едро ренде, прибавете брашното, какаото, захарта,напръскайте с коняка и разбъркайте. Не използвайте миксер за да може сместа да остане ронлива, на трохи. Пристъпете към приготвяне на крема,като първо разбиете яйцата и захарта на пяна. Смесете отделно изварата,сметаната, лимоновата кора, сокът от лимона,брашното и разбийте с миксер. Смесете внимателно с яйчената смес.




Включете фурната на 150 градуса и оставете да подгрее. През това време подгответе сладкиша за печене. Нужна ви е форма с разкопчаваща се стена, която омажете с масло по дъното и стените. Вземете половината от какаовата смес (блата) и поставете на дъното. С пръсти оформете лек бордюр по стените. Изсипете крема върху нея. Поръсете с останалата смес от блата( трохите).



Печете без отваряне 45-50 минути. Извадете от формата след пълното изстиване на сладкиша. Преди сервиране поръсете с пудра захар и какао.

1 коментар:

  1. Прекрасен сладкиш, изглежда толкова вкусен и сочен... Но не мокър, а просто с богат вкус. Определено се впечатлих.
    Хубав ден, Мими! :)

    ОтговорИзтриване