вторник, 26 март 2013 г.

Охлюви с чорисо



Рецептата по произход е испанска и беше споделена от една дама на име Жалклин, член на група Cooking With Friends във Facebook и тъй като сега е сезона на охлювите, реших, че е добре да я споделя тук. Разбира се с нейното позволение. Благодаря, Жаки!:) Освен това по хипермаркетите не е трудно да се намерят всички останали продукти,които са типични за испанската кухня: наденички чорисо, хамон. Ще се изненадате колко добре се съчетават продуктите и гозбата е великолепна на вкус, особенно за любителите на охлюви.



Необходими продукти за 4 души:

30 броя предварително сварени охлюви( може да се извадят от къщичката, може да се сготвят и с нея, както и бройката им да се редуцира според вкуса и броя хора на които ще се сервира);
100 грама чорисо нарязана на шайбички;
100 грама хамон;
1 чаена чаша доматено пюре,
1 чаена чаша бяло сухо вино;
1 супена лъжица брашно;
1 чаена чаша топла вода;
1 глава кромид лук;
2 скилидки чесън;
1 цветче шафран;
сол на вкус( внимавайте с нея, тъй като чорисото и хамона съдържат сол.
една малка люта червена чушка;
зехтин;

Загрейте зехтина и задушете в него лука и чесъна предварително нарязани на ситно.След като поомекнат добавете чорисото и хамона последователно и запържете до лек загар.



Добавете доматеното пюре, виното и оставете да покъкри. Добевете охлювите, лъжичката брашно и разбъркайте. Долейте вода,шафрана и посолете на вкус.



Оставете да къкри на слаб огън за около 40 минути. Малко преди да свалите от котлона добевете и лютото чушле.




Сервирайте с прясно приготвен хляб. И да ви е сладко :))))

събота, 16 март 2013 г.

Малиново парфе с бишкоти и амарети.



Необходими продукти:

250 грама маскарпоне;
1/2 пакет бишкоти ;
1/2 чаена чаша пудра захар;
1/2 чаена чаша захарен сироп;
200 грама малини;
1 пакетче желатин;
бисквити амарети за гарниране.



Начин на приготвяне:

Разбийте маскарпонето с пудрата захар, добавете 150 грама малини и продължете бъркането. Добавете предварително разтвореният желатин в крема. Бишкотите натрошете на едри парчета. Изсипете ги във форма или подходяш съд. Полейте със захарния сироп и разбъркайте. Добавете малиновият крем и отново разбъркайте внимателно с лъжица. Заладете добре отгоре, като имате предвид, че след обръщането това ще е основата на сладкиша. Оставете в хрладилник да стегне минимум 6 часа. Извадете формата/купата/ от хлодилника и поставете дъното и във гореща вода за 1-2 минути. Това ще спомогне за лесното отлепяне от дъното на съда. Обърнете внимателно върху чиния за торта. Гарнирайте със амарети и останалите малини.

сряда, 13 март 2013 г.

Солени кексчета с парченца гриловано пилешко месо и сирене чедър.



Необходими продукти:

1/2 от пилешките гърди;
100 грама сирене чедър;
1,5 чаена чаша кисело мляко;
3 броя яйца;
2-3 супени лъжици олио;
2-3 чаши брашно( в завсимост от гъстотата на киселото мляко);
1 бакпулвер;
сол на вкус;
щипка настъргано индийско орехче.

Начин на приготвяне:
Сварете пилешките гърди, нарежете ги на кубчета с големина на зарче и ги ги гриловайте за няколко минути.Посолете на вкус. Нарежете сиренето чедър също на малки кубчета. Разбийте яйцата с киселото мляко, добавете олиото и брашното премесено с бакпулвера, както и сол на вкус. В готовата кексова смес изсепете месото и сиренето.



Разпределете сместта в предварително омаслени и поръсени с брашно форми за мъфини или купички за суфле. Печете в предварително загрята фурна на 200 градуса първо на долен реотан, а после на горен и долен реотан едновременно до готовност.




Сервирайте със зелена салата.