неделя, 24 февруари 2013 г.

Сладкиш с къпини




Необходими продукти:

За блата:

1,5 ч.ч. брашно;
1 ч.ч. захар;
1 ч.ч. масло, нарязано на кубчета;
настъргана кора и сок на един лимон;
щипка сол;
1 чаена лъжичка бакпулвер.

За плънката:

200 гр.къпини;
1 яйце;
1 ч.ч. захар;
1/2 ч.ч.заквасена сметана(може и кисело мляко);
1/2 ч.ч. брашно;

Начин на приготвяне:

Пресейте брашното със солта и бакпулвера в дълбока купа. Добавете захарта, лимоновата кора,сока от лимона и маслото.


Разбийте с миксер, докато сместа стане на едри трохи.

Разделете сместта на две, като първата част нанесете на дъното на силиконова форма или форма с незалепващо покритие . За да приготвите плънката разбийте добре яйцето със захарта, добавете сметаната и брашното, а най-накрая прибавете и къпините. Разбъркайте с лъжица. Изсипете цялата смес върху първият слой тесто.


Отгоре разнесете останалата част от тестото за блат.




Печете около 30 минути в предварително загрята фурна на 180 градуса. Извадете сладкиша много внимателно от формата, чак след като изстине. Гарнирайте с пудра захар, къпини, или ментови листенца.



Сладкишът има ронлива консистенция и невероятен вкус.

неделя, 17 февруари 2013 г.

Малиново брауни







Необходими продукти:

80 грама натурален шоколад;
120 грама краве масло;
2 яйца (на стайна температура);
120 грама захар;
70 грама брашно;
100 грама малини;
1 щипка сол .

Начин на приготвяне:

Разтопете на водна баня маслото и шоколада(може и в микровълнова фурна).Разбийте също на водна баня яйцата и захарта до получаването на кремообразна смес.


Добавете към яйчената смес разтопеният шоколад и маслото на тънка струйка при непрекъснато бъркане.Накрая добавете пресятото със солта брашно и малините.


Изсипете сместта върху правоъгълна тава, чието дъно е добре набрашнено.Пече се 20 минути в предварително загрята фурна на 200 градуса. Изчакайте да изстине, извадете тавата и нарежете на едри квадрати. По желание поръсете с пудра захар и украсете с малинки.










петък, 8 февруари 2013 г.

Надутки




Това са така неречените бухтички, но в моят край ( Югоизточна България) ги наричат именно така. Вкусът им е спомен от детството, а рецептата се помни от поколенията.

Необходими продукти:


2 броя яйца;
4-5 супени лъжици захар;
1 кофичка кисело мляко;
1 чаена лъжичка хлебна сода;
3-4 чаени чаши бяло пшенично брашно;
щипка сол;
пудра захар за поръсване;
слънчогледово олионеобходимо ви за пърженето.


Начин на приготвяне:

Разтворете хлебната содав киселото мляко.Разбийте яйцата и захарта на пяна. В купа смесете яйчената и млечната смес. Добавете брашното пресято със щипката сол. Омесете меко тесто. Тестото разточете върху добре набрашнена плоскост на кори с дебелина около 0.5 см. Нарежете на ромбоиди или други фигурки.



Загрейте олиото на силна температура. Намалете температурата по време на пърженето.Обръщайте надутките, веднага след като се надуят.



Имайте предвид, че пърженето им става бързо и не се отделяйте от котлона. Още топли ги поръсете с пудра захар. Сервирайте с мед, сладко или кисело мляко.