сряда, 9 януари 2013 г.

Пай с кисело зеле и бекон




Необходими продукти:

За тестото:
2 броя яйца;
200 мл. преварена вода;
400 грама пшенично брашно;
7 гр. мая за хляб;
1 супена лъжица олио;
1 чаена лъжичка сол;
1 чаена лъжичка захар.

За пълнежа:
1/4 от малка кисела зелка нарязана на ситно.
250 грама бекон;
чубрица;
лют червен пипер на вкус;
олио;
1 жълтък за намазване на пая.

Начин на приготвяне:

Замесете тестото по обичайен начин и оставете на топло докато удвои обема си.
Зелето потопете за няколко минути във вряща вода. Отцедете в гевгир. Накълцайте бекона на ситно, смесете със зелето и добавете чубрицата. Вече втасалото тесто разделете на две. С едната част покрийте дъното. Върху тестото изсипете пълнежа.


Поръсете с лют червен пипер,ако ви е по вкус. С другата част на тестото покрийте пая, като го разточите така, че краищата ми да забулят пълнежа и да се подвият под първата кора тесто. Направете дупки в тестото- така няма да се допусне плънката да втикли тестото при печене.


Изчакайте да удвои обема си, намажете с жълтък и поставете за печене в предварително загрята на 200 градуса фурна до приятен загар.



Наражете след като изстине и сервирайте със зелев сок.



събота, 5 януари 2013 г.

Печени ябълки обвити с тесто и с пълнеж от боровинки


Този вкусен десерт е отворен от към импровизация и не е нужно да следвате точна рецепта всеки път. Необходими са почистени ябълки, пълнеж според вкуса и настроението и тесто,което не е нужно да омесите специално, а може да използвате и готово бутер тесто. Сега ще ви предложа конкретна рецепта, все пак е добре да се ориентирате :)

За тестото:

2 яйца;отделете от едното белтък, който ще използвате за намазване в края на рецептата.
1 кафеена чашка захар;
1 кафеена чаша прясно мляко;
1/2 кафеена чаша разтопено масло;
1/2 кубче мая,
кафеена лъжичка ром;
брашно колкото е небоходимо до омесване на средно твърдо тесто като за кифлички.

За пълнежа:

Няколко супени лъжици боровинки, предварително накиснати в ром.

Нужно ви е още :

4 броя ябълки;
1 кафеена чаша захар, смесена с 1 чаена лъжица канела;
лимонов сок.

Начин на приготвяне:

Първо замесете тестото и оставете на топло докато удвои обема си.

Обелете ябълките и отрежете от горната им част капачетата. Издълбайте вътрешността, колкото да се изчисти от семките. Оваляйте ги в канелената захар. Запълнете ги с боровинките.



От вече готовото тесто разточете кора с дебелина 0.5 см. Нарежете на лентички с ширина 2 см. Оформете толкова броя листенца, колкото са ви ябълките.


Вземете ябълка и около нея увийте лентичка или две, докато се покрие цялата ябълка. Прикрепете листенцето с клечка за зъби като дръжка.



Оставете пак на топло за 15 минути. Намажете с разбит на пяна белтък. Печете на умерена фурна (180- 200 градуса) до готовност и приятен загар.





Сервирайте с шампанизирано вино ;)