неделя, 20 октомври 2013 г.

Сладкиш с карамелени сезонни плодове "Пъстра есен"



Именувах този сладкиш така, заради смесицата от плодове, които зреят на есен - многобройни,пъстри и естествено вкусни.


Необходими продукти за блата:


250 грама бисквити „Закуска“;
40 грама орехи;
60 грама масло.

За топинга:

3 ябълки;
2 круши;
1 дюля;
1 чепка грозде;
1 чаена чаша захар;
1 чаена чаша вода;
1 супена лъжица бяло вино;
1 чаена лъжичка ябълков оцет.
1 листо от индрише.

Начин на приготвяне:

Обелете и почистете от семките ябълките, дюлята и крушите. Нарежете на филийки.Отделете гроздовите зрънца от чепката. Заврете водата и захарта на силен котлон, добавете плодовете и намалете котлона на слаба степен да къкрят за около 30 минути,или докато соса започне да се сгъстява до карамелена консистенция или като за сладко. Докато плодовете врят,заемете се с блата.
Разтопете маслото на дъното на тава . Строшете орехите и бисквитите и ги объркайте. Сместа се изсипва в тавата и се притиска хубаво, за да се оформи блат.Запича се за пет минути в предварително загрята фурна. След като плодовете са готови, оставете да изстинат. Полейте обилно блата , разпределете внимателно плодовете и отново запечете до приятен загар.



Накълцайте индрешето и поръсете за аромат. Десерта може да се сервира и е еднакво вкусен, както леко топъл, така и изваден от хладилника на другият ден.





2 коментара:

  1. Ех, че вкусно... Грабвам си парченце, отпивам от ароматен чай и просто всичко е идеално. :)
    Поздрави, Миме! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Гери. Винаги си добре дошла :)

      Изтриване