понеделник, 23 декември 2013 г.

Коледни сладки: линцери и линцери с мед




Линцер /Linzer Тorte и Linzer cookies/е популярен австрийски коледен сладкиш в разновидност с дребни сладки. Трудно ми е да обява прозихода му- според някои кулинарни енциклопедии виенски сладкар на име Linzer е създател на сладкиша, а според други местопроизхождението град Linz, Австрия е опредило и наименованието. Едно е сигурно, това е десерт от класическо ронливо маслено тесто, обогатено с ядки и мармаладена плънка- най-често малинова или от касис.
Приготвайки класическото тесто за линцер,разделих на две части, като в едната добавих мед, канела и индийско орехче и оформих в меденки. Препоръчително е да се преготви ден два преди Коледа, за да може да се слегнат и обединят всички вкусове.
Ето и типична рецепта, за която се порових доста из австрийски и немски кулинарни блогове:).

Необходими продукти :

2/3 чаена чаша белени бадеми;
1/2 чаена чаша кафява захар;
2,5 чаени чаши предварително пресято брашно, плюс още половин чашка за работната повърхност
1/2 чаена лъжичка бакпулвер;
1/4 чаена лъжичка канела на прах,щипка настъргано индийско орехче;
1 чаена чаша безсолно масло размекнато на стайна температура;
2 яйца;
1 лъжица мед;
1/2 пакетче ванилия,
настъргана лимонова кора около чаена лъжичка;
щипка сол;
сладко от малини;
пудра захар за поръсване.

Начин на приготвяне :

Разстелете бадемите върху хартия за печене, загрейте фурната на 200 градуса и запечете около пет минутки. Изчакайте да изстинат и заедно със захарта разбийте в плендер на прах. В подходяща купа за омесване на тесто пресейте брашното с бакпулвера, солта, ванилията, лимоновата кора. Разбийте яйцата с маслото и изсипете в купата, добавете и сместта от захар и бадеми. Започнете омесването, като отделите половината от тестото в друга купа. В нея добавете меда, канелата и индийското орехче. Омесете двете топки до средно твърдо тесто. Завийте ги поотделно в хартия или фолио и поставете в хладилник за около два часа.
На леко забрашенена повърхност разточете последователно двете топки с дебелина 0,5 см. Изрежете с желани форми на равен брой фигурки. На половината от тях изрежете дупчица / или използвайте по-малък размер на същите форми/. Загрейте фурната на 150-180 градуса. Печете върху хартия докато краищата добият бледо златист цвят. Оставете да изстинат. Слепете със сладкото,като отгоре остават бисквитките с дупки и поръсете с пудра захар. Наредете в кутия и заключете до коледната нощ :))))) В противен случай рискувате да не останат до Коледа.


Пожелавам от сърце на всички мои читатели и минувачи в блога много здраве, да са обградени с любими хора и много,много хубави и уютни Коледни празници! :)

1 коментар:

  1. Мими, вълшебни са се получили... Браво! :)
    С удоволствие ще се почерпя с едничка и ще ти пожелая топла и уютна вечер! :)

    ОтговорИзтриване