вторник, 8 октомври 2013 г.

Ябълков сладкиш с точени бисквитени кори




Това е сладкиш,от онези, за които обикновено се казва, че е вкус от деството. Или по-точно от бабините сладкиши. Рецептата е стара семейна и се надявам , че няма да ви затрудни и ще затвърди очакванията за спомен от детството, за уютен есенен ден...

Необходими продукти:

За блата:
2 броя яйца;
2 кафеени чашки захар;
1 кафеена чаша олио;
1 кафеена чаша кисело мляко;
1 щипка сол;
1 пакетче амонячна сода;
около 500 грама бяло брашно

За пълнежа:
5 ябълки;
1 кафеена чаша захар;
1/2 пакетче канела;
1/2 чаена чаша строшени орехи

Пудра захар за поръсване.

Начин на приготвяне:

Разбийте яйцата,олиото и захарта. Добавете киселото мляко, в което сте разтворили амонячната сода.На части прибавете брашното и омесвайте да получаване на средно твърдо тесто. Покрийте го и приберете в хладилник за около половин час. През това време, почистете,обелете ябълките и ги нарежете на едро ренде.Оставете да се пооцедат и след това смесете със захарта, канелата и орехите. Тестото разделете на три равни топки.Разточете кори с размера на съда,в който ще печете. Тавичката,с която обикновено пека този сладкиш е с 30 см.в диаметър.Намажете дъното и стените с тънък слой олио и поръсете с брашно. Сложете първата кора, върху нея от пълнежа, втора кора, пак пълнеж и накрая трета кора. Нарежете с остър нож на ромбоидни парчета. Загрейте фурната на долен реотан и печете така около десетина минути. След като се навдигне, то превключете на равномерно печене при температура 200 градуса до готовност. Намажете сладкиша с масло и покрийте с кърпа докато изстине. След това поръсете с пудра захар.


1 коментар:

  1. Прекрасноооо! Много ми харесва, Мими, браво!
    Сърдечни поздрави! :)

    ОтговорИзтриване