неделя, 8 декември 2013 г.

Милфьой с точени кори и орехи.




Милфьой е познат като френски десерт. Името му означава "хиляди листа". Според оригиналната рецепта Милфьой се състои от три слоя бутер тесто, редуващи се с два слоя от сладкарски крем, заменен понякога от сметана или сладко. Най-горният слой тесто се посипва с пудра захар, какао или натрошени ядки (например печени бадеми). Разновидностите в днешни дни са толкова много, а аз се изкусих и опитах.

За това предложение не се водих от никакви готови рецепти, а само следвах идеята на многолистното тесто. Според мен,рецептата, която ще ви предложа- с орехи ,спокойно може да превърнете и в баклава. Ако ви остане :)))

Необходими продукти :

За тестото:

2 яйца,
1 чаена чаша преварена вода;
2,5 чаени чаши брашно;
пакетче суха мая;
щипка сол;
щипка захар.

За пълнежа:

1 чаена чаша орехи,
1 кафеена чаша кафява захар;
1 ванилия;
150 грама разтопено масло.


Начин на приготвяне :

Отделете от едното яйце жълтъка. Той ще ви е необходим накрая за намазване. Разбийте останалите яйца с водата. Пресейте брашното, смесете го със сухата мая, солта и захарта. Направете кладенче и изсепете в него яйчената смес. Омесете средно твърдо тесто. Разделете го на няколко малки топки. Тук е момента да спомена, че за големината на корите и броя им ще се съобразите с големината на съда, в който ще печете.В тази рецепта използвах тава 40/30 см и имах пет топки с големина на топки за голф. Намажете дъното и стените на тавата с масло. Разточете тънка кора, намажете я обилно с масло и наредете в тавата. Върху нея поръсете орехи,захарта и ванилията, които може предварително да смесите. Разточете следваща кора,наредете вече върху ореховата смес, намажете отново обилно с масло и поръсете с орехите. Така до изчерпване на корите. Последната кора намажете с отделеният и смесен с останалото масло жълтък. Нарежете десерта с остър нож на квадрати. Оставете на топло да втаса.

Загрейте фурната на долен реотан и печете така десетина минути. След това при температура 200 градуса доопечете десерта, до апетитно розови кори. Оставете да изстине и поръсете с пудра захар. Сервирайте с цедено кисело мляко или топка сладолед.

Както споменах в началото, рецептата може да превърнете в баклава. Заврете равни количества захар и вода , добевете лимонов сок и полейте с вряща течност изстиналият сладкиш.

Добър апетит !:)

1 коментар:

  1. Български милфьой. Ама звучи и изглежда страшно вкусно, Миме, браво за идеята. :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване